Rahmi Cumert: “Dalgalanma altının düşüşe geçtiği anlamına gelmiyor”

0

Rahmi Cumert: “Dalgalanma altının düşüşe geçtiği anlamına gelmiyor”

37 yıl 6 ay 10 gün Hakimlik ve Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulunarak emekli olan Av. Selahattin Şeyda: “Benim güvenim altın, güvencem kuyumcum.”
  • Sizi tanıyabilirmiyiz?

Rahmi Cumert: 1985 yılından beri, yani 37 yıldır Edirne’de Saraçlar Caddesinde kuyumculuk işi ile uğraşan bir esnafım. Gold Center Cömert Kuyumculuğun sahibiyim. Altın kuyumcudan alınır, kuyumcuya satılır. Altını kuyumcu bilir.

  • Altın piyasasını değerlendirirmisiniz?

Rahmi Cumert: Altın, en güvenli liman, her zaman kendini kontrol altına alır. Hiçbir zaman modası geçmeyen, her dönem ilgi gören bir yatırım aracıdır. En eski yatırım yöntemlerinden biri olan altın; piyasalardaki dalgalanmalar karşısında daha istikrarlı bir duruş gösterdiği için, yatırım yaparken daha güvenli bir zemin arayan yatırımcıların da tercihi oluyor.

  • Müşteri portveyinizi kimler oluşturuyor?

Rahmi Cumert: Biz Edirne’nin en eski esnaflarındanız. Edirne halkı bize güvendiği için köylüsü, kentlisi, kasabalısı, esnafı, memuru, işçisi çoğu bizim müşterimizden ziyade dostumuz, arkadaşımızdır. Cumhuriyet Başsavcısı’da altınını bizden alıp bize bozdurur, temizlik işçisi de altınını bizden alıp bize bozdurur. Bu güvendir. Anne, baba bazen çocuğuna güvenmez ama bize güvenir. Bazen tarla, ev, arsa satmışlardır; yatırım amaçlı bize gelirler, o anda istedikleri miktar altın iş yerimizde yoktur, paralarını bırakıp giderler. Birkaç gün sonra gelip paralarını bıraktıkları günkü kurdan altınlarını alıp giderler.

Son birkaç yıldır yerli müşterilerimize bir de özellikle Bulgaristan vatandaşı yabancı müşterilerimiz eklendi. Onlar daha ziyade 24 ayar gram altın, çeyrek altın, yarım altın alıyor.

  • Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi KAD-SİS’e özel bankaların da eklenmesi konusunda ki fikriniz nedir?

Rahmi Cumert: Bankaların altın alıp satmasına karşıyım. Tabi bu devletimizin kararı uymak zorundayız ama altının değerini kuyumcu bilir. Bankanın işi para alıp satmaktır.

Altın yatırımcısı olarak bankalar üzerinden açmış olduğunuz yatırım hesaplarıyla altın fiyatlarındaki değer artışlarından kazanç elde etmeyi hedefleyebilirsiniz. Nakit ihtiyacınız olması durumunda banka altın hesabınızdan ihtiyacınız olan tutar kadar altını satarak vadesiz hesabınıza aktarabilirsiniz. Beklentinizin tersi bir durumda altın fiyatlarında yaşanabilecek değer kayıplarında zararla karşılaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra alım ya da satım işlemleri sırasında oluşan fark nedeniyle yüksek maliyete katlanmak zorunda kalırsınız. Hesabınızdaki altınları bozdurmak veya ilave yatırım yapmak istediğinizde banka mesai saatleri dışında hizmet alamazsınız.

Altın hakkında bilmeniz gereken en temel konulardan biri ise isteyen yatırımcının istediği zaman altınını Türk Lirası’na, Amerikan Doları’na ya da Euro’ya  dönüştürebiliyor olması.

Bireysel ve ticari yatırımların belki de en çok korktuğu kelimedir enflasyon. Fakat altın hakkında bilmeniz gereken en önemli detaylardan biri ise; altının enflasyon canavarına karşı koruma özelliği çok yüksek olan bir finansal ürün olmasıdır. Özetle altın yatırımı; bireysel tasarrufların enflasyon karşısında değer kaybetmesini engeller.

Altın alınıp 1 ay sonra satılması mantıklı bir olgu değildir. Uzun vadeli yatırım olacağı için kuyumcudan almak daha mantıklıdır.

Ons altın geçtiğimiz günlerde hem ABD dolar endeksinde hem de ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişlerin baskısı altında günün ilk saatlerinde 1937 dolar seviyelerine kadar geri çekilme ile başladı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.55 seviyesinin üzerinde daha da güçlenmesi ve ABD dolar endeksinin de 100 seviyesine yaklaşmaya devam etmesi halinde ons altın fiyatı 1926 dolar seviyelerine kadar geri çekilme trendine devam edebilir. Ancak bu ons altının artık düşüşe geçtiği anlamına geldiğini düşünmüyorum.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir