Yonca Turizm ile Bulgaristan’ın Filibe şehrine ‘Şarap Festivali’ne gidiyoruz.

0

Yonca Turizm ile Bulgaristan’ın Filibe şehrine ‘Şarap Festivali’ne gidiyoruz.

Bulgaristan bize şaraplarını tanıtacak, biz Bulgaristan’a ‘Hardaliye’yi tanıtıp faydalarını anlatacağız.

2 gün 1 gecelik tur 275

1 nci gün: 24 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 06:00 da Edirne Margi otel önünden hareket edilecek. Kapıkule Gümrük Kapısından çıkış yapılarak Haskova’ya gidilecek. Bir saatlik kahvaltı molasından sonra Filibe’ye hareket edilecek. Rehber eşliğinde Filibe’de ki etkinliklere katılıp, özellikle Osmanlı Evlerinden oluşan Eski Filibe gezilecek.

Öğle yemeği sonrası Asenovgrad üzerinden Kırcaali’ye gidilecek. Kırcaali’de otele yerleşildikten sonra akşam yemeği yenilecektir.

2 nci gün: 24 Kasım 2018 Pazar günü sabah kahvaltısı sonrası Kırcaali gezilecek. Öğle yemeğini takiben Haskova’ya hareket edilecek. Haskova’da serbest zaman sonrası dönüş için hareket edilecek. Kapıkule Sınır kapısından Edirne’ye dönülecektir.

Hardaliyenin faydaları

Hardaliye, içeriği bakımından ana madde olarak üzüm, hardal tohumu ve vişne yaprağı ile üretilmektedir. Yapımında Kalecikkarası, Papazkarası ve Adakarası üzüm çeşitleri kullanılmaktadır.

Ülkemiz için milli içecek niteliği taşıyan bu iksir Edirne ve Kırklareli yöresine aittir ve 500 yıldan uzun süredir bu yörede ev yapımı olarak üretildiği bilinmektedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Hardaliye’den bahsedilmektedir. (17.yy)  19.yy da ise İstanbul’da Kırk Kilise Hardaliyesi ismiyle satışının yapıldığı tespit edilmiştir. (Karaçam,2016) Hatta 1930 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklarereli’yi ziyareti esnasında halk tarafından bu içeceğin ikram edildiği, beğenmesi üzerine halka milli bir üretim haline getirmesini söylemiştir. Lakin 2010 yılında kadar seri üretim adına hiçbir faaliyette bulunulmamış, 2010 yılında Kırklarereli’nde ilk Hardaliye fabrikası kurulmuştur.

Hardaliyenin ‘Milli iksir’ olduğu gerçeği ise TÜBİTAK’ın 2012 yılında yayımladığı raporda ortaya çıkmıştır. Dedelerimizin yüzyıllardır üretmekten vazgeçemediği bu içeceğin birçok faydası var. İşte ön plana çıkanlar:

-Kuvvet verici, tansiyon dengeleyici, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici, akciğer, kroner kalp hastalıkları, Alzheimer, osteoporoz ve kolestrole karşı koruyucu, damar sertleşmesini ve pıhtı oluşumunu engelleyici etkileri vardır.

-Antioksidan, antiaging, anti bakteriyel ve antitumor özelliklere sahiptir.

-Fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, çinko, folat C, B1, B2, B3, B5, ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.

-Deri yapısını güçlendirici, cildi güzelleştirici etkisi vardır.

-Toplam antioksidan kapasitesinin; portakal, üzüm suyu, nar suyu, yeşil çay ve kırmızı şarap gibi içeceklerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

-Kandaki düzeyi normalin üzerine çıktığında sağlık için risk oluşturan dien konjugat, malondialdehit ve homosistein parametrelerinde hardaliye tüketimi ile düşüş gözlenmiştir.

-Sağlıklı bireylerde oksidatif strese karşı vücudun savunma mekanizmasının güçlenmesini, sağlıklı beslenmeyi destekleyebileceği sonucuna varılmıştır. (TÜBİTAK, 2012)

NOT: Asit oranı yüksek olduğundan mide rahatsızlığı, ülseri bulunanlar içmeden önce doktoruna danışmalıdır.

İnanıyorum ki Hardaliye şalgam suyu gibi bölgesel olmaktan çıkıp tüm coğrafyaya yayılan milli bir içecek olacaktır.

Ücrete dâhil olmayan hizmetler       

Yurt dışı çıkış harcı
Müze ve ören yeri giriş ücretleri
Yemeklerde alınan ekstralar
Öğle yemekleri
Akşam yemekleri

Ücrete dâhil hizmetler   
Otobüs ile gidiş geliş hizmetleri
Rehberlik hizmetleri
Otelde konaklama ve bir sabah kahvaltısı
Sınır geçiş masrafları
Seyahat sigortası

Rezervasyon

Sami Gültekin

0546 515 35 74

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir