Prof. Dr. Günşen: “Ziya Gökalp’ın Türkçülüğü, ırka dayalı ideoloji değildir.”

0

Prof. Dr. Günşen: “Ziya Gökalp’ın Türkçülüğü, ırka dayalı ideoloji değildir.”

Türk Ocakları Edirne Şubesi dönemin 3. ocakbaşı sohbetine Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen konuşmacı olarak katıldı.

Gerçekleşen etkinlikte Prof. Dr. Ahmet Günşen, Vefatının 94.yıldönümünde Ziya Gökalp konulu sunumları ile Türkçülük fikrinin en önemli simalarından olan Ziya Gökalp hakkında Türk Ocaklılara bilgi verdi.

Prof. Dr. Ahmet Günşen, Ziya Gökalp’in hayatı, eserleri ve fikirleri üzerine gerçekleştirdiği sunumunda görüşlerini anlatırken:

‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ziya Gökalp’ten fikirlerimin babası olarak bahseder. Dolayısıyla Ziya Gökalp, Atatürk’ün zihin dünyasının oluşmasında oldukça etkili olmuş bir fikir adamıdır. Ziya Gökalp, bir Türk Ocaklı olarak, gerek Meşrutiyet sonrasındaki süreçte, gerekse Milli Mücadele sürecinde kalemi ve kelamı ile Türkçülüğün en büyük savunucularından birisi olmuştur. Gökalp, Türkçülüğün Esasları isimli eseri kaleme alarak Türkçülüğün manifestolarından birini ortaya çıkartmıştır ve Türkçülüğü Türk milletini yükseltmek ülküsü olarak ifade etmiştir. Dolayısıyla Türkçülük, ırka dayalı bir ideoloji değildir. Türk milletinin faydasına yapılacak her türlü tutum ve davranıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifadesi ile ‘Türk milletini muasır medeniyetler seviyesine çıkartmaktır.’ Bu kapsayıcı düşünce ırki milliyetçiliği değil, soy milliyetçiliğini esas alır. Dolayısıyla merhum Gökalp, ortaya koyduğu eserler ile bilimsel ve sosyal manada Türkçülük fikrini ete kemiğe büründüren kişilerden birisidir. ‘’

Etkinliğe Türk Ocakları Edirne Şubesi yönetim kurulu üyesi Veysi Akın, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Duymaz ve Türk ocağı mensupları iştirak ettiler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir