Alpay Alpagut Engin: “Edirne’yi Balkanların Başkenti Haline Getirecek Vizyona Sahip Adayımız Hamdi Sedefçi Var”

0

Alpay Alpagut Engin: “Edirne'yi Balkanların Başkenti Haline getirecek vizyona sahip Adayımız var"

Alpay Alpagut Engin: Selanik göçmeni ve bir annenin,  Havsa’nın Kuzucu Köyünde doğan bir babanın, memuriyeti nedeni ile 1976 yılında İstanbul Üsküdar Zeynep Kamil Hastanesinde doğmuş oğluyum.
  • Siz tanıyabilirmiyiz?

Alpay Alpagut Engin: Selanik göçmeni ve bir annenin,  Havsa’nın Kuzucu Köyünde doğan bir babanın, memuriyeti nedeni ile 1976 yılında İstanbul Üsküdar Zeynep Kamil Hastanesinde doğmuş oğluyum.

Edirne’nin Ablası Rahmetli Dr. Sadet Yardım Hanım, Trakya Üniversitesinde araştırma görevlisi eşim Esin Akay Engin’in teyzesidir.

Babam Mehmet Engin’i şöyle özetleyebilirim: Türkiye’nin ilk yeminli mali müşavirdir. Gagavuzya Devletinin kurulduğu yıllarında ekonomi danışmanlığını yaptı.

Babamın ve annemin memuriyetinden dolayı Edirne’nin tarihi Karanfiloğlu mahallesinde anneanne ile dedemin yanında kaldım. İlk, orta liseyi İstanbul’da bitirdim. İstek Vakfı Florya Bilge Kağan Koleji mezunuyum.

Askerliğimi yaptıktan sonra Edirne’ye, memleketimi döndüm.

Edirne’de bir akaryakıt istasyonunu ile bir hayvan çiftliğinin sahibiyiz, aktif olarak hayvancılık ve çiftçilik yapıyorum.

Kuruluşundan beri İyi Partinin çeşitli saflarında yer aldım. Uzunca dönem Edirne İl Başkan yardımcılığı yaptım. Benden önceki dönem İl Başkanımız Serpil Hanım Edirne Milletvekili aday adayı olup görevinden istifa edince, Genel Başkanımız Meral Akşener tarafından Edirne’ye il başkanı olarak atandım.

  • İyi Parti Edirne İl Başkanı olarak nasıl bir Edirne hayal ediyorsunuz?

Alpay Alpagut Engin: Edirne hak ettiği konjektörde değil, hak ettiği şekilde yönetilmiyor!

Edirne ilinde 4 kara yolu, 2 demir yolu, 1 tane de deniz yolu gümrük kapısı var. 3 karayolu ile 1 demir yolu gümrük kapısının yolları il merkezimizden geçiyor.

Edirne’nin turizm ve kültür şehri olarak gelişmeye açık olduğuna inanıyorum. İçinden geçen 3 tane doğal nehrin kucakladığı dünyada ki ender şehirlilerden olan ilimiz sadece Osmanlı’dan değil antik çağlardan da izler taşıyor.

Edirne’de sivil mimarlık örneği 535 yapı bulunurken, ibadethane, idari binalar, askeriyeler, mezarlıklar, abideler ve kalıntılar olmak üzere toplam bin 355 adet tarihi eser mevcut. Tarihi eser zenginliği bakımından dünyada Floransa’dan sonra 2. sırada yer alıyor. Bunların çok iyi değerlendirilip kültür, sağlık, inanç ve doğa turizmi amaçlı olarak bireylere sunulmadığını düşünüyorum.

Bu materyallerin tümü aktif hale getirilerek Edirne’nin layığı ile yönetildiği zaman Türkiye’nin ve dünyanın en güzel şehrinde yaşayacağımıza inanıyorum.

Edirne sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en güzel şehrinden birisi ama ortaya çıkılıp gerekli tanıtımı yapılamıyor.

Öncelikle nehirlerimizi ciddi anlamda çok güzel bir şekilde değerlendirmeliyiz, çevresini turistik hale getirmeliyiz.

Edirne’de yaşayanlar olarak büyük bir ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz.

Trafik problemimiz çok fazla, oto park problemimiz var her geçen gün artıyor. Edirne’de yaşayan veya turistlik amaçla gelen insan sayısı artarken alt yapının (ulaşım, kanalizasyon, park vd.) günü kurtaracak şekilde değil en az 50 yıl sonrası düşünülerek yapılmalı.

Biz İyi Parti Edirne İl Başkanlığında Belediye Başkan aday adayı ve aday adayı arkadaşlarımızla Edirne hakkındaki projeleri konuşurken ileriye dönük hazırladıklarını görüyor ve takdir ediyoruz. Diğer taraftan en büyük sorunlardan bir tanesinin de esnafın otopark sorunu olduğu aşikâr ortada.

Alternatif otopark sorunumuz var. Çelik konstrüksiyondan 2 katlı 3 katlı otoparklar yapmalıyız. Bunun İstanbul’da yüzlerce örneği var.

Trafik sorununu çözmek için alternatif yolları çoğaltmalıyız, öncelikle var olan alternatif yolları kullanılır hale getirmeliyiz. Çevre yollarında bulunan hurdacıların kötü görüntüsünden kurtulmalıyız. Hurdacılar da bu durumdan rahatsız, Onlara şehir dışında yerler göstermeliyiz.

Kim yaparsa yapsın biz Edirne’nin yararına yapılacak her işin, çakılacak her çivinin sonuna kadar arkasındayız.

Şehir içi trafiği rahatlatmak için battı çıkarılar yapmalıyız.

Partimizin yönetiminde şehir plancısı arkadaşlarımız var. Bu tür konularla ilgili sürekli projeler üretiyoruz.

Buçuktepe’den Karaağaç semtine kesinlikle teleferik hattı konması gerekiyor. Bu teleferik işletimi turistik açıdan faydalı olacağı gibi şehir içi ulaşımı iyileştirme açısından da çok önemli olacağını düşünüyoruz.

Edirne’mizin, başta Kaleiçi ve Karanfiloğlu semtleri, Eski İstanbul Caddesi, en önemlisi Saraçlar Caddesi Valiliğin başlattığı ‘Sağlıklaştırma Projeleri’ ile ihya edip turizme yeni rotalar kazandıracağın eminim.

Edirne Valiliğinin bu çalışmasından çok mutlu olduk. Bu bölgelerin şehrin en güvenli yaşam alanı olacağından eminiz.

Bugün Edirne turizmini başta Bulgarlar, sonra Yunanlar ihya ediyor. Yabancı turistin Edirne ekonomisine çok büyük katkısı var. Şunu söylemeye çalışıyorum turizm dendiğinde akla sadece alışveriş ve inanç turizmi gelmemeli. Örneğin, Kaleiçi, Uzunkaldırım ve Karanfiloğlu gibi bölgelerdeki evler turizme kazandırılınca Edirne için muhteşem olacaktır. Kaleiçi’nin 6 kapısı, satranç tahtası gibi birbirine açılan sokakları gün yüzüne çakacaktır.

Avrupa’da hemen hemen her şehrin bir Oldtown’u yani eski şehri vardır. Edirne’de saydığım bu eski yerleşim yerlerinin bulunduğu bölge ‘Oldtown’ yeni eski şehir merkezidir. Dünyanın birçok yerinden turistler özellikle buraları görmeye geleceklerdir.

Dolayısıyla bu şehirde olmak benim için çok güzel. İnsanın bu atmosferi hissedebileceği en modern şehir Edirne’dir.

Kim yaparsa yapsın biz Edirne’nin yararına yapılacak her işin, çakılacak her çivinin sonuna kadar arkasındayız.

Geçmişte Edirne’nin eski yerleşim bölgelerinin değeri bilmeden eski binaların yıkılmasına izin verildi, yerine betona binalar yapılmasına göz yumuldu. Aslında eskisinin aynısının yapılması gerekirken yapmadık. Bunlar bana göre şehre yapılan en büyük ihanetti. Edirne Valiliğinin başlattığı ‘Sağlıklaştırma Projeleri’ne siyasi anlamda yapabilecek bir şey varsa her türlü destekçisi olmaya hazırız. Yeter ki Edirne’yi gerçekten böyle güzel bir oluşum getirilmiş olsun.

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimi için, Edirne Belediye Başkan Adayımız geçmiş dönem Edirne Belediye Başkanlarından Hamdi Sedefçi.

Belediye Meclis Üyeliği ve il Genel Meclis Üyeliği adaylarımızı da belirlerken, Edirne’yi Balkanların Başkenti haline getirecek vizyona sahip başvuruları dikkate alıp onlarla çalışacağız.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin