Oğuz Kurum: “TÜMKİAD Ailesini Edirne’ye Kazandırmanın Gururunu Yaşıyoruz”

0

Oğuz Kurum: “TÜMKİAD Ailesini Edirne’ye Kazandırmanın Gururunu Yaşıyoruz”

  • Sizi Tanıyabilirmiyiz? TÜMKİAD Edirne İl Başkanı Oğuz Kurum Kimdir?

Oğuz Kurum: Babam tarafından 1995 yılında kurulan, 2009 yılından bu yana Genel Müdürlüğünü yaptığım yemek sektöründe Edirne ve Kırklareli bölgesinde sanayisel faaliyet gösteriyorum. Kısaca yemek sanayicisiyim. Edirne ve Kırklareli’nde günlük 25 bin kişilik yemek üreten tesislerimiz var.

Bir insanın bir doğduğu yer, bir de doyduğu yer önemlidir.

Bir dönem siyaset içerisinde aktif görev aldım. 2012 – 2020 Osmanlı Spor’da başkan yardımcılığı yaptım. Birçok STK’ya destek oldum. Türkiye’nin geleneklerine bağlı yenilikçi bir iş insanı organize ettiği sivil toplum kuruluşunu Edirne’ye kazandırmak için TÜMKİAD Edirne İl Başkanlığı görevini kabul edip arkadaşlarımızla kuruluşunu sağladık.

  • TÜMKİAD’ın Açılımı Ve Amacı Nedir?

Oğuz Kurum: 2017 yılında İstanbul’da kurulan TÜMKİAD’ın açılımı, Tüm Kalkınma ve Girişimci İş İnsanları Derneği. İş dünyasında alanlarında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Üyelerine iç ve dış pazarda ticaret yapabilmeleri için gerekli şartları ve ortamı hazırlayarak katkı sunabilmeyi amaçlamaktadır.

TÜMKİAD 11.02.2017 yılında Nihat Tanrıkulu liderliğinde bir grup iş insanı tarafından kurulmuştur. Tüm Kalkınma ve Girişimci İş İnsanları Derneği, Türkiye Cumhuriyeti’nin en son kurulan ve çok kısa sürede gerçekleştirdiği faaliyetler, projeler ve etkinlikler ile tüm Türkiye’de adından söz ettiren bir Sivil Toplum Kuruluşudur. Girişimci, Esnaf, Kobi, Sanayici ve tüm iş insanlarını bünyesinde barındıran TÜMKİAD tüm Türkiye genelinde teşkilatlanmaktadır.

Türkiye’nin ekonomik, teknolojik, kültürel ve sosyal alanında gelişimine katkıda bulunan TÜMKİAD, Türk İslam geleneği olan AHİLİK kültürünü günümüzde ve yenidünya düzeni ile harmanlayarak iş dünyasına yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.

TÜMKİAD’ın 2021 yılı itibarıyla yurtiçi il başkanlığı sayısı 35 il, 6.000 üye sayısı, yurt dışı şube sayısı 25’i aşmıştır. Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Almanya ve Ukrayna ile ticari ayrıcalık anlaşmaları yapmıştır. Bütün bu girişim ve çalışmalarını yaparken de gerekli finansmanın tamamını kendi bünyesinden sağlamıştır. Devletimizden veya çeşitli fonlardan yardım almamıştır. Biz hiçbir siyasi partinin destekçisi veya karşısında olan bir sivil toplum kuruluşu değiliz. Amacımız sadece ülkemizin, vatanımızın ve milletimizin çıkarlarına göre oluşum sağlamak. Bizler il başkanları ve yönetimleri olarak hepimiz yaşadıkları şehre kendini adamış insanlarız.

  • Sizin Gözünüzle, İyisi İle Kötüsü Edirne’yi Değerlendirebilirmisiniz?

Oğuz Kurum: Edirne’nin Tava Ciğeri, Peyniri, Kavala (Bademli) Kurabiyesi, Badem Ezmesi, Mis Sabunu, Aynalı Süpürgesi, Edirne Karisi meşhur olmasına rağmen yeterince tanıtılamıyor. Bunun nedenini araştırırken önce kendimizi yargılamamız gerekiyor.

Edirne 81 ilin içinde ki önemli şehirlerden birisi, örneğin Kars denildiği zaman farklı bir atmosferi vardır. Kars diğer Anadolu kentlerine benzemez. Enfes atmosferiyle insanı içine çeken Kars’ı özel kılar, Kafkaslardan Anadolu’ya girişte ilk yerleşim merkezi olma özelliğini taşıyan Kars şehri birçok uygarlığın geçişine tanıklık etmesi sebebiyle binlerce yıldan bu yana iskân edilmiş antik bir yerleşim merkezi özelliğine sahiptir.

Bir Erzurum, çok farklı bir ambiyans vardır. Geçmişi Yontma Taş Çağı’na kadar uzanır. İlk Tunç Çağı’nda geniş bir coğrafyaya yayılan Karaz Kültürü’nün merkezi olduğunu kanıtlamaktadır.

İstanbul,  sadece Türkiye’nin değil dünyanın gözünü kamaştıran eserler inşa edildiği, kültür, sanat ve ticaret merkezidir. Bursa ona keza. Edirne’de bunlardan bir tanesi. Edirne’nin her tarafında şehit kanı var. Edirne’nin her tarafı şehitlik. Edirne’nin simgesi ‘kanlı sancak’, şehitlerimizin izlerini taşıyor.

Tarihi açından çok fazla zenginliklere sahip olan bir şehir olmasına, turizm şehri olmasına rağmen. 5 yıldızlı bir hotel bile yok. 5 yıldızlı hotel Edirne’ye belki fazla diyeceksiniz ama buraya Türkiye’nin dört bir yanından işverenler geliyor. O kişiler konaklayacağı yerleri büyük bir titizlik ile araştırıyor. O kişiler gidip pansiyonda kalmaz. Hilton ve Sheraton gibi oteller zincirinden bir tanesini prestij amaçlı Edirne’ye kazandırabilirsek büyük ölçekli sanayici ve iş adamlarını da Edirne’ye çekebileceğimize inanıyorum.

Büyükşehirlerimizde vatandaşlarımızın da kullanabileceği konaklama alanları var. Edirne’de sadece DSİ misafirhanesi, Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Misafirhanesi var oralarda da tanıdığı olan, yer bulabilen kalıyor. Polis Evi ve Orduevi’nde ise herkes kalamıyor.

Edirne’de 1045 adet sivil toplum örgütü var şehrimizde. Eğitim üzerine ciddi çalışma ve aktiviteler yapılan bir sivil toplum örgütü yok. Bir sivil toplum kuruluşunun eğitimdeki sorunlara dikkat çekmesi lazım, cep telefonu ile yatıp cep telefonu ile kalkan bir neslin yetişmesine dur demek lazım. Şuurlu bir gençlik yetiştirmemiz lazım.

Edirne’deki iş insanları, iş adamları çok varlıklı insanlar. İsteseler devlet katkısı olmadan Edirne’yi tekrardan inşa edebilecek kapasiteleri var. Ama kimsede bu olguları geliştirecek ruh yok. Edirne’de yaşayan her insan ayda 20 TL. Verse ki verebilir. İki senede Edirne yeni baştan imar edilebilir. Bu kadar basit.

Türkiye’de ki sanayicilerin gelip Edirne’ye yatırım yapacağına inanıyorum. O zaman Edirne’nin çok üst seviyelerde gelişeceğine inanıyorum. Bizim amacımız bu insanları Edirne’ye çekmek.

Şuan ki mevcut durum sizin de bildiğiniz üzere Bulgaristan vatandaşları sayesinde. Eğer Bulgar buraya gelmese buradaki çoğu esnaf siftah yapmadan dükkânı kapatır. Geçmiş yıllarda bizim halkımız sadece akşam yemeği için bile Bulgaristan’a, Yunanistan’a gidiyordu. Nereden nereye geldik?. Artık kabuğumuzu aşmamız lazım. Bazı şeylerin zamana ihtiyacı vardır. Bizim amacımız sivil toplum kuruluşlarını bu ülkeye kazandırmak. Biz vatanımızı, bayrağımızı, insanımızı seviyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözü var: ‘ eşek ölünce semer, insan ölünce eser’ kalır. Şimdi biz bu şehre bir bina ve fabrika kazandırdıysak bununla anılacağız.

  • Nasıl Bir Edirne Hayal Ediyorsunuz?

Oğuz Kurum: Şehirlerin sultanı, sultanların şehri. Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu, Mimar Sinan’ın donattığı, Şükrü Paşanın destanlar yazdığı, Selanik eski ata toprağımız Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşerisiyiz biz. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı mirasa sahip çıkamıyoruz. Biraz daha Edirne’yi kabullenip, sahip çıkmamız lazım. Edirne’nin alt yapısından tutun da, üst yapısına kadar gelişmeye ihtiyacı var.

Öncelikle Edirne’de göçü durdurmamız lazım. Bizim insanımız neden başka şehirlere gitsin ki. Özellikle ağır sanayinin bizim şehrimize gelmesi lazım. Süloğlu’nda bulunan organize sanayi bölgemizin gelişmesi lazım.

Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur. Bizim hepimizin özü bir. Hepimizin geldiği yer Orta Asya. Savaş kaybederek geri çekilerek sıkıştırılmış bir devletiz. Mustafa Kemal Atatürk ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diyerek değiştiremeyeceğimiz anayasa kuralları getirmiştir. Cumhuriyet kurulduğundan beri 100 yıldır bu topraklar üzerinde yaşıyoruz. Bir Türk vatandaşı ülkesinin neresine gitse kabul ediliyor. Gittiği yerde iş yeri açıp, gayrimenkul alıp yerleşebiliyor. Bazı güçler bizi soyumuz ile ırkımız ile ayrıştırmaya çalışıyor. Artık gözümüzü açmamız lazım.

Biz bugün 100 yıllık bir devletiz ve bizi bölmeye çalışıyorlar. Biz bu bayrağa sahip çıkan nesilleriz. Bu gün devletim bana bütün kazanımlarını, malını mülkünü bana teslim et dese hiç düşünmeden veririm. Devletimize sahip çıkmamız lazım.

Bakıyorsunuz sokakta herkes ekonomi konuşuyor. Ya kardeşim bırak bu bayrak giderse düşman ülkeyi yerle bir eder. Seçimler 2023 Haziran mı? Sandıkta karar verirsin. Sen şimdi bayrağına sahip çık. Bir hesap sorulacaksa önce kendi siyasilerimize sorulması gerekir.

Edirne’de kriz sözde var, özde yok. Ben 100- 150 kişiye istihdam sağlayan bir işletmenin sahibim. Edirne’de kazanıyorum Edirne’de harcıyorum. Bizim tek derdimiz ay yıldızlı bayrağın yaşaması. Her şeyin ikincisi olur fakat bu bayrağın bir ikincisi, bu ülkenin bir ikincisi yok. Eğer ki bir çıkar yol arıyorsak, biz atalarımızın bize bıraktığı mirasa sahip çıkarak çıkar yol bulmamız lazım.

Edirne Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun, Selimiye meydanını bu şehre kazandırdı. Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Belediye başkanımızın onayı ile yenilenen cami etrafı hoş görünüme sahip oldu. Fakat alanın etrafına Ayasofya Cami etrafındaki gibi bizim şehrimizi yansıtan ambiyans oluşturulursa daha güzel bir görüntüye sahip olacağını düşünüyorum.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir