Taksim İstiklal Caddesi’nde ki Terör Saldırısının Talimatı Kobani’den. Teröristler Yakalandı…

0

Taksim İstiklal Caddesi’nde ki Terör Saldırısının Talimatı Kobani’den. Teröristler Yakalandı…

 

  • Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde yaşanan terör eyleminde ki 6 can kaybı, 81 yaralının faili teröristeler yakalandı. Bakan Soylu, “Eylem talimatının Kobani’den geldiği değerlendirmesi var. Bombayı bırakan kişi gözaltına alındı.” ifadelerini kullandı.

Terör saldırısında bomba dolu çantayı bırakan kişiyle olayla bağlantısı olduğu değerlendirilen 21 kişi kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı.

Terör şüphelilerin yakalandığına ilişkin açıklamayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yapmıştı. Ardından emniyetteki ilk işlemleri tamamlanan terör şüphelileri, Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi.

TERÖRİSTİN YAKALANMA ANI ORTAYA ÇIKTI

Beyoğlu’nda meydana gelen bombalı saldırının failinin yakalandığı operasyonun görüntüleri ortaya çıktı. İstanbul Beyoğlu’nda 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili geniş çaplı inceleme başlatan polis, gece bir dizi operasyon düzenledi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saldırının faili olduğu belirlenen kadını kıskıvrak yakaladı. Zanlının gözaltına alındığı anlara ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

BAKAN SOYLU: BOMBAYI BIRAKAN KİŞİ GÖZALTINDA

Bakan Soylu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 81 yaralımız vardı. 50 yaralımız hastanelerden taburcu oldu. Bunların bir bölümü kulak çınlamasıyla tedbiren hastanede tuttuğumuz kardeşlerimizdi. Doktorlarımız gidebilirler dedikten sonra hepsi evlerine intikal ettiler. 5 yaralımız şu anda yoğun bakımda. 2 yaralımızın durumu da ağır. Yine diğerleri tedbiren hastanede tutuluyorlar. Onlara da Cenabı Allah’tan şifa diliyorum. Bu eylemin adım atıldığı andan itibaren bu eylem yapıldığı andan itibaren İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz ve tüm birimlerimiz kaynaklandığı yer. Talimatın alındığı yer. Ve eylemi gerçekleştirenlerle ilgili bir çalışma ortaya koydular.

İlk değerlendirmelerden itibaren aynı iz üstündeyiz. Eylemin talimatının Kobani’den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin’den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Ve yine elbette ki bu olay hiç olmasaydı hiç can kaybımız olmasaydı ama şu anda sınırın ötesinde binlerce kahramanımız sınırın içerisinde dağlarda binlerce kahramanımız, şehirlerin içerisinde binlerce kahramanımız sadece terörü engellemekle mücadele ediyor. Biraz önce olayı yapan, bombayı bırakan kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü’müzün ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ondan önce yaklaşık 21 kişi daha gözaltına alınmıştı.

VEFAT EDEN VATANDAŞLARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Elbette büyük üzüntümüz var. 6 terör şehidimiz var. Allah rahmet eylesin. Hepsinin ayrı bir hikayesi var. Bir kısmının babası annesi ile bir araya geldik. Bu olayın sonunda Arzu Özsoy ve kızı Yağmur Uçar, Yusuf Meydan ve kızı Ecrin Meydan, Adem Topkara ve eşi Mukaddes Elif Topkara kardeşlerimiz hayatını kaybetti.

YARALILARI ZİYARET ETTİLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırıda yaralananları ziyaret için Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’ne geldi. Oktay ile Soylu yaralıların durumu hakkında hastane yönetiminden bilgi aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN PATLAMA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Endonezya ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, 6 kişinin vefat ettiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “16.20 sularında İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırıda vefat eden kardeşlerimize Allahtan rahmet yaralılar acil şifalar diliyorum. Hain saldırının hemen akabinde olay yerine hemen emniyet ve sağlık birimleri sevk edilmiş yaralılarımızın süratle çevredeki hastanelere intikali sağlanmıştır. Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki failleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır. Milletimiz İstiklal Caddesi’ndeki olayın önündeki ve arkasındaki olayın önündeki ve arkasındaki tüm unsurlarıyla ortaya çıkartılarak faillerinin hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsunlar. İstanbul Vali’mizden intikal eden rakam 4’ü olay yeri, 2’si ise hastanelerde olmak üzere 6 vefat söz konusu. Yaralı sayımız ise, 53. Bunun dışında çizikti vs. gibi farklı rakamlar gelebilir. Bu rakam valimizden bizzat aldığım rakamdır. Bunlar üzerinde de hastanelerde gerekli müdahaleler yapılmıştır. Yapılıyor. Kısa zamanda bu vatandaşlarımız da taburcu edilecektir.” dedi.

“BURADA BİR TERÖR KOKUSU VAR”

Sorulan bir soruya cevap veren Erdoğan, Şu an itibariyle ilk incelemelerde, ‘kesin olarak bu terördür’ dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, ilk valimin bize aktardığı bilgi burada bir terör kokusu var. Şu an itibariyle oradaki kaçışmalar falan. Bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında ilk tespitler. Gerek İstanbul Emniyet Müdürümüz, gerek kamera incelemeleri bunlar devam ediyor. Bunların sonunda nihai kararı inşallah vereceğiz” ifadelerini kullandı.

8 SAVCI VE İKİ BAŞSAVCIVEKİLİ GÖREVLENDİRİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Soruşturmaları Bürosu meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medyadan yapılan olumsuz haberlere yönelik paylaşımlar hakkında soruşturma başlattı

Adalet Bakanı Bozdağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıncai İstiklal Caddesi’ndeki patlamayla ilgili sekiz savcı ve iki başsavcıvekili görevlendirildiğini açıkladı.

Bozdağ açıklamasında, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı patlamayla ilgili adlî tahkikat başlatmıştır. Soruşturmanın etkin yürütülmesi için sekiz Cumhuriyet Savcısı ve iki Cumhuriyet Başsavcı Vekili görevlendirilmiştir. Hadise bütün yönleriyle etkin bir şekilde soruşturulmaktadır. Güvenlik güçlerimizin kısa sürede fail ya da failleri tespit edip yakalayacağından, soruşturma sonucunda da hadisenin bütün boyutları ile aydınlatılacağından hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır” dedi.

EGM: PROVOKATİF İÇERİKLİ PAYLAŞIMLARDA BULUNDUĞU DEĞERLENDİRİLEN 25 HESAP TESPİT EDİLDİ

EGM’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: İstanbul/Beyoğlu’nda meydana gelen ‘Patlama’ olayına yönelik sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız arasında korku ve panik yaratmak amacı barındıran, vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 25 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili makamlara gönderilmiştir.

BTK’DAN BANT DARALTMA UYGULAMASI

Edinilen bilgiye göre, Taksim’de meydana gelen patlama sonrası ortaya çıkan basın etiğine aykırı görüntüler ve terör içerikleri için ilgili birimlerin talebi üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tarafından ülke geneli sosyal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldı.

BEŞİKTAŞ-ANTALYASPOR MAÇI ERTELENDİ

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlama nedeniyle Vodafone Park’ta bu akşam oynanması gereken Beşiktaş – Fraport TAV Antalyaspor maçını ileri bir tarihe erteledi.

Federasyondan yapılan açıklama şöyle; “İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlama sonrasında TFF Yönetim Kurulu yaptığı değerlendirme sonucunda, Vodafone Park’ta bu akşam saat 20.00’de oynanması gereken Beşiktaş – Fraport TAV Antalyaspor karşılaşmasını ileri bir tarihe ertelemiştir.

Milletimizi büyük bir üzüntüye boğan bu acı olay sonrasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.”

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN’DAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Altun, yaptığı yazılı açıklamada, bugün İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 13 Kasım 2022 tarih ve 04181 sayılı yazısı ile yayın yasağı getirildiğini hatırlatarak, “Yayın yasağının amacı toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlara mani olmaktır. Yaşanan olayla ilgili olarak devletimizin tüm kurum ve kuruluşları hızlı, titiz ve etkin bir şekilde soruşturma yürütmektedir. Bu süreçte medya kuruluşlarını sorumlu olmaya, sosyal medya kaynaklı dezenformatif içeriklere itibar etmemeye, ilgili kamu otoritelerinin açıklamalarını esas almaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

RTÜK’ten yapılan açıklamada, “İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir. Tüm medya kuruluşlarımızın dikkatine önemle sunulur.” ifadelerine yer verildi.

RTÜK BAŞKANI’NDAN ‘GÜVENLİ KAYNAK’ ÇAĞRISI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Beyoğlu Taksim’de bir patlama haberi aldık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Lütfen kaynağı belirsiz bilgilere itibar etmeyelim, güvenli kaynaklardan bilgi sahibi olalım. Farkında olmadan yanlış bilgiyi yaymayalım. İstanbulumuza çok geçmiş olsun.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir