Gurbetçiler ve Bayram Tatilcileri için Türkiye’de Köprü ve Otoyol Ücretleri

0

Gurbetçiler ve Bayram Tatilcileri için Türkiye’de Köprü ve Otoyol Ücretleri

  • Seyahat planlarının, bayram ziyaretlerinin, şehir içi ve şehirler arası ulaşımın olmazsa olmazı yolda ne kadar harcanacağını bilmek. Ancak zaman içinde değişen köprü ve otoyol ücretlerini takip edebilmek bazen zor olabiliyor. İşte biz de yola çıkmadan önce hesabınızı bilin, sürpriz masraflarla karşılaşmayın diye 2022 köprü ve otoyol ücretlerini sizin için araştırdık.

Gelin rehberimize kısaca bir göz atalım.

Hangi araç sınıfına sahibim?

Köprü ve otoyolları kullanırken ödeyeceğiniz ücret kullandığınız aracın sınıfına göre değişiyor. Hangi araç sınıfı hangi araç tipini ifade ediyor öğrenmek için aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz.

  1. sınıf araçlar kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç kategorisinde minibüsler, 3. sınıf araç kategorisinde yolcu otobüsleri, 4. sınıf araç kategorisinde kamyonlar, 5. sınıf araç kategorisinde ise tır ve treyler bulunuyor. Ancak araç sınıfları belirlenirken sahip olduğu aks adedinin belirleyici olduğunu hatırlatalım.

İstanbul’daki Köprülerin Geçiş Ücretleri 2022

Asya ile Avrupa arasında seyahat etmenin belki de en keyifli yolu İstanbul’un köprülerini kullanmak. Peki bu köprülerden geçmek için ödememiz gereken ücretler neler? Hangi araçların geçişine izin veriliyor? İşte İstanbul’daki köprü ve tünellerin tek yön geçiş ücretleri.

İstanbul’daki köprülerden her aracın geçişine izin verilmediğini bilmenizde fayda var. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden yalnızca 1. sınıf araçlar, yolcu araçları, toplu taşıma araçları, N1 Sınıfı acil yardım ambulansı ve acil sağlık araçları geçebiliyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden ise ; 1. sınıf araçlar, 2. sınıf araçlar(kamyon ve otobüsler hariç), servisler, karavanlar, toplu taşıma araçları ve bazı resmi plakalı araçların geçişine izin veriliyor. Bunların dışında kalan 2. 3.4. ve 5. sınıf araçların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanması gerekiyor.

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti 2022

İstanbul trafiğinden kaçmak için tercih edilebilecek bir diğer alternatif Avrasya Tüneli. Ancak bilmelisiniz ki bu tünelden yalnızca 1. ve 2. sınıf araçlar geçebiliyor. Tek yön olarak hesaplanan geçiş ücretleri 1. sınıf araçlar için 53 TL, 2. sınıf araçlar için ise 79,5 TL olarak değişiyor. Gece tarifesi için ise bu ücretler 1. sınıf araçlarda 26,50 TL, 2. sınıf araçlarda ise 39,75 TL oluyor. Gündüz tarifesi 05:00 – 23:59 saatleri arasında, gece tarifesi ise 00:00 – 04:59 saatleri arasında uygulanıyor.

İstanbul trafiğinden kaçmak için tercih edilebilecek bir diğer alternatif Avrasya Tüneli. Ancak bilmelisiniz ki bu tünelden yalnızca 1. ve 2. sınıf araçlar geçebiliyor.

Avrasya Tüneli’ni kullanırken nakit ödeme seçeneği bulunmuyor. Yalnızca HGS üzerinden yapabileceğiniz ödemeler hakkında daha fazla bilgi için Avrasya Tüneli ücretler sayfasına göz atabilirsiniz.

Kuzey Marmara Otoyolu Geçiş Ücretleri 2022

İstanbul’daki yolculuğunuz sırasında Kuzey Marmara Otoyolu’nu kullanarak şehir merkezine hiç uğramadan seyahat etme imkânınız da var. Avrupa ve Anadolu Yakası boyunca devam eden otoyol, Kınalı mevkisinden başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Sakarya’nın Akyazı ilçesine kadar uzanıyor.

Kuzey Marmara Otoyolu Avrupa Geçiş Ücretleri 2022

Kuzey Marmara Otoyolu Anadolu Geçiş Ücretleri 2022

Kuzey Marmara Otoyolu’nun Anadolu Yakası üzerinde bulunan önemli çıkış noktalarının geçiş ücretlerini yukarıdaki tabloda bulabilirsiniz. Tüm çıkış noktalarının ücret bilgisi için KMO Anadolu Otoyolu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücretleri 2022

Yakın zamanda trafiğe açılan, çiçeği burnunda 1915 Çanakkale Köprüsü’nü rehberimize koymayı unutmadık tabii ki. Çanakkale Boğazı’na geçmek için deniz ulaşımı yerine, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü kullanmak isterseniz ödemeniz gereken ücreti aşağıdaki tablodan öğrenebilirsiniz.

İstanbul – İzmir Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri 2022

İstanbul – İzmir otoyolundaki ilk durağımız Osmangazi Köprüsü. Bu köprüyü kullanarak İzmit Körfezi’ni dakikalar içinde geçebilir, zamandan ve yoldan tasarruf edebilirsiniz. Peki bunun maliyeti ne? Osmangazi Köprüsü ve otoyol boyunca en çok kullanılan çıkış noktaları için ödeyeceğiniz ücret miktarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

İstanbul – Ankara (Anadolu) Otoyolu Geçiş Ücretleri 2022

Anadolu Otoyolu’nu kullanarak Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Bolu ve nihayet Ankara’ya ulaşabilirsiniz. Ancak Anadolu gişelerinden giriş yapabileceğiniz bu yol üzerinde pek çok çıkış noktası bulunuyor. Biz de güzergâh boyunca en sık kullanılan çıkış noktalarını ve geçiş ücretlerini sizler için araştırdık. İşte Anadolu Otoyolu üzerinde ödemeniz gereken geçiş ücretlerinden bazıları…

Kullanacağınız çıkış noktasına ve aracınızın sınıfına göre Türkiye’deki diğer köprü ve otoyol geçiş ücretlerini öğrenmek için Karayolları Genel Müdürlüğü KGM Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Köprü ve otoyol geçiş ücretleri nasıl ödenir?

Ülkemizdeki köprü ve otoyolların geçiş ücretlerinin neredeyse tamamı HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) üzerinden tahsil ediliyor. Anlaşmalı bankalar ile iletişime geçerek aracınızın plakasına kayıtlı bir HGS hesabı açmanız mümkün. Hesabınızda yeterli bakiye olması durumunda hiçbir ceza ödemeden Türkiye’deki köprü ve otoyolları rahatlıkla kullanabilirsiniz. internet bankacılığı aracılığıyla hemen HGS başvurunuzu ve bakiye yüklemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüsü’nde ise nakit ödeme gişelerini kullanarak geçiş ücretinizi ödeyebilirsiniz.

Geçiş ihlali nedir? Nasıl ödenir?

HGS ve OGS hesabınızda yeterli bakiye yoksa veya herhangi bir ücret ödemeden bu yolları kullandıysanız geçiş ihlali yapmış oluyorsunuz. 15 gün içinde HGS hesabınıza yeterli bakiyeyi yüklerseniz standart geçiş ücreti ödüyorsunuz. Ancak son ödeme tarihini geçirirseniz geçiş ücretiniz ile birlikte bu ücretin 4 katı kadar gecikme bedelini de ödemeniz gerekiyor. Geçiş ihlallerinizi öğrenmek için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün geçiş ihlali sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

haberin yayınlanmasından sonra ücretlerde değişiklik olursa https://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Otoyollar/UcretlerAna.aspx linginden değişen fiyatları inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir