Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni (Raşit Erol) vefat etti

0

nzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni (Raşit Erol) vefat etti

Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni (Raşit Erol) vefat etti
  • Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni ismini kullanan ve daha çok bu isimle anılan Raşit Erol, bir süredir sağlık sorunları yaşıyordu. Erol (12. 07. 2023) 14.00’te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Seyyid Abdülbaki El-Hüseyni kimdir

Menzil şeyhlerinden günümüzde son halkasını temsil eden Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki El Hüseyni, 2 Mayıs 1949 tarihinde Adıyaman’da Kahta ilçesinin Menzil Köyünde dünyaya geldi.

Babası Nakşibendi Tarikatı’nın büyüklerinden olan Seyyid Abdulhakim El-Hüseyni’dir.

Babasından sonra ‘şeyh’ olan abisi Seyyid Muhammed Raşid Erol, 22 Ekim 1993 tarihinde vefat etti. Bunun üzerine Abdulbaki El-Hüseyni cemaatin başına geçti.

Köyündeki babasına ait medresede Arapça ve din ilimlerini öğrendi.

Eğitimine ise Siirt’te ve Van’da devam etti. Genç yaşlarında verem hastalığı geçirdi ve tedavi için gönderildiği Ankara’da iyileşti.

MENZİL CEMAATİ NEDİR?

Menzil Cemaati, Nakşibendiye’ye bağlı olup Türkiye’deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. Önderleri Abdulbaki Erol’du.

Adıyaman ilçelerinden Kahta ilçesinde olup cemaat Ankara ve İstanbul’da da mevcuttur. Türk siyasetçilerden ve Türkiye Cumhuriyeti eski devlet bakanlarından da Menzil Cemaati’ne mensup kişiler vardır.

Menzil mensuplarının kurduğu Semerkand vakfı, turizm şirketleri, medya organları, vakıflar ve eğitim kurumları gibi farklı şirket ve yapılanmalar; cemaatin birincil ekonomik kaynağını oluşturmaktadır. Cemaatin merkezi Adıyaman ilidir. Menzil ismini de ortaya çıktığı Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Menzil köyünden almaktadır.

ADIYAMAN-ANKARA-AFYON-SAKARYA-İSTANBUL İLLERİNDE CEMAATLERİ YOĞUNDUR

Nakşibendi Tarikatı’nın Menzil Kolu adını Adıyaman’ın Menzil köyünden alıyor. Cemaatin en ünlü ismi, uğradığı zehirli iğne saldırısından bir süre sonra hayatını kaybeden Raşit Erol’un Şeyh postuna kardeşi Abdülbaki Erol oturmuştu. Şeyh adaylarından Fevzettin Erol ise cemaatin Ankara ve Afyon örgütlenmesini yönetiyordu. Menzilcilerin Ankara çevresi “Semerkant Grubu” olarak da adlandırılıyor. Fevzettin Erol, yılın bir bölümünü de Afyon’daki merkezde geçiriyordu. Cemaat ekonomik gücünü özellikle kendilerine derviş adını veren müritlerin kurduğu şirketlerin belediyelerden aldığı ihalelerle arttırıyor. Raşit Erol’un “İmanı kurtarmanın ve pekiştirmenin kafi olduğu bir devir yaşıyoruz” anlayışıyla hareket eden cemaatin Adıyaman Menzil ve Ankara merkezleri özellikle alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin ilgi odağıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir