Engelli Gurbetçilere Türk gümrüklerinde geçiş kolaylığı

0

Engelli Gurbetçilere Türk gümrüklerinde geçiş kolaylığı

Yurtdışında yaşayan ‘engelli kartı’ sahibi gurbetçiler, yapılan yeni düzenlemeyle birlikte artık  yaşadıkları ülkelerin engelli kimlik kartlarını Türkiye’de de kullanabilecekler.  Yapılan yeni düzenleme, yurt dışından alınan engelli kimlik kartları sayesinde kişilere Türkiye’deki sosyal hizmetlerden yararlanma hakkı getiriyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, yabancı ülke makamlarınca düzenlenen engelli kimlik kartlarının apostil işlemi yapılarak Türkiye’deki sosyal hizmet merkezlerinde tanınmasının önünün açıldığını açıkladı.

Sırakaya, yurtdışındaki engelli yurttaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda İçişleri Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle yabancı ülke makamlarınca düzenlenen engelli kimlik kartlarının, apostil işlemi yapılarak Türkiye’deki sosyal hizmetlerden yararlanmalarına olanak sağlandığını belirtti.

Sırakaya, yaptığı açıklamasında, yabancı ülke makamlarınca düzenlenen engelli kimlik kartlarının, apostil işlemi yapılarak Türkiye’de sosyal hizmet merkezlerinde tanıtılması durumunda vatandaşların aşağıda belirtilen konulardan rahatlıkla faydalanabileceğini belirtti.

Gümrük yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde Engelli bireylerin kullandığı araçlar veya için engelli birey bulanan araçla gümrük girişlerinde yetkiliye durumlarını izah ettiklerinde kendilerine kolaylık sağlanacağını, gümrüğün yoğun olduğu zamanlarda ise ayrı peron oluşturulacağını belirttiler.

İŞTE O BAŞLIKLAR:

– Şehiriçi toplu taşıma araçlarından ücretsiz
– Şehiriçi ve şehirlerarası demiryolu ulaştırma hizmetlerinden ücretsiz,
– Şehiriçi ve şehirlerarası deniz ulaşımı hizmetlerinden ücretsiz,
– Türk Hava Yolları A.Ş.’den alacağı yurtiçi uçak biletlerinden %25 indirimli olarak
– BTK kararı kapsamında telefon, internet ve GSM faturalarından %25 indirimli
– Devlete ait opera, bale ve tiyatro gösterilerinden ücretsiz
– Sinema biletlerinden %50 indirimli
– Müze ve ören yerlerinden ücretsiz
– Belediyelerce ya da diğer yetkili makamlarca münhasıran engellilere sunulan ücretsiz veya indirimli diğer bütün hizmetlerden yararlanabilecek.

APOSTİL İŞLEM NEDİR?

Apostil işlemi, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge, onay sistemidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir