Edirne’de ‘Tava Ciğer’, Bulgaristan’da ‘Kebapçe’ yenir!

0

Edirne’de ‘Tava Ciğer’, Bulgaristan’da ‘Kebapçe’ yenir!

Edirne’ye gelen yerli yabancı turistlerin birinci tercihi ‘Tava Ciğer’ olurken Bulgaristan’a gidenlerin il tercihi ‘Kebapçe’ yemek oluyor.

Neden Tava Ciğer?

Edirne’yi ziyaret etmek için başlı başına bir sebep! Ciğer lezzetinden hoşlanmayanların bile bir kere denedikten sonra müptelası oldukları bir lezzet!

Et zengin Edirne mutfağının olmazsa olmazı. Özellikle tava ciğeri şehrin alametifarikası olmuş. Peki, Edirne usulü tava ciğerini diğerlerinden ayıran ne, nedir bu lezzetin sırrı? İşte şimdi birkaç cümleyle bu sırları paylaşacağım;

Edirne’li ustalar mutlaka süt dananın ciğerini tercih ediyor. Ciğerin günlük olması çok önemli. Yaprak inceliğinde dilimledikleri ciğeri damar ve sinirlerinden ayırdıktan sonra kanından tümüyle arındırıyorlar (ki en büyük farkı yaratan da bu!).

Edirne’yi Tanıtma Ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar: “Tava ciğerinin kendine has aromasının sırrı kızartma yağıdır. Ciğer kızartmadan önce una bulanır ve içinde kızgın ayçiçek yağı bulunan tavaya atılır.

Kuvvetli ateşte bir iki dakika kızartılan ciğer üzerine tuz atılarak servis tabağına alınır. Serviste en önemli garnitür Edirne/Karaağaç mahsulü kurutulmuş kırmızı biber. Yerel ismi “Karaacı” olan bu biberler oldukça acıdır. Biberler de kızgın yağda kızartılır.

Ciğerimiz ve biberimiz de hazır olduğuna göre yanında bir bardak ayranla afiyetle yiyebiliriz!”

Artık işin sırrını öğrendiniz, şimdi ilk fırsatta bir imkân yaratın ve Edirne’yi ziyaret edin, pişman olmayacaksınız!

Neden Kebapçe?

Normal köfte ebatlarından daha uzun ve daha iri Rumeli mutfağına özel bir köfte çeşididir. Muhteviyatında hazmı kolaylaştırıcı ve damak tadını artıran baharatlar mevcuttur. Uzun ve köşeli olanları olduğu gibi, yuvarlak ve iri olanları da vardır. İçinde, maliyeti azaltmak için, ekmek içi bulunmaz.

Bulgaristan Kebabı (Kebapçe) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500gr dana kıyma veya kuzu ile karışık
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karbonat (silme)
  • Tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı su

Bulgaristan Kebabı (Kebapçe) Tarifi Yapılışı

Baharatlar iki kaşık su ile karıştırılarak kıymaya katılır. Sıvı yağ ve ezilmiş sarımsak eklenir, güzelce yoğurulur. İstenilen şekilde köfte hazırlanır. Hazırlanan köfteler en az 1-2 saat buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra ızgarada veya fırında pişirilir.

AFİYET OLSUN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir