Çallıdere Köyü Muhtar Adayı Galip Aydın Azalarının İsimlerini Açıkladı

0

Çallıdere Köyü’nü Lalapaşa’nın 28 köyü arasında birinci köy yapacağız

 

  • Lalapaşa’nın Çallıdere Köyü Muhtar Adayı Galip Aydın kimdir? Başarı hikayelerinizle bize anlatırmısınız?

Galip Aydın: 1959 yılında Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde doğmuş, oranın nüfusuna kayıtlı, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nden emekli, 21 yıl futbol hakemliği yapan, 2 dönem, yani 4 sene de DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nde Spor Yöneticiliği yapan, Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nde 2 dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yapan, Türk Bulgar Dostluk Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği yapan, Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği yapan, Sınır Ötesi Gazetesi’nin Kuruculuğunu ve Yazıişleri Müdürlüğünü yapan, 17 yılda futbol branşında gözlemcilik yapan, 2 dönem Gizem Serviste Başkanlık yapan, 2006 yılından buyana 13 yıl bir fiil turizmcilik yapan, bu esnada 64 ülkeyi en az 2 – 3 defa gezen, 3 yıldır da TIR ile uluslararası nakliye işi yapan, şimdi yaşanmış olgularından biriken çağdaş fikirlerini oturduğu Çallıdere Köyüne kanalize ederek köylülerinin daha nezih, daha güzel, daha konforlu hayat sürülebilir konuma gelmesi için Muhtar Adayı olan bir kardeşiniz, abiniz, arkadaşınızdır.

Her şeyden önce insandır.

Avrupa ve Balkan ülkelerinde gördüğü, güzellikleri kendi köyünde uygulamak isteyen, Çallıdere Köyü’nde hayatını sürdüren insanların; köy içi yolları ile yol kenarlarında ki yürüme bantları ile ağaçlandırılmış köy girişleri ve iç yol kenarları ile modern bir köyde yaşadıklarını hissetmelerini  sağlayacak bir ferdim.

Ağaçların da siparişini verdim. 250 adet ıhlamur ağacı bu günlerde gelecek. Köy halkı ile birlikte dikimini yapacağız.

Bu ağaçların büyüyüp güzelleşmesini biz göremeyiz ama 40, 50 yıl sonra yaşayacak nesillerimize eser bırakmayı hedefliyoruz. Köyümüzde Dallas diye bir yerimiz var. Şu anda atıl durumda. Orayı eskisinden daha modern hale getirip kullanıma açacağız, köyde yaşayan herkesi senede en az bir defa Çanakkele, Dublisa Mağaraları veya İstanbul Boğazı gibi tarihi ve doğal güzelliği olan turistlik bölgele geziye ücretsiz götürecek bir Çalıdere Köyü Muhtar adayı Galip Aydın var karşınızda.

  • 31 Mart’tan sonra nasıl Çallıdere Köyü hayal ediyorsunuz?

    Çallıdere Köyü Muhtar Adayı Galip Aydın

Galip Aydın: Hayat etmek bana göre ütopik düşünce. 31 Mart’tan sonra ilk işimiz Lalapaşa Belediye Başkanına hayırlı olsun ziyaretinde bulunup köyün sıkıntılarını anlatıp hangi ölçüde destek verebileceğini sormak olacak. Daha sonra Edirne’de ki Köylere Hizmet Götürme Birliği, Özel İdare, Devlet Su İşleri ve ziyaret edip köy içinde ki yolların onarımını yaptıracağız, az önce de söylediğim gibi yol kenarlarına yürüyüş yolları yaptıracağız. Çünkü 10 metrelik yol, 5 metre kalmış. Yolun kalanı atıl ve kullanılamaz durumda. İki araba karşılaştığında geçemiyor.

Köyümüzün 3 girişi var. Bu 3 giriş de kamera taktıracağız. Çünkü düzensiz göçmenler, yaz – kış, gece – gündüz demeden bizim köyümüzde cirit atıyorlar, bu da bizde tedirginlik yaratıyor. Biz daha önce traktörlerimizin, arabalarımızın üzerinden kontak anahtarlarını almazdık. Pencerelerimizi örtmeden, kapılarımızı kilitlemeden yatardık. Şu anda bu hiç mümkün değil.

Köy içinde ki haraketliliği kamerayla tespit ederek asayişi sağlayacağız. Sınır güvenliğini sağlamak için köyümüz yakınlarına bir bölük asker konuşlandı. Askerlerle sıkı iletişim içinde olup köyümüzün eski güvenli günlerine dönmesini sağlayacağız.

Köyümüzde hissettiğimiz ama nedenini bilmediğimiz en önemli sıkıntı, yakın akraba olmayanların dışındaki bireyler bir birleri ile konuşmuyor. Köyümüzde yaşayan herkes, ama uzak, ama yakın; ya akraba ya da hısım. Köylülerimizi bir araya getirip aralarındaki kırgınlıklara ve küskünlüklere son vereceğiz. Gerek insanları bir araya getirerek, gerek tek tek evlerine, yanlarına giderek, ya da muhtarlığa davet ederek iletişim kuracağız. Her insanın derdi, sıkıntısı, tasası vardır. Her insanın kendi doğrusu vardır. İnsanları asgari müşterekte buluşturacağız. Yanlarında olmayın insanın arkasından, aleyhinde konuşmamalarını kabullendireceğiz.

“Dünya’nın yaşı yaklaşık 4,540 milyar yıl. Bir insanın ortalama ömrü 75 yıl. 4,540 milyar yılda, 75 yıl bir iğnenin ucu kadar bir zaman dilimini kapsamıyor. Bu kadar kısa hayatta neyi bölüşemiyoruz? Bir birimize küsmeye, bir birimizi kırmaya ne gerek var?”

  • Köyünüz kaç hane, ne kadar arazisi var?

Galip Aydın: Bizim köyümüz 34 hane. Köyümüzde yaşayan insanların geçmişte 4.500 dördü tarlası var iken satıla satıla 1.500 dönüm kaldı. 3.000 dönümü yabancılara satılmışlar. Çoğu tarlayı kimin aldığını dahi bilmiyoruz. Köyün kendi mülkiyetinde ki tarlası 40 dönüm kadardı. Köye düğün salonu yapmak için satıldı.  Köyün kavaklarını da aynı amaçla satıldı.  Düğün salonunun inşaatı daha bitmedi. Çevremizde ki bütün köylerin düğün salonları bitti, bizimkinin inşaatı hala devam ediyor! Bizim köye düğün salonu ihtiyacı var mı idi, çok gerekli miydi? O ayrı konu. Bence düğün salonuna hiç gerek yoktu. Bundan sonra ki yıllar gerekebilir mi, o tartışılır!

34 haneli köyde senede bir düğün ya oluyor ya da olmuyor!

Bizim köyümüz, 1893 yılında, o zamanlar Bulgaristan Osmanlının Tuna Vilayeti iken; Veliko Tırnovo (Büyük Tırnova) dan ve Svilengrad (Cisri Mustafapaşa) dan gelen Türk asıllı 7 hane ile kurulmuş.

Bölgenin sulak olması buraya yerleşme sebebi olmuştur, arazi çok çalılık olduğu için ismi de Çallıdere olarak anılmış öyle de kalmış.

1938 yılına kadar da Köyümüz ile Bulgaristan arasında Çallıdere Sınır Kapısından Bulgaristan’a geçişler devam etmiş. Hatta Bulgaristan da ki komşu köyler ile bir birilerinin düğünlerine dahi gidip gelirlermiş. Sonra kapatılmış.

1990 lı yıllarda benim de Başkan Yardımcısı olduğum Türk Bulgar Dostluk Derneği çatısı altında, geçmiş dönem Lalapaşa Belediye Başkanı rahmetli Bülent Şahinşah birlikte bu kapının tekrar açılışını sağlamak için yoğun çalışma gösterdik. Hatta benim dernek adına, Sahibi ve Yazıişleri Müdürü olduğum gazete de bu konu defalarca gündeme getirildi. Defalarca Bulgaristan’a gidilip yetkililer ile görüşüldü, defalarca Ankara’ya gidilip yetkililerle görüşüldü. Hatta dönemin Başbakanı, daha sonra Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel’e konu hakkında brifing verildi. Rahmetli Şerif Ercan o zamanlar Dış Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı idi. Şerif Bey konu ile yakinen ilgilendi. Daha sonra siyasiler ve mülki idare amirleri hangi kriterleri göz önünde bulundurdu da gümrük kapısının damadı olduğum Hamzabeyli Köyüne açılması uygun görüldü bilmiyorum? Biz ısrarla Çallıdere Köyüne açılmasını istemiştik. Şayet açılsa idi, köyümüz çok gelişecekti. Sonuçta bölge gelişti. Bölgenin gelişmesi için görünürde ve görünmeden kimlerin katkısı oldu ise Allah onlardan razı olsun. Hamzabeyli Köyü ile Çallıdere Köyünün arası 8 kilometre. İleriye doğru gümrük sahası bizim köye doğru genişler mi bilinmez! Kısmet diyelim.

131 yıllık geçmişi olan Çallıdere Köyümüzde mayıs ayının ilk haftasında köyün kuruluş festivalini düzenleyeceğim coşkulu şekilde kutlayacağız. Daha sonra ki yıllar da bunu bölgesel ve geleneksel hale getireceğiz.

Köyümüzün sorunlarından bir tanesi de ulaşım. Şu anda herkes Lalapaşa veya Edirne’ye kendi arabası ile gidiyor. Aracı olmayanlar ise mağdur oluyor. Muhtar olduktan sonra Lalapaşa Belediyesinden haftada en az bir gün araçları ile köylülerimizi Lalapaşa ve Edirne’ye götürüp getirmelerini sağlayacağız. Ücretini de kendi imkanlarımla ödeyeceğim.

Çok eskiden daha benim çocukluğumda içme suyumuz dağdan geliyordu. Bu suyu tekrar getirip köy çeşmelerinden akmasını, köylülerimizin hiçbir katkısı olmayan içme suyunu sağlıklı kullanmasını sağlayacağız.

Köy içlerinde parke taşı olmayan, benim evimin sokağının da bulunduğu yerler var. Köylülerimiz tozun, toprağın, çamurun çilesini çekiyor. Köy içinde parke taş olmayan yer kalmayacak şekilde yaptıracağız.

Köy içinde ki direkleri ışıklandırtacağız. Köyün geceleri şıkır şıkır olmasını sağlayacağız.

  • Muhtar aday listenizde ki Aza adaylarınız kim?

Galip Aydın: Aza Adaylarımız, Cevdet Topçu, Özgür Aydın, Fahri İnal, Murat Kaya, Emel Karakaş, Ablimiz Haşim, Rahmi Çetin, Erdoğan Kudusçu’dan oluşuyor. Aslında bizde her asil ve her yedek aza muhtar gibi canla başla köyümüz için çalışıp efor sarf edecek, mührü ortak verdiğimiz karara göre basacağız.

Köyümüzde maddi durumu iyi olmayan bireyler var. Köyümüz fakir köy. Aldığım muhtarlık maaşını her ay 3 – 5 kişiyi sıraya koyup gıda maddesi olarak paylaştıracağım. Bu sayede birkaç ayda bir ihtiyaç sahibi aileye sıra gelecek. Bunu yaparken de Müslümanlığın ön gördüğü gibi “Bir yoksula, bir hayır işine yaptığımız yardımı, en yakınlarımız dahi bilmeyecek. Veren el, alan eli görmiyecek. Çünkü bu çeşit yardımlar dini, ya da sosyal bir ödevdir.” Muhtar şu yardımı yaptı, buna bunu verdi denilmesini istemiyorum. Allah bilsin yeter. Muhtar maaşı ne kadar bilmiyorum ama o para benim boğazımdan, çoluk çocuğumun boğazından geçmeyecek.

Sliven’in bir köyü ile Çallıdere köyünü kardeş köy yapmak için proje hazırlıyoruz. Valilikten Gri Pasaport alarak köylülerimizi Bulgaristan’a götürüp çiftçilik, arıcılık, bağcılık, büyükbaş – küçükbaş hayvancılık konularını incelemelerini, kardeş köylülerimizin de Türkiye’ye gelip bizde incelemelerini sağlayacağız.

Çallıdere Köyünü Lalapaşa’nın 28 köyü arasında birinci köy yapacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir