Hasan Yıldız: “Edirne’nin sorunları el birliği ile çözülebilir.”

1

Kutlutaş Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yıldız

Kutlutaş Yapı Grubu Hasan Yıldız
  • Hasan Yıldız kimdir?

Hasan Yıldız: Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 1981 tarihinde doğdum. Sarıkamış’ın ekonomik şartlarının gelişmediği ve iş imkânlarının kısıtlı olduğu için 1992 yılında Edirne’de inşaatlarda çalışan abilerimin yanına geldim. Okul çağında idim, imkanlarımız kısıtlı idi, dolayısı ile okula gitmek yerine Edirne sanayisinde oto tamircisi gibi hafif işlerde çalışmaya başladım.

Sanat öğreniyordum fakat birkaç aile birlikte yaşadığımız için kazandığım para ile eve yeterli katkıda bulunamıyordum. Daha sonra abimlerle birlikte inşaatlarda çalışmaya başladım. Amelelik ve kalfalık yaptıktan sonra usta oldum. O sıralar inşaat sektöründe kriz yaşanmaya başlayınca kendi işimi kurup ticarete atıldım.

Bir süre bakkal dükkânı çalıştırdım, ardından okul kantini işletmeciliği yaptım.

Piyasalar düzelmeye başlayınca en iyi bildiğim iş olan inşaat sektörüne döndüm. Kutlutaş Yapı Grubu 2008’den buyana sektörde, Edirne Yeni Sanayi Sitesinde hem PVC, mermer ve inşaat mobilyaları imalatı yapan atölyelerimiz var. Edirne’de Olin kavşağından 1. Murat Devlet Hastanesine giderken tanıtım mağazamız var.  Diğer taraftan müteahhitlik yapıyoruz.

Temelden kat karşılığı inşaatlar yaptığımız gibi sektörde tadilat, tamirat ve onarım işleri de alıp parke, granit işlemlerini de yapıyoruz.

  • Edirne’nin en sorunlu sektörlerinden biri inşaat sektörüdür. Edirne’de kapsamlı yenileme, tamir, bakım ve onarım işlerini yürütecek usta yok. Evinizde bu işleri mi yaptıracaksınız, usta bulma sıkıntısı çekiyorsunuz. Bulduklarınız da işlerini ya iyi yapmıyorlar, ya da yarım yamalak yapıyor bırakıp gidiyorlar. Örnek veriyorum, evinizde veya iş yerinizde tamirat mı yaptıracaksınız? Önce inşaat ustası arıyorsunuz, ardından Pvc firması ile ardından boyacı ile anlaşıyorsunuz. Bulduğunuz ustalar bir birleri ile uyumlu çalışmıyorlar. Ustalar geliyor, işe başlıyor yarım bırakıp başka işe gidiyor. Para veya kaparo verdiğiniz için başka arayışa da giremiyorsunuz. Yaptırdığınıza da yaptıracağınıza da pişman oluyorsunuz. Paranızla rezil oluyorsunuz.

Evimizin veya iş yerimizin tamirat tadilatını yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz? Tadilatı öncesi ve sonrasında yapmanız gerekenler nelerdir?

Hasan Yıldız: Şans diyelim. Sizin şansınız yokmuş, işi yaptıracağınız kişileri iyice araştırmadan tadilat tamirata kalkışmışsınız. Bizim çalışma prensiplerimiz bellidir.  Biz inşaat işi yaptıracak kişi aramayız, onlar gelip bizi bulur. Yaptırmak istedikleri işleri tarif ederler. Biz gider yerinde görür, projelendirip fiyatlandırmasını yaparız. İşin büyüklüğüne göre zaman ve fiyatlandırmasını yaparız, verdiğimiz tarihte işe başlar elektriğinden tutun da iç dekorasyonuna kadar bünyemizde maaşla çalışan ekibimiz bir birleri ile uyumlu şekilde A’dan Z’ye işi bitirip teslim ederiz. İşi teslim etmeden de ücret talep etmeyiz. Örneğin bir ev onarım projesi anahtar teslimi 500 bin lira ya mı mal oluyor? Bunun 300 bin lirası malzeme mi? Ekip sorumlusu veya bizim gibi bu işleri yapan şirketlerin 300 bin lira malzeme alacak parası yoksa zaten güvenilir değillerdir.

İnşaat işlerinde güven çok önemli. Biz şimdiye kadar kimsenin güvenini suiistimal etmedik. İşin de küçüğü, büyüğü; paranın da azı çoğu yoktur. Bizim şu anda iki tane temelden inşaat projemiz daha taslak halinde olmasına rağmen bireyler şimdiden katılmak istiyorlar.

Bizim işlerimizde söz çok önemlidir. Ekonomik sıkıntı yaşandığı günümüzde dahi bizim sözümüz çekten, senetten daha değerli görülüyor. Biz yaptığımız inşaatlarda zarar etsek dahi bunu müşteriye yansıtmayız.

Sektörümüzde iki temel unsur vardır. Yapacağın işte kaliteli malzeme kullanmak ve söz verdiğin tarihte bitirip teslim etmek.

Amerikan mutfaklı evler çok hoşunuza gidiyor ve yapacağınız tadilat sonrasında kavuşacağınız Amerikan mutfağın ev dekorasyonu konusunda da başarılı bir uygulama olacağını düşünüyorsunuz diyelim. Peki, bu alanın gerçekten sizin için kullanışlı olduğuna emin misiniz? Özellikle büyük tadilatlar öncesinde iyice düşünmek ve ardından kolları sıvamak gerekiyor. Örneğin geniş bir aileniz varsa ve bu nedenle mutfağınız kısa süre içerisinde dağılıyorsa Amerikan mutfak sizin için kullanışlı olmayabilir. Dahası yaptırmak istediğiniz tadilat, binanıza zarar verecek türden bir işlem de olabilir.

Büyük tadilat işleri yaparken işlevsel alanlar yaratmaya özen göstermenin yanı sıra tadilatı sadece bugün için değil, yarın için de yapmalısınız. Örneğin yeni evlisiniz ve salonunuzu genişletmek için duvarı kırıp salonla başka bir odayı birleştirmek istiyorsunuz diyelim. Bu durumda gelecek günlerde bir çocuğunuz olabileceğini ve bu karardan pişmanlık duyabileceğinizi unutmamalısınız.

Tadilat nasıl yapılır?

Profesyoneller ile Çalışacağınızdan Emin Olun

Tadilat yaptırmaya karar verdiniz. Küçük ya da köklü bir değişim, hiç fark etmez. Yaptıracağınız tadilat ne olursa olsun evinize zarar gelmemesi ve elbette sonradan pişman olmamanız için tadilat yaptıracağınız firmaları ya da ustaları iyice araştırmalısınız. Ucuz ev tadilatı yaptırmak amacıyla işçiliğini bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz kişilerle çalışmamalısınız.

Su tesisatı, ısı yalıtımı, elektrik tesisatı, zemin kaplama, boya badana… Eğer tesisat, dekorasyon ya da dış mekân kategorilerinde tadilat yaptırmak istiyorsanız ve güvenilir ustalarla çalışmayı arzuluyorsanız işi aceleye getirmeyip 3 – 4 ayrı ustalardan fiyat alarak hayalinizdeki eve bir adım daha yaklaşabilirsiniz!

Verimli Bir Tadilat Sıralaması Oluşturun

Kolları sıvamadan önce yapmanız gereken çok önemli bir şey daha var: Evde tadilat sırasının nasıl olacağına karar vermek! Bunun için öncelikle evde hangi tadilat işlemlerinin yapılacağına karar vermelisiniz. Örneğin mutfağınıza duvar kağıdı uygulaması yapmak istiyorsanız ve bunun yanında elektrik tesisatının da elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız öncelikle elektrik tesisatını yenilemeli, ardından duvar kağıdı uygulamasını gerçekleştirmelisiniz. Yani öncelikle hangi tadilat işlemlerini gerçekleştireceğinize karar vermeli, bunları sıraya koymalı, ardından sürece başlamalısınız. Bu sayede hem zaman hem de bütçe bakımından daha verimli bir tadilat süreci geçirebilirsiniz.

Tadilat sırası oluşturmak, eğer evdeki yenileme işlemlerini siz yapacaksanız atlamamanız gereken bir şey. Fakat bir usta ya da firma ile iş birliği yapacaksanız sizin yerinize en doğru sıralamayı usta yapacaktır.

Tadilata başlamak

Eşyanızı Korumayı İhmal Etmeyin

Eğer dış cephe tadilatı yapılmıyorsa ya da evinize yeni taşınmayacaksanız bu, evdeki mobilyalarınızı ya da bazı alanları korumanız gerektiği anlamına geliyor. Örneğin boya işlemleri için zemini ve mobilyaları koruyucu örtü ile örtüyor ve aynı zamanda süpürgelikleri de bant ile korumaya alıyorsunuz. Bu doğrultuda eğer tadilat yapacağınız alanda eşya varsa eşyaları odadan çıkararak ya da üzerlerine koruyucu örtü, hatta ağır bir tadilat yapacaksanız battaniye örterek mobilyalarınıza gelebilecek zararı bertaraf etmiş olursunuz. Mobilyalarınızın yanı sıra zemini; mutfak ve banyo dekorasyonunda lavabo ya da eviye gibi alanları da korumayı ihmal etmemelisiniz.

Temizliği En Sona Bırakın

Evinizin temiz olmasını istediğinizi biliyoruz. Dağınıklığa, kirliliğe dayanamıyorsunuz. Fakat tadilat sürecinde buna biraz göz yummanız hiç fena olmaz. Tadilat zaten oldukça yorucu bir süreç. Ne de olsa eski eviniz gidiyor, yepyeni bir eve kavuşuyorsunuz. Bir de kendinizi gereksiz temizlikle yormayın. Bunun yerine tadilat sırasında alanı üzerinden toparlayıp evinizdeki tüm tadilat bittiğinde derinlemesine bir temizlik yapabilirsiniz.

  • 31 yıldır Edirne’de yaşıyorsunuz. Birçok sivil toplum kuruluşunda aktifsiniz. Edirne’nin dinamiklerindensiniz. Bize Edirne’yi değerlendirirmisiniz?

Hasan Yıldız: Kişinin iki tane memleketi vardır. Birisi doğduğu yer, birisi de doyduğu yerdir. Edirne’nin turizm kenti olduğu iddia ediliyor. Ne yazık ki Edirne’de turistin ilgisini çekecek yeterli yatırımlar yapılmadığı gibi birçok da noksanlıklar bulunmaktadır. Bir Türk Milliyetçisi mantalitesi ile baktığımızda şu sorunları sıralayabiliriz.

  1. Edirne’ye gelen turistler araçlarını park edecek yer sıkıntısı çekiyorlar. Bu sıkıntının okul bahçelerinin altlarının otopark yapılarak çözülebileceğini düşünüyorum.
  2. İlimize gelen turistler tuvalet sıkıntısı çekiyorlar. Bu soruna acil çözüm bulunması gerekiyor.
  3. Şehir içinde araç kullanmak büyük sorun. Şehir içi yollarda yapılan kazılar, yol otursun diye uzun süre bekletiliyor. Bu yerlerden su patlakları olduğu görülüyor. Çünkü onarım bilinçsiz elemanlarca yapılıyor. Yaya kaldırımlarından engelli bireylerin faydalanabilmesini bırakalım, sağlıklı bireyler dahi yürüme sıkıntısı çekiyor.
  4. Meriç ve Tunca nehirlerinin çevre düzenlemeleri yapılmadı. Dünyada üç nehre sahip kaç şehir var ki? Gerekli düzenlemeler yapılırsa Edirne’de yaşayan bireyler ve turistler için mükemmel yaşam alanları oluşturulabileceğini düşünüyorum.
  5. Kırkpınar etkinlikleri uluslararası etkinliğe dönüştürülerek panayır havasından kurtulması gerektiği düşüncesindeyiz. Osmanlı döneminde olduğu gibi güreşlerin ötesinde at yarışları ve okçuluk gibi etkinlikler eklenerek zenginleştirilmesi gerektiği görüşündeyim.
  6. 1914 yılında Almanlar tarafından yapılan balon hangarı metruk durumdan kurtulup turizme açılırsa özellikle Alman turistlerin büyük ilgisini çekeceği kanısındayım.
  7. Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği mükemmel şekilde yapıldı ama ne yazık ki gidiş yolu yapılmadı. Hangi yolu takip ederek gidileceğine dair tabela dahi bulunmuyor. Bir an önce çözüm bulunması gerektiğini düşünüyorum.
  8. İlimize gelen turistlerin en çok ilgisi çekecek objenin Edirne’nin Bağlar sırtından Hıdırlık Tabya Balkan Tarihi Müzesi’ne bağlanacak teleferik işletmesi olacağını düşünüyoruz. Teleferik ile gidiş gelişlerde Edirne’nin mükemmel seyredileceği gibi, Yunanistan ve Bulgaristan’ı da kuşbakışı görme imkânı olacağı düşüncesindeyiz. Bir an öce projelendirilip hayata geçirilmesinin uygun olacağı düşüncesindeyim.
  9. Edirne dört girişi ile büyük bir köy havası edasında. Hâlbuki Edirne girişlerine görkemli ‘Kent Giriş Kapıları’ yapılırsa Edirne’ye verilen değerin daha fazla gözler önüne serileceği gibi Kapıkule’den giriş yapanlar ile Kapıkule’den yurt dışına çıkış yapacak bireyler için de ile gir beni oluşturacağını düşünüyorum.
  10. Makedonya Kulesine iskele çakıldı. Bu güne kadar bir işlem yapılmadı. Bu kule Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini içermektedir. Gereği gibi yapılıp bitirildiğinde Edirne’nin de simgesi olacaktır.
  11. Saraçlar Caddesi’nde bulunan eski Borsa Binası yıkılıp, Edirne Surlarının temeli gün yüzüne çıkınca durum o şekilde bırakıldı. Mutlaka gerekli restorasyonun yapılıp turizme kazandırılması gerektiğini düşünüyorum.
  12. Edirne’de bulunan bütün surlar gün yüzüne çıkarılmalı. Bazı surların üzerine binalar dahi yapılmış. Bu surların da gün yüzüne çıkarılarak gerekli restorasyonların yapılması gerektiğini düşünüyorum.
  13. Müezzinoğlu Köprüsü’nün bağlantıları bir türlü yapılıp Edirne girişi çirkin görüntüden kurtulamadı. Bir an önce bitirilip kullanıma açılması gerektiği düşüncesindeyim.
  14. Edirne’nin şehir içi yolları çok yetersiz. Yol kavşaklarına dal çık yapılması ile bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum.
  15. Gazimihal Mahallesi’nde tarihi bir hamam bulunuyor. Bu hamam şahsa ait iken Vakıflar Bölge Müdürlüğünce satın alınarak restore edilip turizme kazandırılacağı açıklandı. Aradan yıllar geçilmesine rağmen herhangi bir çalışmanın yapılmadığını görüyoruz. Gerekli çalışmaların bir an önce yapılarak madde bağımlılarının alanı olmaktan çıkarılıp turizme kazandırılmasın gerektiğini düşünüyorum.
  16. Kıyık Tabyaları, Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi en çok ziyaretçisi olan bölge iken TSK’dan alınıp T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandıktan sonra kapatıldı. Yedi yıldır da kapalı. Şükrü Paşa Anıtı ve anıt mezarı dahi ziyaret edilemiyor. Bari bu kısımların ziyarete açılması için çalışma yapılmasının turizm açısından faydalı olacağı kanaatindeyim.
  17. Sarayiçi’nde devam eden Eski Saray Kazıları nedeni ile Eski Saray, Balkan Şehitliği ve Adalet Kasrı ziyaret edilemiyor. Bu konuya da çözüm bulunmasının Edirne Turizmine faydalı olacağını düşünüyorum.
  18. Kapalı Cezaevi karşında bulunan 185 dönümlük bir alan; Balkan Kongre Merkezi ve Fuar Alanı olarak karar alınmışken şimdi TOKİ’ye devri yapıldı. Ne amaçla devrinin yapıldığını bilmiyoruz. Hâlbuki Edirne’nin bir fuar alanı ve kongre merkezine çok ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bu konuda öncelikle çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.
  19. Edirne’nin birçok kışlası bulunuyor. Bunların bir an önce restore edilip turizme kazandırılması gerektiğini düşünüyorum.
  20. Kapıkule yakınlarında Meriç Nehri üzerinde bulunan 350 dönümlük Kavak Adası’nın yarısı Türkiye’ye ait, diğer yarısı Bulgaristan ve Yunanistan’a ait. Bu alanda bir “Dostluk Adası” oluşturularak üç ülkenin turistlerinin de faydalanmasının sağlamasın turizm açısından çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.

2010 yılında Mustafa Büyük Valimiz zamanında üçlü çalışmalar başlatılmıştı. Valimizin başka ile atanması ile çalışmalar bırakılmıştı.

  1. Hıdırlık Tabya Balkan Tarihi Müzesi mükemmel oldu. Ne yazık ki özel aracı olmayanların ulaşımında sıkıntı yaşanıyor, az kişi ziyaret edebiliyor buna bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Valilik, ETUS ve Belediye ile bir görüşme yaparak Edirne Belediyesinin iki katlı turizm otobüsü ile ulaşım sağlanmasının uygun olacağı görüşündeyim.

Bu müzede personel eksikliği olduğu gibi otoparkında ki kameraların kırılmış ve sökülmüş olduğu da dikkati çekiyor.

  • İnşaat sektörü olarak Edirne’de sıkıntılarınız var mı? Size göre çözüm önerileri nelerdir?

Hasan Yıldız: Her meslekte olduğu gibi tabi ki bizim mesleğimizde de sıkıntılar yaşanıyor. Ama bu sıkıntılar çözümlenemeyecek sıkıntılar değil. Bizim en büyük sıkıntımız Edirne Belediyesi kaynaklı. 40 dairelik bir inşaatı 10 ayda bitiriyoruz, Belediyeden ruhsatı 2 senede alamıyoruz.

1 thought on “Hasan Yıldız: “Edirne’nin sorunları el birliği ile çözülebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir