Özsöker, “Karanfiloğlu’nda tarih yok oluyor. Yapılmasını geçtik, insanların zarar görmesinden, ölmesinden korkuyoruz”

0

Özsöker, “Karanfiloğlu’nda tarih yok oluyor. Yapılmasını geçtik, insanların zarar görmesinden, ölmesinden korkuyoruz”

 

Edirne’nin Babademirtaş Mahallesi, Karanfiloğlu Caddesi’nde bulunan metruk haldeki tarihi ahşap binada yangın çıkıp yok olması çevre sakinlerinin endişelenmesine neden oldu. Mahalle sakinlerinden ve geçmiş dönem muhtar adayı Müjdat Özsöker konu ile ilgili Edirne Valiliği İl Emniyet Müdülüğü’ne verdiği dilekçeye 21. 09. 2022 tarihide cevap geldiğini, içerik olarak “Babademirtaş Mahallesinde bulunan metruk binalarda ve çevrende, mahalleye bağlı sokak ve caddelerde değişik tarih ve zamanlarda yapılan denetimlerde tiner, hap ve esrar gibi maddeleri kullanan, çevreye rahatsızlık veren şahıslar tespit edilememiş olup, denetimlerimiz hassasiyetle sürecektir.

Metruk binalar ile ilgili arşiv kayıtlarımızda yapılan incelemelerde; Babademirtaş Mahallesinde arşiv kayıtlarımızda bulunan ve haklarında işlem yapılan 29 adet metruk bina bulunduğu, bu binaların dışında yeni bir metruk binanın tespit edilemediği, mevcut tüm metruk binaların tespitleri sonrasında Edirne Belediye Başkanlığına bildirildiği, Kent Güvenlik danışma Kurulu Toplantıları ile Metruk Binalarla Mücadele Kurulunda haklarında yıkım ve güvenlik önlemi kararlarının alındığı, birçok metruk binaların tescilli tarihi yapı olması sebebi ile yıkılamadığı tespit edilmiş olup, görevlilerimizin Edirne Belediye Başkanlığı görevlileri ile konuya ilişkin yaptığı görüşmede ise, işleme alınan tüm metruk binaların güvenlik önemlerinin alınmasına ilişkin iş ve işlemlerin takibinin halen Belediye Başkanlığınca yürütülmekte olduğu bilgisi edinilmiştir.” denildiğini belirtti.

Babademirtaş Mahallesi ve Karanfiloğlu Caddesinde bulunan 29 adet metruk bina, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Zamanla tahrip olan, duvarlarını da sarmaşıklar saran binaların tadilatı için sahipleri, Kültür Varlıkları Kurulu’na proje sundu. Varislerinin 7 – 8 yılda çizdirdikleri projelerine, alandaki yeni çökmeler nedeniyle onay çıkmadı. Kurulun ayrıca yıkılan bölümler nedeniyle can ve mal güvenliği açısından gerekli tedbirlerin ilgililerce alınması yönünde tespitlerde de bulunduğu yapı, proje çıkmazı nedeniyle tadilata alınamadı.

Babademirtaş Mahallesi sakinlerinden, Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Müjdat Özsöker

Babademirtaş Mahallesi sakinlerinden, Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Müjdat Özsöker, “Karanfiloğlu’nde tarih yok oluyor. Yapılmasını geçtik, insanların zarar görmesinden ölmesinden korkuyoruz” diyor.

Metruk binaların sahipleri, yıkılma veya yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmadan tarihi yapının aslına uygun restore edilmesini istiyor.

Ancak sahiplerini 7 – 8 yıl içinde çizdirdikleri projelerine, binadaki yeni çökmelerin yanı sıra ‘sunulan rölövenin mevcudu yansıtmadığı’ gerekçesiyle onay çıkmadığını belirtiyorlar.

Mahallede ki metruk binaların en az 150 yıllık olduğunu belirtilirken, sakinler “Bizim çocukluğumuz burada geçti. Bunlar içi çok güzel ve ahşap sağlıklı bir yapılardı. Zaman içinde oturanlar buradan ayrıldıktan sonra virane kaldılar. Bakımı yapılmayınca da ufak ufak çökmeler başladı. Sonrasında tescil edildi. Tadilatlarını yaptırmak için başvurusunu yapanlar bir sonuca ulaşamadı” şeklinde konuştular.

Mahalle sakinleri, ”Tarihi konak ve evler artık kullanılamaz hale gelirken, büyük bir tehlike arz ediyor. Ufak çökmelerden ziyade artık büyük çökmeler yaşanıyor. Çöken yerlerin yol üstünde olması, insanların can güvenliğini tehdit etmesi, büyük sorun arz ediyor. Artık bu yapının yapılmasını geçtik, insanların ölmesinden, zarar görmesinden korkuyoruz” diyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir