Mehmet Geçmiş: “Edirne’nin şehircilik açısından bir sürü eksiği ve ötelenmiş sorunları var.”

0

Mehmet Geçmiş: “Edirne’nin şehircilik açısından bir sürü eksiği ve ötelenmiş sorunları var.”

Mehmet Geçmiş: “Edirne’nin şehircilik açısından bir sürü eksiği ve ötelenmiş sorunları var.”
  • Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Mehmet Geçmiş: Cumhuriyet Halk Partisinde 40 yıllık bir siyasi geçmişim var. 3 dönemdir Edirne İl Genel Meclis Üyesiyim, Edirne İl Genel Meclis Başkanıyım. Siyasi parti ayrımı yapmaksızın vatandaşlarımıza hizmet etmenin onurunu ve gururunu yaşıyorum.

  • Nasıl Bir Edirne Hayal Ediyorsunuz?

Mehmet Geçmiş: Önce şehir olarak yaşadığımız sıkıntılardan başlayayım, ondan sonra bana göre olan çözüm önerilerini anlatayım. Edirne’nin şehircilik açısından bir sürü eksiği ve ötelenmiş sorunları var. Şuan Edirne’nin en büyük sorunu otopark sorunudur. Edirne’de bulunan şehir içi yollar 30-40 sene önceki nüfusa göre şekilleniştir ve şehide yaşayan 200.000 nüfusun hala aynı yolları kullandığı için yetersiz kalıyor. Nüfus yoğunluğuna rağmen şehrimizde gelişen hiç bir yol yok.

Kuzey ve Güney çevre yollarının yapılmasına rağmen çözüme ulaşmayan bu sorunun sadece alt geçit ve üst geçit yolların yapılması ile çözüme ulaşabileceğini düşünüyorum.

Bunlar merkezi yönetim ile programa alınıp yerel yönetim kanalı ile yapılır.

Edirne’nin turizm kenti olmasını istiyorsak, öncelikle gelen turistlerimizi ağırlayabileceğimiz tam donanımlı hotellere sahip olmamız ve otopark sorununu çözmemiz gerekir. Bence Edirne’nin en büyük sorunu budur. Yetkililerin ve siyasilerin öncelikle bu sorunlar üzerine yönelmesini gerekir.

Bizim Edirne İl Genel Meclisi olarak şehir içinde bulunan, belediyenin tasarrufunda olan alanlarına karışma yetkimiz yok. Şehir dışında bulunan yollarımız takdire değer biçimdedir, yolu olmayan köyümüz yoktur. Köy meydanlarını, köy yollarını asfalt çalışmaları ile düzelterek vatandaşlarımızın herhangi bir sorunla karşılaşmasını engelledik. Sayın Valimizin hedeflemiş olduğu ‘ 3 nehir, 1 şehir ‘ projesi eğer hayata geçirilebilirse Edirne turizm ve gelişim alanında hibe kazanacaktır.

  • Edirne’de Bulunan Tarihi Özellik Taşıyan Semtlerimiz İçin Neler Söyleyebilirsiniz?

Mehmet Geçmiş: En eski semtlerimizden biri olan Kaleiçi.. Edirne ve toplum tarihimizde önemli bir yer tutan semtlerimizden biri. Ama ne yazık ki geçmiş dönemdeki yönetimler ve iktidar bu semte gereken önemi gösteremediler. Yanlış imar planları düzenlenerek geriye kötü bir görünüm ve izlenim bırakıldı. Doğal olarak vatandaş bakış açısı değişti. Akşam saatlerinde ıssız bir alana sahip olmaya başlayan semt özellikle düzensiz gözmenlerin yaşam alanı olmaya başladı.

  • Edirne Turizmini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Mehmet Geçmiş: Bizim turizmimiz aslında gelişik durumda. Edirne gelen yıllık 10 milyon turisti ağırlamakta sıkıntı çekiyor. Alt yapımız yok. Sağlam temelli alt yapı oluşturursak 10 milyon ve katları turisti ağırlamakta sıkıntı çekmeyiz.

Edirne hem sultanlar şehri, hem şehirler sultanıdır. Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehirdir. Medeniyetlerin birleştiği bir yerdir. Edirne’ye geldiğinizde Selimiye Camisi’nde Osmanlı’nın azametini görürsünüz. Selimiye’nin minarelerinde Mimar Sinan’ın zarif ustalığını görürsünüz. Eski Cami’ye gittiğinizde adeta Hacı Bayram Veli’nin hutbesini duyar gibi olursunuz.

Edirne’ye geldiğinizde Hasan Sezai dergahında kimsesizlere el kucak açan Hasan Sezai’nin sesini işitirsiniz. 2. Bayezid Külliyesi’nde kimsesizlerin ve duvarların devlet tarafından sahiplendiğini hissedersiniz. Bu şehri gerdanlık gibi saran köprülerin seyir teraslarında akşam güneşinin batışını izlersiniz. Sarayiçi’nde davul-zurna nağmelerinde yiğitliği görürsünüz. Kakava-Hıdrellez’de şenlenirsiniz, hayata ayrı bir açıdan bakarsınız.”

Edirne her zaman için Türkiye turizminin lokomotifidir. En sıkıntılı dönemlerde dahi Edirne’nin bu özelliği diğer il ve bölgelerimizi tetiklemiştir. Böylece ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmıştır. Edirne, bin 585 tescilli tarihi eseriyle, İtalya’nın Floransa kentinden sonra metrekareye göre en çok tarihi eser düşen Avrupa’daki ikinci şehir olma özelliği taşır.

Türkiye’nin en önemli kültürel turistik çekim merkezlerinden biri olan Edirne’nin İstanbul ve çevre illerin yanı sıra Yunanistan ve Bulgaristan’dan günübirlik ziyaretçileri çekerek önemli bir rekabet avantajına sahiptir.

Edirne’de gizli kalmış tüm tarihimizi gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. Edirne’ye gelen turistleri genelde günü birlik bireyler oluşturuyor. Oysaki bahsettiğim alt yapı oluşturulur ise turistler ziyaretlerini daha uzun tutabilirler. Gelen turistlere sunduğumuz hizmette birçok eksikliklerimiz var. Esnafımız ve yerli vatandaşımız turizme dizayn olduğunda gereken farkındalık ortaya çıkacaktır. Alınan radikal kararlar karşısında hedefimiz daha ulaşılabilir hale gelecektir. Edirne’de Cuma günü başlayıp Pazar akşamına kadar süren bir turizm yoğunluğu var. Bu sirkülasyonun hafta içine de yayılması için alternatif çözümler ulaştırılması lazım. Edirne’nin Balkanların sağlık turizm merkezi haline getirilmesi hatta “Balkanların Sağlık Turizm Başkenti” konumuna getirilmesi için çalışmalar yapılması, teşvikler sağlanması lazım.

  • Konaklama Sorunu İçin Neler Yapılabilir?

Mehmet Geçmiş: 2010-2014 yıllarını örnek verecek olursam, bizler Türkler Bulgaristan’a gittiklerinde ucuz bir yaşam sürdürebilmekte idiler. Ucuz bir yaşam vardı, Türk parası daha değerli idi. Ama görünen o ki 6 yıl sonra bu değişti. Biz nasıl ayağımızı kestik, Bulgaristan’a gitmeyi bıraktık isek yarın onlarda Türkiye’ye gelmeyi bırakabilirler. Bu açığın nasıl kapanacağı hakkında radikal kararlar alınmalı. Yarın eşit seviyeye gelindiği zaman devamlılığın sürdürülebilmesi için daha nezih ve eğlenceli alanlar oluşturulmalı. Edirne’de bulunan eğlence mekanları sayısını arttırmak ve gelen ziyaretçilerin ilimizde 3-4 gün konaklayabileceği alanlar oluşturmalıyız. Her şey mutlaka değişecektir. Önemli olan kalıcı değişimlerin oluşturulmasıdır. Dünya gelişiyor paralel olarak Türkiye’de gelişiyor. Türkiye yönünü Avrupa’ya doğru çevirmiştir.

  • Edirne’deki Öğrenciler İçin Ne Yapabiliriz?

Mehmet Geçmiş: Öğrencilerin en büyük sorunu barınma. Edirne’de kiralar çok yüksek. Bunun ile ilgili yetkililerin ve yerel yönetimin bu iş ile ilgilenmesi öğrencilerin daha makul fiyatta barınmalarını sağlamaları gerekmekte. Buraya gelen öğrencilerimiz için hayat pahalılığını en aza indirgemeliyiz. Bir öğrencinin yaklaşık 1 aylık gider masrafı 5 bin lirayı bulmakta. Özellikle bu devirde bir anne babanın bu masrafı karşılaması çok zor. Bunun ile ilgili çalışmaların planlanması ve yalnızca öğrenciler için hizmet verilen yiyecek, içecek ve barınma alanlarının oluşturulması gerekmektedir.

 

 


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin