Gurbetçilere Uyarı

  • Yine bir tatil sezonu birkaç hafta içinde gurbetçileri bekliyor. Yılın belki de en güzel ve özlemi çekilen günler, tatil zamanları.

İşin eğlenme ve dinlenme tarafı varken, bir de sıkıntılı olabilecek birçok tarafından düşünmek zorundayız. Bu bağlamda en önemli olan işlerden biri de sağlık hizmetleridir.

Almanya yasal sigortalıların Avrupa Birliği ülkeleri dışında Avrupa sağlık sigorta kartı ile sağlık yardımı alabilecekleri başlıca ülkeler şunlardır:

Avrupa Sağlık sigorta kartı ile 27 Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Birliğine üye olmadıkları halde Avrupa Birliği Sağlık Sigorta kartını kabul eden başlıca ülkeler sırası ile şunlardır: Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya, Sırbistan, Karadağ.
Direk olarak yol güzergahında bulunmayan fakat ziyaret amaçlı gidebileceğiniz Bosna-Hersek için ise BH 6 sağlık yardım belgesini gereklidir. Bu bağlamda karayolu güzergahında sağlık sigortası sözleşmesinin olmadığı ülke bulunmamaktadır.

Türkiye için yani turistlik amaçlı gezilerde gerekli olan sağlık yardım belgesinin adı T/A 11 dır.

Türkiye için Sağlık yardım belgenizi almayı unuttuysanız, ne yapabilirsiniz?

SGK’ya bireysel olarak başvurabilir ve onların üzerinden sağlık yardım belgesi talep işlemini yaptırabilirsiniz. Bu işlevin online ortamda çabuk sonuç vermesi için sigortalı olduğunuz kurumun E-posta adresini SGK’ya belirtmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Kendi sigorta kurumunuz ile iletişime geçip, evrak talebinde bulunabilirsiniz. Biz kişisel verilerin korunması kanunu dahilinde Almanya’da adresinize gönderebiliriz.
Hak sahibi Türkiye’de sağlık yardımlarından yararlanabilmek için bu belge ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu´nun bölgesel yetkili kurumlarına başvurmalıdır. Oradan YUPASS sistemine kayıtı yapılır ve kendisine kişiye özel bir SGK-kimlik numarası verilir. Bu şekilde hak sahibi bu numara ve vesikalık resminin bulunduğu bir kimlik ile (örneğin pasaport) Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir resmi sağlık kuruşlarına doğrudan başvurabilmektedir. Hak sahibi SGK ile sözleşmeli özel sağlık kuruluşuna da başvurabilir. Sözleşmeli özel sağlık tesisinin masrafları SGK ile kararlaştırılan tedavi ücretini en fazla %200 (2022 yılı brüt asgari ücretin 2 katı 5004 TL x 2 = 10.008 TL) oranında aşabilir. Aradaki bu farkın ve üst sınırı aşan diğer muhtemel masrafların hak sahibi yana hizmet alan kişi tarafından karşılanması gerekir.

T/A 11 belgesi üzerinden alınacak hizmetlerin tanımı ve şekil nasıl olmalıdır?

Geciktirilemez, tehiri mümkün olmayan tedaviler ve acil sağlık hizmetleri için verilen sağlık yardım belgesidir.

Alınan hizmet karşılığında ek ödemler veya katkı payları varmıdır?

Evet, her ülkenin kendi hizmet mevzuatına göre sunulan sağlık hizmetleri, ek ücret ve katkı payı ödeme yapma zorunluğu vardır.

Hizmet verilen yer „ Yeşil hizmet alanı adı altında ise o zaman ilave sağlık ücreti ödemezsiniz!

Katkı payı ve ek ödemenin yapılmadığı hizmet alanları hangileridir?

Yoğun bakım hizmetlerinde, Yanık tedavilerinde, Cerrahi hizmetlerde, Trafik kazalarında, Acil sağlık hizmeti deklare edilebilecek hizmetlerde, Kardiyovasküler cerrahi işlemlerde ilave ücret ödemezsiniz.

Türkiye’de ödenmiş olan ek ödenek ve katkı payı masraflarını geri alabilme imkanı varmıdır?

Ek sigorta yaptırmak kaydı ile, ya tamamen veya kısmen en aza indirebilirsiniz. Ek sigortayı sizin arzu etmiş olduğunuz bir özel sağlık sigorta kurumundan veya üyesi olmuş olduğunuz kurumun İş birliği içinde olduğu kurum üzerinden yaptırabilirsiniz. Yatıracağınız ek sigorta ile tıbben gerekli görünen Türkiye´den veya bulunmuş olduğunuz diğer ülkeden Almanya´ya nakil işlevini de bu sayede garanti altına almış olursunuz. Yani ek sigorta yaptırmadan tatile gitmeyin!

Evrak talebi ile ilgili önemli bir bilgi:

Şayet SGK veya anlaşmalı SGK-Kurumu T/A 11 belgesi üzerinde hizmet vermiyorsa, o vakit sebebini sorarak ilgili SGK-Müdürlüğüne başvurarak mağduriyetiniz giderilmesi talebinde bulunun. Şayet T/A 11 haricinde kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için T/A 12 belgesi getirmeleri isteniyor ise, bu evrak kesinlikle SGK üzerinden A/T 7 belgesi ile istenmelidir. Bu bağlamda buradaki hastalık sigortasının service Email adresini tedarik etmenizde fayda vardır. İlgili SGK birimi evrak talebini Email adresi üzerinden gerçekleştirebilir. Aksi taktirde normal posta yolu ile Almanya´dan istenilen evrağın Türkiye´ye ilgili SGK birimine ulaşması haftalar almaktadır.

Masrafların denkliği: Verilen tedavinin masraflarını kendiniz cebinizden ödediyseniz o vakit elinizdeki fatura ve diğer evraklarla SGK-Kurumuna giderek, verilen hizmetin SGK´da ki TL cinsinden karşılığının ne kadar olduğunu teyit ettirirseniz o vakit Almanya´daki sigorta kurumunuz o hesap edilen miktarı size ödemek zorundadır. Bu işlevi yapmaz iseniz, o vakit buradaki sağlık sigorta kurumunuz sizin adınıza bu masraf denklik işlevini yapabilir. Elimizdeki bulunan verilere istinaden böyle bir işlev için ön görülen işlem zamanı 3 ila 12 ay arasında değişmektedir.

Doktor raporu alma: Şayet çalışıyor veya işsizlik parası alıyor iseniz, hastalanırsanız, rapor alma durumu meydana gelirse, o zaman SGK ´dan A/T15 ile A/T18 evraklarını tedarik etmeniz durumunda, raporlu geçen sürenin kabul edilmesini kolaylaştırmış olursunuz.

Bu tabela üzerinden anlaşmalı ülkelerdeki kurumların internet adreslerini ve kullanmış oldukları online hizmet dillerini görmektesiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir