Edirne sahipsiz değil!..

  • Edirne’de bazı fırıncılar tarafından maliyetlerin yüksek olduğu gerekçesi ile resmi olmayarak kendi aldıkları karar neticesinde 210 gramı 1 buçuk lira olan ekmek tarifesini değiştirerek, merkez ve ilçelerde ekmek 200 grama çekilerek fiyatı 2 lira olarak satılmaya başlandı. Türkiye genelinde en pahalı ekmeğin Edirne’de satıldığı iddia edildi. Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Haksız fiyat uygulayan fırınlara en düşük 10 bin Lira ceza uygulanabileceğini belirterek, “Bu yapılan yasaya aykırıdır” dedi.

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Haksız fiyat artışı nedeniyle zam yapan fırıncılara idari para cezası uygulayacaklarını söyledi. Altun, “Bu ekmek zammını gece duydum. Fırıncılar organize olup ekmeği 200 grama düşürüp fiyatının da 2 Türk Lirası yaptıklarını öğrendim. Türkiye genelindeki fiyatlar daha bu sabah bana geldi. Türkiye’deki en yüksek fiyat Sakarya’da yani ekmeğin kilogramı 7.69 Türk Lirası olarak belirlenmiş. Edirne’de fırıncılar organize olmuşlar ve ekmeğin kilogramını 10 Türk lirasına çıkarmışlar. Yetkili odaların onayı olmadan böyle bir tarifeye girişmişler. 2 Türk lirasına ekmek satan fırıncılara haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezası uygulamayı düşünüyoruz. Haksız fiyat uygulayan fırınlara en düşük ceza 10 bin Türk Lirası en yüksek de 100 bin Türk Lirası ceza verilebilir. Biz cezadan yana değiliz ama yapılan işlem doğru değil. Bu yapılan yasaya aykırıdır” dedi.

“RAMAZAN İMSAKİYESİ GİBİ BİR TARİFE YAPMIŞLAR”

Edirne Ticaret İl Müdürü Altun, hiçbir fırıncının odalardan onay almadan böyle bir tarife uygulamayacağını belirtti. Altun, “Fırıncılar odası Edirne’de yok. Edirne Ekmek İmalatçılar ve Unlu Mamüller Derneği var. Bu derneğinde sanıyorum 45 civarında üyesi var. Ben zam listesini gördüm. Ramazan imsakiyesi gibi bir tarife yapmışlar. Böyle bir tarife olmaz. Ticaret Sanayi Odası’na bağlı fırıncılar onaylı tarife almaları gerekiyor. Bir tarife listesi hazırlandıktan sonra bu odalarda onaylandıktan sonra tarife değişikliği yapılabilir. Bu iş zaten en son valiliğe bildiriliyor. Valilikte 15 gün içerisinde itiraz edebilir. Hiçbir fırıncının odalardan aldığı bir tarife söz konusu değil. Valiliğe gelen bir tarifede yok. Kendi kendilerine bir tarife yapmışlar. Halka satıyorlar. Esnaf odaları 17 Eylül 2019’da aldığı kararlar 210 gram ekmeği 1 buçuk lira ile satışa sundu” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN EN PAHALI EKMEĞİ EDİRNE’DE”

Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz ise Türkiye’nin en pahalı ekmeğinin Edirne’de satıldığını söyledi. Cingöz;”Hem gram düşüyor hem fiyat artıyor. Şu anki resmi fiyat 210 gram ekmek bir lira 50 kuruş. Bunlar 200 gram ekmeği 2 lira yapmışlar. Bu şekilde Türkiye’nin en pahalı ekmeği Edirne’de. Türkiye’de en pahalı ekmek kilosu 8 liradan satılıyor. Bizde ise bazı fırınların uyguladığı fiyat 10 lira. Ben bir kilo ekmeğe 8 lira 30 kuruş fiyat verdim, kabul etmediler. Kendi aralarında toplanarak zam yapmışlar” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir