Helvacı Muzaffer Usta (Çilli): “İyi helvanın makinesi yoktur, ustası vardır.”

0

Helvacı Muzaffer Usta (Çilli): “İyi helvanın makinesi yoktur, ustası vardır.”

  • Kendinizi tanıtır mısınız?

Helvacı Muzaffer Usta (Çilli): 1955 Edirne doğumluyum. 12 yaşından beri, 50 yıldır helvacılık yapıyorum. Sanatı oğlum Gökhan’a da öğrettim. Şimdi bu işi birlikte yapıyoruz.

  • Ürettiğiniz helvaların özelliklerinden bahseder misiniz? İyi bir helvanın özellikleri nelerdir?

Helvacı Muzaffer Usta (Çilli): Helva, Türkiye’de ve pek çok Orta Doğu ülkesinde yaygın bir tatlıdır. … Helva kelimesi Arapçada tatlı, güzel anlamına gelen حلوى “Halwa” kelimesinden Türkçeye geçmiştir. İyi helvanın makinesi yoktur, ustası vardır. Osmanlı Mutfağının vaz geçilmez bir lezzetidir. Biz de baba oğul tahin helvası tadını ustalığımızla birleştirip Edirne halkı ile buluşturuyoruz. Kullandığımız maddeler: pancar şekeri, yerli susam, tahin, limon tozu vb. maddeler. Kati suretle glikoz kullanmıyoruz. Cevizli, bademli, Antep fıstıklı helva çeşitlerimiz de mevcut. İyi bir helva için de katkı maddesi kullanmamak şart. Yani kullandığınız maddeler katkı maddesiz ve kaliteli olacak. Bunun yanın da helvayı yapan usta da en az onun kadar önemli. Bakır kazanında şeker kaynatılır. Şekerin bakır bir kazanda kaynatılması şarttır. Olmazsa olmazdır. Pancar şekeri kaynadıktan sonra içine çömen katılır. Daha sonra bu karışım, 45 derecelik kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra da içine tayin katılır. Yani ağda şeklindeki karışımı ve tayini kürekle karıştırırız ve karıştıkça bu karışım birbiriyle temas eder. Helvanın yapılış serüveni budur ve bunun için de işin ehli usta gerekir.

  • Yurt dışından gelen turistlerin, şehrimizin misafirleri ürettiğiniz helvaya ilgileri ne seviyede?

Helvacı Muzaffer Usta (Çilli): Bizim helvalarımızı Bulgar misafirlerimiz de Yunan misafirlerimiz de biliyor, tanıyor ve seviyor. Edirne’ye geldikleri vakit dükkanımıza uğrayarak bizden alışveriş yapmaları oldukça memnuniyet verici elbette.

  • Yıllardır Edirne’ye çalışan, hizmet eden ve halkın içinde birisi olarak Edirne’yi değerlendirmenizi rica ediyoruz.

Helvacı Muzaffer Usta (Çilli): Edirne elbette büyük bir tarih, kültür turizm şehri. Mükemmel bir şehirde yaşıyoruz. İnsanlarımız genel itibariyle terbiyeli ve nezaket kuralları içerisinde davranır. Bu güzel şehri tabi ki yabancı misafirlerimiz devamlı ziyaret ediyor. Cuma, cumartesi ve Pazar günlerinde yani hafta sonu şehrimiz Balkanlardan gelen turistlerin uğrak yeri. Bana göre bu yoğunluğu haftanın diğer günlerine yaymak da mümkün. Bunun için de şehrimizin bazı imkânlarını iyileştirmeliyiz. Örneğin şehir merkezindeki tuvalet, otopark gibi sorunları çözmek zorundayız. Misafirlerimizi daha hoş karşılamalıyız bana göre. Bu nokta da biz esnaflara da büyük görevler düşüyor. Daha nitelikli hale getirmeliyiz, yaptığımız işi ve insanlarla kurduğumuz iletişimi. Bunları yaparsak Edirne’ye gelen turist sayısı da artacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir