Hikmet Kılık: “Şanlıurfa Halkı’nın %80’i Türk kökenli ailelerden oluşur. Bunların içinde kendisini Kürt olarak kabul eden Türkmen kökenli ve Arap kökenli aileler de vardır.”


Hikmet Kılık: “Şanlıurfa Halkı’nın %80’i Türk kökenli ailelerden oluşur. Bunların içinde kendisini Kürt olarak kabul eden Türkmen kökenli ve Arap kökenli aileler de vardır.”
- Kendinizi Tanıtır mısınız?
Hikmet Kılık: 1959 Şanlıurfa Hilvan doğumluyum. DSİ’den emekliyim. Çocuğumun eğitimi için bir süredir İstanbul’dayım ama önümüzdeki aylarda tekrar memleketime döneceğim.
1989 yılında Şanlıurfa Ülkü Ocakları’nı kuruluşunda görev aldım. 16 Haziran 1996 yılında merkez ilçe kongresin de Şanlıurfa Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanlığı görevine getirildim. 2001 yılına kadar bu görevimi sürdürdüm. Çocuğumun eğitimi için İstanbul’a gelmeyi tercih ettim ama memleketim burnumda tütüyor.
- Şanlıurfa’nın sorunları nelerdir ve bu sorunların çözün yolları nedir?
Hikmet Kılık: Şanlıurfa genellikle çiftçilikle geçimini sağlayan bir şehirdir. Sanayi konusunda çok fazla gelişme sağlayabilmiş bir ilimiz değil fakat 1999-2002 yılları arasında yapılan girişimler sonucu çok güzel gelişim sağladı. Halen sürekli olan elektrik kesintisi sıkıntıları haricinde gelişmelerden memnun olduğumu söyleyebilirim.
- Siyasi kimlik taşıyan Şanlıurfalı bir kişi olarak, siz Şanlıurfa Halkı’nın siyaseten ve misyon olarak hangi özellikleri taşıdığına inanıyorsunuz?
Hikmet Kılık: Şanlıurfa, dinine, örf ve adetlerine bağlı bir topluma sahiptir. Dolayısıyla Şanlıurfalıların milliyetçi, Müslüman ve büyüklerine saygılı olduğunu söylemek çok zor olmaz. Aynı zamanda il milliyetçiliği olarak da ön planda olduğunu düşünüyorum. Halk olarak acı günlerde hemen bütünleşebilen birbirine kenetlenebilen bir kimliğe sahip olduğunu düşünüyorum. Vatanı ve milleti için birçok kez başkaldırıp mücadele vermiş cesur bir halktır Şanlıurfa halkı.
- Şanlıurfa şehri dünyanın en kadim şehirlerinden biri. Göbeklitepe ile birlikte insanlığın ilk yazılı ve kaynak olarak belirlenen ilk şehirlerinden biri. Bu tarih Şanlıurfa Halkına ve kültürüne ne şekilde yansımıştır?
Hikmet Kılık: Cumhuriyetin Kuruluşu’ndan bu yana Şanlıurfa Halkının Türk Töresi olarak kabul ettiği töreye bağlı olarak günümüze kadar geldiğini söyleyebiliriz. Şanlıurfa Halkı töresinden ve örf ve adetlerinden bugüne kadar ödün vermemiştir. Vatanına milletine ve devletine bağlı bir halk olarak tanımlarım Şanlıurfa Halkını.
- Şanlıurfa bazı dönemlerde diğer bölgelerden göç almış bir ş Bu göçler genellikle hangi bölgelerden olmuştur?
Hikmet Kılık: Ağırlıklı olarak Malatya, Adıyaman ve Mardin şehirlerinden olmuştur. Şanlıurfa Merkezi’nin nüfusu 1996 yılında 370 bin civarlarındayken günümüzde bu sayı 2 milyonu geçmiş bulunmaktadır. Kısa sürede büyük bir nüfus artışı sebebiyle her bölgeden de göç aldığını söyleyebilirim. Bilim insanlarımızın tahminlerine göre ise 2025 yılı dolaylarında 10 milyona kadar çıkacağı tahmin edilmektedir. Şanlıurfa aynı zamanda da Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip ilimizdir.
- Şanlıurfa köklü bir medeniyete sahip bir ş Şanlıurfa’ya ait ‘Sıra Geceleri’ olarak adlandırdığımız bir eğlence var. Bunun geçmişi neye dayanmaktadır?
- Şanlıurfa’nın kendine has Mırra adında bir kahvesi var. Bu kahvenin geçmişi neye dayanmaktadır?
Hikmet Kılık: Mırranın tarihinin çok eskiye dayandığını biliyoruz. Bunun hakkında çok fazla rivayet vardır. Dilerseniz bir tanesini anlatayım. Şanlıurfa’da adamın birisi kahvenin bulunduğu sohbetlerde kahve diye bir şeyin memlekete geldiğini duymuş ve şehre indiğine bir kahvehaneye gidip kahveciye Arapça “Bana bir batman kahve getir.” demiş. Kahveci adamın kahveyi tanımadığını anlamış. Kahveci cezveyi doldurmuş getirmiş. Adam bunu görünce: “Yahu ben sana bir batman getir dedim sen küçük bir kapla getiriyorsun” demiş. Kahveci de: “Sen bu kahveyi iç diğerlerini hazırlıyorlar” diyerek fincana kahveyi doldurup adama sunmuş. Adam içer içmez yüzünde bir burukluk ifadesi belirmiş. “Nasıl buldunuz?” demiş kahveci. Adam kahveye yabancı olmasına rağmen Arapça çok güzel bir söz söylemiş: “Ye lon mi hi şerıp tel ırcel le çen gılıt mırra” (Bunu er kişiler içmeseydi belki ben buna ‘mırra’ (acı) derdim.)” Adam burada “mırra” (acı) kelimesini istemeyerek kullandığını ifade etmiş ki, kahveci alınmasın ve diğer içenlere hakaret olmasın. Bunun için “mırra” sözcüğü acı kahve anlamında kullanıla gelmiştir. Ve gerçekten acımsı bir tadı olduğu için mırra az miktarda ikram edilmektedir”.
- Kahve çiğ köfteden sonra mı içilir yoksa önce mi içilir?
- Şanlıurfa’ya mahsus olan Halil İbrahim Bereketi dediğimiz bir deyim var. Bu deyimin aslı nedir?
Hikmet Kılık: Öyle ki Hz. İbrahim misafir olmadığı zamanlar sofraya oturup yemek yemez, kurduğu sofrada evindeki hiçbir şeyi eksik etmez ve kendisine gelen kimseyi boş çevirmezmiş. Bu sebeple çıkmıştır Halil İbrahim Bereketi sözü. Hikâye de misafirperverliği, paylaşmanın önemini ve kardeşliği anlatır.
- Çiğ köfte sizce kimindir? Kime aittir?
- Çiğ köftenin orijinali nasıl yapılır?
- Şanlıurfa’da hangi etnik kökenler mevcut ve Şanlıurfa’nın yerlisi kimlerdir?
Hikmet Kılık: Şanlıurfa halkının %80’i Türk kökenli ailelerden oluşur. Bunların içinde kendisini Kürt olarak kabul eden Arap kökenli aileler de vardır. Şanlıurfa aşiretçiliğin hâkim olduğu bir bölgemizdir ve çok büyük aşiretler bulunmaktadır. Şu an Kürtçe konuşan aşiretlerin %80’in den fazlası Türkmen asıllıdır. Bunlara Karakeçili, Badıllı, Baziki ve Bucak aşiretleri örnek verilebilir. Bu aşiretlerin kökeni özbeöz Türk’tür veya Türkmen’dir.
- Konuşmanızın başında biz Türk Milliyetçisiyiz dediniz. Bunu biraz açıklar mısınız?
- Güneydoğuda Kürt sorunu yok, etnik Kürt Milliyetçiliği sorunu var. Etnik Kürt Milliyetçiliği terör odaklarını oluşturmaktadır. Halk huzursuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
- Hikmet Bey, Türk Milliyetçiliğini savunuyorsunuz. Kürtçe konuşuyorsunuz!
- Şanlıurfa’da bir sürü Kürt olarak nitelendiren aşiretler mevcut. Tüm kendisini Kürt olarak nitelendiren aşiretler için bunu söyleyebilir miyiz? Teröre bedel ödemiş Şanlıurfa Türk, kendisini Kürt hissedenler ve Araplar olmasına karşın milliyetçi bir toplum mu?
Hikmet Kılık: Milliyetçi bir toplum. Doğuda ve Güneydoğu’ teröre geçit vermeyen tampon bir toplum. PKK’nın özellikle Şanlıurfa’daki siyasetini hızlandırması, bu bölgeye diğer bölgedeki siyasi olarak güçlü isimlerini getirmesi de bu sebepten dolayı olmuştur. Fakat Şanlıurfa halkı akıllı ve zeki olduğu için bu oyuna gelmemiştir. Bugüne kadar Şanlıurfa, Şanlıurfalılar tarafından yönetiliyor. Şu an yönetenlerinde devlet ve vatan sevdalısı kişiler olduğunu söyleyebilirim.
- MHP Şanlıurfa’da rahat siyaset yapabildi mi?
Hikmet Kılık: MHP Türkiye’nin her noktasında siyaset yapabilecek bir partidir. Bugüne kadar yaptı ve şu anda da yaptığı çalışmalarla halen siyasi konjektörünü sürdürmektedir. Şanlıurfa’nın halkı geçtiğimiz seçimde de bir önceki seçimlerde de MHP’den milletvekili seçti. İnanıyorum ki önümüzdeki seçimlerde de milletvekili sayısını arttırarak bu istikrarını devam ettirecektir.
- Şanlıurfa’nın etnik yapısından siz de biraz bahsedebilir misiniz?
- Yani Türk Milliyetçiliğini İslam ile kesin olarak bütünleştirmiş midir?
Hikmet Kılık: Kesinlikle bütünleştirmiştir. Bunu durumu bozmak isteyen bazı gruplar örgütler mevcut. Ancak Şanlıurfa Halkı bu gibi hain örgüt ve gruplara taviz vermeyecek kadar akıllı ve zeki bir toplumdur. Aynı zamanda bu gibi oluşumlara karşı koyabilecek kadar da cesur bir topluluktur. Şanlıurfa’da şu an 14 tane milletvekili seçiliyor. Bu 14 milletvekillerinin 5 tanesi PKK sempatizanlığı yapan partiye mensup. Fakat son seçimlerde milletvekili sayıları ikiye düştü. Umuyorum ki bundan sonraki seçimlerde terör örgütü destekçisi partiler Şanlıurfa’dan milletvekili seçtiremeyeceklerdir. Milliyetçilik ve Vatanseverlik Şanlıurfa Halkı’nın yerlisi için hat safhadadır. Bunu herkesin gözlemlediğini düşünüyorum. Geçmişten bugüne kadar çizgisinden hiç taviz vermeyen bir birlik beraberlik vardır.
- Bize Türk-İslam ile bütünleşmiş bir toplum anlattını Peki, bu kadar Milliyetçi bir şehirden 4 tane HDP milletvekili çıkarken neden Milliyetçi Hareket Partisi 1 tane Milletvekili çıkarabiliyor?
Hikmet Kılık: İşte orası bam teli dediğimiz bir olaydır. Görevde bulunan ve MHP ile
- Kanaatinizce Milliyetçi Hareket Partisi’nden en az 5 Milletvekili tabanı Şanlıurfa’da mevcut mudur? Yani Şanlıurfa’dan 5 milletvekili seçtirme ihtimali var mıdır?
Hikmet Kılık: Kesinlikle MHP’nin 5, hatta daha fazla milletvekilini Şanlıurfa’dan seçtirme şansı vardır. MHP’nin Şanlıurfa il ve ilçe yönetimleri Vatanına Milletine bağlı, halkının etnik kökenine bakmadan sorunlarına sahip çıkacak kişilerden oluşursa daha başarılı olacağını düşünüyorum. Ve bu sayıların da başarılı bir çalışma sonucu artacağına inanıyorum..
- Şanlıurfa İl ve Teşkilatlarında akraba bağı bir teşkilatlanma olduğu söyleniyor. Bu konuda sizin bir görüşleriniz neler?
Hikmet Kılık: Evet maalesef. Teşkilatların %80’i akraba ve çevrelerinden oluşmaktadır. Bunun sebebi yerlerine geçecek kişileri bulamamalarıdır. Ülkücü kadrolar mevcut olsa da her ne hikmetse bu arkadaşlarla çalışmak istenilmemektedir. Bazı İlçelerde ise MHP ile hiçbir bağlantısı olmayan MHP kelimesini ağzına almamış insanlar göreve getirilmişlerdir. Birçok ilçede teşkilatlar davaya gönül vermiş ülkücüleri dışarıda bırakılarak kurulmuştur.
- Beni rahatsız etmeyin. Vatandaşların mağduriyetlerini bana iletmeyin. Millete referans olmayı O anlamda mı?
Hikmet Kılık: Kesinlikle, kısa bir süre önce Ceylanpınar’da bir güvenlik görevlisi ağır bir şekilde hastalanıyor ve doktora gidip gereken ilaçların reçetesini alıyor ve eczanede çok pahalı olduğunu öğreniyor ve bu durumdan arkadaşına bahsedince arkadaşı kendisine Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekilinin numarasını verip aramasını tavsiye ediyor. Milletvekillini arayıp durumunu anlatınca, milletvekili arkadaşa bu konularla ilgili kendisinin rahatsız edilmemesini azarlayıcı bir tavırla söylüyor ve telefonu da suratına kapatıyor. Bu arkadaşımız bu olaydan beş gün sonra vefat ediyor. Kimse Sayın Milletvekilimizin cebinden beş kuruş parasını istememişti, çekinmesine ve tutuşmasına gerek yoktu. Bu insanlığa sığmayacak tavrının ardından kendisinin asıl yüzünün, asıl amacının, asıl gayesinin milletin vekili olmak değil milletin ağası olmak olduğunu zaten herkes anlayıp, görecektir.
- MHP Genel Merkezi bunu biliyor mu?
Hikmet Kılık: İlla ki biliyor, MHP Genel Merkezinin de beklediği bir gün vardır. Zamanı geldiğinde konuyu görüşüp gereğini yapacak oradaki yönetimi değiştirecektir diye düşünüyorum. Milliyetçi Hareket Partisi çok büyük bir camia. Kimin ne olduğunu çok iyi biliyor. Kimi nerede, ne zaman değerlendireceğini çok iyi biliyor. Bazı görevlerde olup, ehemmiyet teşkil etmeyen kişilerin, çok iyi analizini de yapabilen bir siyasi teşekküldür. Baştaki kadrolarımız bunun analizini yaptıktan sonra, düşünüp, işi ehillerine teslim edeceklerinden zerre şüphem yoktur.
- Hikmet Kılık olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Hikmet Kılık: Şu anda Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkez kadrosu bütün olarak uyumlu bir şekilde çalışmaya devam ediyor. İnşallah genel başkanımızın düşüncesi doğrultusunda, Türkiye’nin daha aydın, daha güzel günleri beklediğine inanıyorum. Yüce Rabbim Genel Başkanımıza sağlıklı uzun ömürler versin.
- Şanlıurfa’ya dair bir şey ekleyecek misiniz? Geri dönmeyi görev almayı düşünüyor musunuz?
- Yani, kırgınlığınız falan yok mu?
Hikmet Kılık: Hayır, kırgınlık olabilir mi? Benim hayatım orada geçti, bundan sonra da orada geçecek. Ben o ahlak ve terbiye ile büyüdüm, bu böyle devam edecek. Genel Başkanımızın izinde, emrinde, ne görev uygun gördüyse o andan itibaren hiçbir şekilde yönümü, yüzümü çevirmeyerek göreve talip olacağım.