Ülke ülke otomobilde sigara içme cezası

0

Ülke ülke otomobilde sigara içme cezası

Karayolundan seyahat edenler geçtikleri ülkelerin kurallarını bilmediklerinden yüksek para cezası ödemek zorunda kalıyorlar. Örneğin Avrupa’da bir çok ülkede otomobilin içinde çocuk da varsa sigara içmek yasak. Çocukları korumak için alınan bu kurala araçtaki herkes uymak zorunda. Uyulmaması halinde ortalama 100 Euro’dan başlayan cezalar uygulanıyor. Hatta bazı ülkelerde ceza miktarı 1000 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle hangi ülkede ne gibi kuralların olduğunu önceden bilmekte fayda var.

Ülkelerin sayısı artacak

Sigara yasağın yürürlükte olduğu ülkeler arasında Fransa, İtalya veya Avusturya da yer alıyor. Örneğin Almanya da aracın içinde sigarayı yasaklamak için girişimlerde bulunmak istiyor. Henüz bu konuda yürürlüğe giren bir uygulama yok. Aynı şekilde İskandinav ülkeleri, Hollanda ve Polonya’da da hazırlıklar sürüyor. Yani çok yakında araç içinde sigarayı yasaklamış olan ülkelerin sayısı daha da artmış olacak.

Arabada sigara içmek, hem ülkemizde uygulanan dumansız hava sahası uygulamalarına ters düşmekte hem de trafik güvenliğiyle ilgili riskler teşkil etmektedir. Araç kullanımı sırasında sürücünün sigara içmesi sürüş güvenliği açısından risk oluşturacağı gibi, yolcuların sigara kullanması da araç içinde yoğun duman oluşumuna neden olacağı için yine sürücünün dikkatini dağıtan bir unsur olacaktır. Ayrıca araç içinde sigara kullanımı, o anda araçta bulunan herkes için sağlık konusunda riskler taşıdığından, ülkemizde arabada sigara içmek yasal olarak para cezasıyla cezalandırılmaktadır.

ÖZEL ARAÇTA SİGARA İÇMENİN CEZASI

Özel araçta sigara içmek, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında yasaklanmıştır. “Dumansız hava sahası” uygulamaları ve sürüş güvenliği bakımından önemsenen arabada sigara içme yasağı, emniyet ekipleri tarafından titizlikle takip edilmekte ve özel araçla yolculuk sırasında araçta sigara içtiği tespit edilenlere cezai işlem uygulanmaktadır. Kapalı alanda sigara içme yasağı kapsamında olan tüm mekânlar gibi, araçlarda seyir halindeyken sigara tüketimi de kapalı alanda sigara içme yasağına tâbidir. Kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketenlere 2020 yılında 188 TL olarak uygulanan idari para cezası, 2021 yılında 205 TL’ye çıkmıştır.

ARABADA SİGARA İÇME CEZASI SADECE SÜRÜCÜYE Mİ YAZILIR?

Arabada sigara içme cezası kimi zaman, sadece sürücünün dikkatini dağıtması bakımından verilen bir ceza olarak düşünülmektedir. Bu nedenle de arabada sigara içme yasağının sadece sürücü için geçerli olduğu zannedilmektedir. Oysa bu yasak, arabada bulunan herkes için geçerlidir. Dumansız hava sahası uygulamaları kapsamında, özel araçlarda sigara kullanmak yolcular için de yasaktır.

ARABADA SİGARA İÇME CEZASI KANUN MADDESİ

Arabada sigara içmek, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında yasaklanmıştır. Bu kanunun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının c bendinde tütün ürünlerinin “Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında” tüketilemeyeceği hükmü yer almaktadır.

Avrupa’da bazı ülkelerde yaş sınırı ve cezalar şöyle:

Belçika

Araçta 18 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. Cezası 130 Euro’dan başlıyor.

İngiltere

Araçta 18 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. Cezası 60 Euro’dan başlıyor.

Finlandiya

Araçta 15 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak.

Fransa

Araçta 18 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. Cezası 135 Euro’dan başlıyor.

Yunanistan

Araçta 12 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. 1500 Euro’ya kadar cezası var

Irlanda

Araçta 18 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. Cezası 100 Euro’dan başlıyor.

İtalya

Araçta 18 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. Cezası 25 – 500 Euro arası değişiyor

Avusturya

Araçta 18 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. Cezası 100 Euro’dan başlıyor ve 1000 Euro’ya kadar yükselebiliyor.

Slovenya

Araçta 18 yaşından küçük birisi olduğunda içmek yasak. Cezası 250 Euro’dan başlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir