50 TL. dört yüz bin lira eder mi? Etti!..

0

50 TL. dört yüz bin lira eder mi? Etti!..

  • 50 lira deyip geçenler aşırı derece şaşkın! Bu paradan çoğu kişi haberdar değil! Elinizde varsa değerini bilin…

Ülkelerin merkez bankaları tarafından basılan banknotlarda bazı zamanlar çeşitli basım hataları oluşabiliyor. Ancak gün içerisinde elimize geçen paraların maddi değeri dışında üzerinde yer alan çoğu detaya hiçbirimiz bakmıyoruz. Bazı vatandaşlar paralardaki basım hatalarını, üzerinde yer alan çeşitli sembollerin farklılığını tespit ederek bu paraları koleksiyonlar için satışa sunuyor. Bu paralara ise kimi zaman 20 bin lira kimi zaman ise 300 – 400 bin liraya kadar fiyat biçebiliyor.

Kişisel ihtiyaçlarımızı satın alabilmemiz ve yaşamımızı sürdürebilmemiz için para son derece önemli. Devletlerin merkez bankalarında basılan bazı banknotlarda çeşitli basım hataları olabiliyor. Bu paraların ise koleksiyonerlerin ilgisini çekip çekmeyeceği merak konusu oluyor. Haber sitelerinde yayınlanan bu tarz haberleri gören vatandaşlar ise cüzdanlarındaki paralarda herhangi bir hata olup olmadığını merak ederek tek tek kontrol ediyor.

Edirne Küçük Sanayi Sitesinde Çeliker Şöve İmalat ve nalbur inşaat malzemesi satış işi yapan Ercument, Erdoğan, Yalcin ve Yakup Çelik kardeşlerin ellerinde bulunan 50 TL’lik banknot, diğer diğer hatalı basım 50 TL. lik paralardan farklılığıyla dikkati çekiyor. Paranın ön yüz sağ üst köşesinde ’50’ yazması gerekirken, basım hatasından farlı görünüyor. Ercüment Çelik, ilk başta sahte olduğunu düşündüğü parayı, bankaya götürdü. Burada yapılan kontrolde paranın hatalı basıldığı belirlendi.

Ercüment Çelik, bu tür hatalı basılan paralara koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiğini belirterek “Basım hatası olan 50 TL’yi internet sitelerinden ve televizyonlardan daha önce görmüştüm. Ve bu paranın koleksiyonerler tarafından ilgi gördüğünü tahmin ettim. Birkaç arkadaşımla görüşmem neticesinde yüksek fiyatlara alıcı bulunabileceğini bana söylediler. Hatta toptan mal alımı yaptığımız bir şirket yetkilisi hatalı basım 50 TL. karşılığında bana 400.000 TL. lik mal verebileceğini söyledi. Hatta buna siz de şahitsiniz. Şimdilik satmayı düşünmüyoruz. ” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir