Deprem bölgesine Edirne Merkezden kullanılmış temiz eşya gönderilebiliyormu?

0

Deprem bölgesine Edirne Merkezden kullanılmış temiz eşya gönderilebiliyormu?

Kiminle irtibata geçilmesi gerekiyor?

Edirne merkezde yaşayan bireyler deprem bölgelerine ellerinde bulunan, kullanmadıkları temiz yorgan, battaniye, kazak gibi eşyaları göndermek istiyorlar.  Kiminle irtibat kurup, kime teslim edeceklerinin arayışı  içindeler. Bu konuda bilgisi olanlar lütfen 0544 801 01 77 numaralı telefondan Cengiz Gültekin ile irtibat kursunlar.

Kızılay ve AFAD ikinci el kıyafet yardımı kabul etmiyor
Konuyla ilgili bilgi almak için AFAD’a ulaştı. AFAD yetkilileri, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Çalışma Grubu’nun ikinci el giysi kabul etmediğini söyledi.
Benzer şekilde Edirne gibi şehirlerin valilik ve belediyelerinin başlattığı yardım kampanyalarında da afet bölgesine gönderilecek ürünlerin ikinci el, kullanılmış, son kullanma tarihi geçmiş veya geçmeye yakın malzeme olmaması istendi. Çünkü belediye ve valilikler, yardım kampanyalarını AFAD ile koordine halinde yürütüyor.
Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık da 6 Şubat 2023’te CNN Türk’te katıldığı canlı yayında afet bölgesine gönderilecek ürünlerin ikinci el ve kullanılmış olmaması gerektiğini vurguladı. Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden aldığımız bilgi de aynı içerikli.
2011’de Van’da yaşanan depremde de ikinci el kıyafet yardımı kabul edilmemişti.
İkinci el giysi yardımı kabul edilmemesinin temel sebebi salgın hastalıklar
Afet bölgelerinde ikinci el giysi yardımı kabul edilmemesinin temel sebebi salgın hastalıklar.
Deprem dahil olmak üzere bütün doğal afetler sonrası afet bölgelerinde salgın hastalıkların riski yükseliyor. Örneğin 2011’deki Van depreminde, su kaynaklı bulaşıcı hastalıklarda artış yaşanmıştı.
Su kaynaklı bulaşıcı hastalıklar haricinde ikinci el ve kullanılmış giysilerin fiziksel olarak kullanılabilir ve temiz olsalar bile uyuz ve mantar gibi pek çok salgın hastalığın yayılma riskini artırabilir.
Bunu önlemek için yardım bölgelerine ulaştırılan ikinci el giysilerin, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmadan önce dezenfekte edilmesi gerekiyor. Ancak kriz anında dezenfekte sürecinin koordine edilmesi çok zor.
Bir diğer sebebi de ikinci el kıyafetlerin tasnif edilmesinin zor olması. Deprem gibi acil durumlarda kullanılabilir ve temiz olan giysileri, kullanılamayacak durumda olanlardan ayırmak için geniş bir iş gücü ve zaman gerekiyor.
İkinci el kıyafet yardımı yerine bölgede yardım toplayan yerel yönetimler ve yardım kuruluşlarının çağrıda bulunduğu ihtiyaçlara destek olunabilir. Haricinde, güvenilir kurum ve kuruluşlara nakdi yardımda bulunmak mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir