Kadir Tunca: “Devamsızlık kontrol altına alınmadığı sürece eğitimde başarı sağlanamaz”

0

Kadir Tunca: “Devamsızlık kontrol altına alınmadığı sürece eğitimde başarı sağlanamaz”

  • Hocam, okullar açılmasına sayılı günler kala yüz yüze eğitim sistemini değerlendirirmisiniz?

Edirne Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi bölüm şefi Kadir Tunca:  Yaşanan pandemi süreci insanları ve özellikle öğrencileri boş vermişliğe itti. Avrupa uzaktan eğitim sisteminde başarılı oldu, ama onlar iki kritere önem verdi. Birincisi devamsızlık, incisi kamera açma mecburiyeti. Türkiye’de ailelerin tepkisi ile kamera açma mecburiyeti kaldırıldı. O zaman öğrencinin derse katılımını kontrol adlına almak güçleşti, suistimaller arttı. Bir ara okullar tam zamanlı açıldı ama devam mecburiyeti olmayınca öğrencinin katılımı sağlanamadı.

Yeni tam zamanlı eğitim döneminde okullarda maske mesafe temizlik kriterleri ile açılınca, devam mecburiyetinin de titizlikle takip edilmesi gerekir. Sağlık raporu olmayan ve karantinada olmayan öğrenciler devamsız kabul edilip ona göre işlem yapılmaz ise eğitimde başarı sağlamak imkânsız olacaktır. Sadece kronik rahatsızlığı olan örenciler EBA (Uzaktan Eğitim Programı) ile eğitimlerine devam etmeleri gerekir.

Bizim okulumuzun öğrencileri pandemi başladığında bir bocalama dönemi geçirdiler daha sonra hepsi işe girdi ama çoğunluğu öğrenim gördüğü alanda değil; garsonluk, kuryelik gibi iş kollarında çalışmaya başladı. Şayet devam mecburiyeti getirilmez ise okul yerine çalıştıkları işlere devam edecekler.

Aslında veliler çocuklarının okula gitmesini istiyor. Neden mi? Çocuk evde kalınca bilgisayara bağımlığını arttırıyor, kilo alıyor, obez oluyor. Gece boyunca bilgisayar başında oyun oynuyor, gözlerini yıpratıyor, gündüzleri ise yatıyor. Bu şekilde sağlık bir nesil yetişmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir