Kavurucu sıcakların vazgeçilemezi Üç Şerefeli Cami Çay Bahçesi

0

Kavurucu sıcakların vazgeçilemezi Üç Şerefeli Cami Çay Bahçesi

Vazgeçilememek gönüllü bir teslimiyettir. Çok özel insanlara, çok az yerlere, mekanlara, çok az insana karşı hissedilen. Zira aşklar biter, dostluklar noktalanır; geride bir avuç insan kalır, vazgeçilmezleriniz. Atsanız atılmaz, satsanız satılmaz; kimi zaman yüzüne yansıyan aynadaki aksiniz, kimi zaman yüzünüzü vurulan gerçekler, kimi zaman ise sadece gölgesine sığındığımız mekanlar, güzel insanlar. Ama her zaman çok yakın olmaktan uzak, ama her zaman çok uzaktan çok uzak. Paralel yaşamlarda, paralel yolculuklara çıkıp, beraber farklı kulvarlarda aktığımız. Yüzlerce yıllık tarihi ağaçlarla bezenmiş Üç Şerefeli Cami Çay Bahçesi de bu mekanlardan birisi. Edirnelilerin ve turistlerin kavurucu sıcaklarda vazgeçilmezi havuz başı sohbetleri oldu.

Avrupa’yı kasıp kavuran sıcaklıklar Edirne’yi kavuruyor. Uzmanlara göre güneyde hava sıcaklıkları 40’ın, Karadeniz ve Marmara’da 30 derecenin üzerinde olacak, “Sıkıntılı günler bizi bekliyor” Dünya Meteoroloji Örgütü’nden (DMÖ) yapılan açıklamada da Türkiye’nin sıcak hava dalgası nedeniyle önümüzdeki günleri sıkıntılı geçireceği bildirildi.

Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özellikle de beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin, beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar. Bu nedenle insan beden ve ruh sağlığını korumak için, güneşten, sıcaktan özellikle de nemli sıcak havadan korunmalıdır. Üç Şerefeli Cami Çay Bahçesi işletmecisi Tarık Berize edindiği korunma yöntemlerini aktardı:

  1. Dışarı çıkma saatine dikkat edin!

Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.

  1. Havalandırma sağlanmalı

Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmeli.

  1. Bol sıvı tüketin

Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. (Susamamış olsanız bile sık sık su için çünkü susamak vücudunuzun su ihtiyacını belirten güvenli bir işaret değildir.)

  1. Alkolü içeceklerden sakının

Serinlemek için alkollü içecekler kullanmayın bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını artırırlar ve bağımlılık yapar.

  1. Hafif yemekler yiyin

Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba vb) yenmeli. Yağlı ağır yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı.

  1. İnce giysiler giyin

İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Giysiniz güneş ışığının sizi yakmasını önlesin ama terletip su kaybettirmesin. Geniş kenarlı şapka giyin yüzünüz doğrudan güneş altında kalmasın.

  1. Gölgede çalışmaya çalışın

Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık, bol bol sıvı tuzlu gıdalar almaya daha çok dikkat etmeleri gerekir.

  1. Doktora gitmemezlik etmeyin

Sıcak çarpması ve bitkinliği belirtilerini bilip bu belirtilere karşı uyanık olunmalı alınan önlemlerle hasta düzelmezse doktora haber verilmelidir.

  1. Spor, sabah ve akşam yapılmalı

Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalı.

  1. Bebek ve hayvanlara dikkat

Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda bırakılmamalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir