Deprecated: jetpack_form_register_pattern işlevi, jetpack-13.4 sürümünden başlayarak kullanımdan kaldırıldı. Bunun yerine Automattic\Jetpack\Forms\ContactForm\Util::register_pattern kullanın. in /var/www/vhosts/sinirotesigazetesi.org/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6078
Bulgaristan’da Asgari Geçim Standartları Açlık Sınırının Altında – Sınır Ötesi Gazetesi

Bulgaristan’da Asgari Geçim Standartları Açlık Sınırının Altında

0

Birçok Bulgaristan vatandaşı, Türkiye'den zorunlu ihtiyaçlarını daha ucuza karşılamak için birkaç aile bir araya gelip bir kişinin masraflarını paylaşarak geçinmeye çalışıyor.

 

  • Bulgaristan’da çalışanların yüzde 65’i, asgari geçim sınırın altında gelir elde ediyor. Birçok Bulgaristan vatandaşı, Türkiye’den zorunlu ihtiyaçlarını daha ucuza karşılamak için birkaç aile bir araya gelip bir kişinin masraflarını paylaşarak geçinmeye çalışıyor.

Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) nezdindeki Sosyal ve Sendikal Araştırmalar Enstitüsü’nün açıkladığı son üç aylık analize göre, Bulgaristan’da çalışan ve tek kişilik bir hane halkında yaşayan bir kişinin aylık geçimi için en az 1450 leva gerekiyor. Ülkedeki hanelerin çoğunluğunu oluşturan üç kişilik ailenin ise asgari geçim tutarı 2616 leva olarak hesaplandı.

Ülkede çalışan herkesin, yaklaşık 700 avroya tekabül eden bir gelirle temel gıda maddeleri, elektrik, su ve yakıt gibi yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabileceği kabul ediliyor. Ancak, ülkedeki çalışanların yüzde 65’i bu tutarın altında gelir elde ediyor. Ulusal Sigorta Enstitüsü NOİ verilerine göre, Bulgaristan’da 800 bin kişinin ortalama sigortalı geliri 1000 levanın altında.

Ülkede yaşanan enflasyonla birlikte, çalışan yoksulların sayısının arttığı belirtiliyor. Ulusal İstatistik Kurumu NSİ verilerine göre, Şubat ayından bu yana benzin, gaz ve dizel fiyatlarında artış yaşanırken, su fiyatları da yükseldi. Son üç aylık analize göre, sebze, ayçiçeği yağı, yumurta ve peynir gibi temel gıda ürünlerinde sakinleşme olsa da, asgari yaşam gelirinin 1450 leva olarak belirlenen asgari ücrete yaklaşmadığı görülüyor.

KNSB’nin ekonomi uzmanı Lyuboslav Kostov’a göre, Bulgaristan’da çalışan bir kişi, Almanya’daki asgari ücreti kazanmak için Ocak ayından Nisan’a kadar, Lüksemburg’daki asgari ücreti kazanmak için ise Mayıs’a kadar çalışmak zorunda. Bu durum, Bulgaristan’ın Avrupa’daki ortalama gelir düzeyine uzak olduğunu gösteriyor.

Asgari ücretin artış hızı da endişe verici. Ülkedeki asgari ücret tutarı, sigortalı gelir ortalamasının yarısı kadar olmak üzere 933 leva iken, KNSB asgari ücretin asgari geçim gelirine uygun olmasını talep ediyor. Küçük tüketici sepeti olarak bilinen ve her hanenin ihtiyacı olan temel gıda maddelerinin fiyatları da diğer Avrupa ülkelerine göre yüksek. Bulgaristan’da asgari ücretle 20 temel gıda maddesinden oluşan sepeti en fazla 8 kez alabilirken, aynı sepeti Romanya’da 15, Almanya’da ise 33 kez almak mümkün.

Birçok Bulgaristan vatandaşı, Türkiye’den zorunlu ihtiyaçlarını daha ucuza karşılamak için birkaç aile bir araya gelip bir kişinin masraflarını paylaşarak geçinmeye çalışıyor.

KNSB, asgari geçim maaşının artırılması için ısrar ediyor ve enflasyonla mücadele için maaşlara zam yapılmasını talep ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir