“İnşallah önümüzde ki zamanlarda kendi doğal gazımızı çıkarır kendi gübremizi üretiriz”
Hüseyin Arabacı: “ İnşallah önümüzde ki zamanlarda kendi doğal gazımızı çıkarır kendi gübremizi üretiriz.”
- Sizi Tanıyabilirmiyiz?
Hüseyin Arabacı: Edirne Ziraat Odası Başkanıyım. Edirne köylerinde çiftçilik yapıyorum.
- Çiftçilerin Sorunları Nelerdir?
Hüseyin Arabacı: Son günlerde çiftçinin sorunlar dediğimiz an ilk akla gelen gübre oluyor. Çünkü, üreticinin gerçekten zor anlar yaşadığı günler gübre atım zamanları. Gübre atım zamanı yaklaşıyor.
Gübre fiyatlarında geçtiğimiz yıl ile şimdiki günlerin arasında uçurum kadar fark var. Bu da üreticimizi zora soktu. Türk çiftçisini, üreticimizi rahatlatmak için yapılması gereken şeylerin başında, gübre fiyatlarına müdahale edilmesi geliyor.
Bazı dış ülkelerde, gübre fiyatları neredeyse Türkiye’de kinin yarı fiyatına. Süspansiye edilmesi gerekmekte.
Bir üretici buğdayın dekarına 60 ila 80 kg gübre kullanıyor. Ortalaması 70 kg kullandığını kabul edersek, dekar başına 15 lira destek aldığını düştüğümüzde 1.050 lira gibi gübre maliyeti bulunuyor. Bu gübreyi atacağız, önümüzde ki yıl hasat edeceğiz bunun da desteği 32 lira.
Üreticimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızdan ciddi anlamda destek bekliyor. Buğday sezonunda buğdayını satan borçlu üreticim fiyatlar bu şekilde iken bu girdi maliyetinde gübresini nasıl alacak?
Türk çiftçisine 2022 de ciddi anlamda destek bekliyoruz. Sadece buğdaya değil ayçiçeğine, kanolaya, çeltiğe de testek verilmesi şart. Bunlarda da ciddi maliyetler var. Her şey yükselişte. Mazotta öyle. Daha sonra elektrik. Geçtiğimiz günlerde kur bu kadar yüksek değildi ama bizim girdi maliyetlerimiz yine yüksekti. Yükselen kur ile daha hızlı bir şekilde çiftçinin de maliyetlerimiz arttı. Türk çiftçisi 2022’de çok zorlanacak. Gerekli müdahale ve destek bekliyoruz.
- Bakanlık Destek Yapmaz ise Alternatif Üretebilir Miyiz?
Hüseyin Arabacı: Biz burada zaten ne yapabiliriz peşindeyiz. Valiliğimiz, Ziraat Odamız, İl Müdürlüğümüz, Ticaret Borsası Odamız olsun yani, hep birlikte neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Valilik ile birlikte yürüttüğümüz aromatik bitkiler projemiz var. Karaağaçta bulunan Zirai Araştırma Enstitümüz bahçede çeşitli aromatik bitkilerin çeşitlerini yetiştirmekte. Bölgemizde hangi aromatik bitki daha elverişli yetişir ve kazanç sağlar onun araştırması yapılıyor. Bununla birlikte Bakanlığımız desteği ile biz burada fide, ekim makinası ve ara sürüm makinası kurup zemin hazırlıyoruz. Aromatik bitkiler hakkında hazırladığımız görsel sayesinde üreticimizin soru işaretlerini silip onlarda alt yapı oluşturuyoruz.
Baktığımızda dış piyasa maliyeti yüksek. Bizim de iç piyasa maliyetlerimiz artışta, doğal olarak bizim iç piyasa ürünümüzün dış piyasa ile eşit oranda olması gerekiyor ki, üreticimiz girdi maliyeti ile mücadele edebilsin.
Yine burada buğdaydan yine örnek verelim, bizim Türkiye olarak 20 milyon ton kendi ihtiyacımız var. Geçtiğimiz yıllarda bu miktarı üretiyorduk ama biliyorsunuz bu yıl kuraklık vardı maalesef üretim de %50 düşüş var. Talep ettiğimiz ürünü alamıyorsak, ne yapacağız?
- Nasıl Bir Edirne Hayal Ediyorsunuz?
Hüseyin Arabacı: Tarım kökenli ve turizm olarak değerlendirecek olursam, Turizm alanında gerçekten Edirne çok turistik bir bölge. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yapılmakta. Alt yapısı daha da güzelleşiyor. Bugüne kadar restoresi geç kalınmış yerlerimiz var fakat şuan ki çalışmalar ile ciddi anlamda ilerlenmiş durumda. Gelecek yıllarda turist sayısı artacak ve gelen turisti karşılama kapasitesi daha fazla artacaktır. Tarım açısından ise bizim üreticimiz yeniliği ve teknolojiyi takip eden üreticilerimiz var. Şartlar iyi olur ve Bakanlığımız gerekli müdahaleyi yapar ve desteği verir. Önümüzdeki yıl inşallah üreticimiz daha rahat ve verilen destek ile daha fazla üretim yapabilir. Gübrenin ham maddesi doğal gazdır, İnşallah önümüzde ki zamanlarda kendi doğal gazımızı çıkarır kendi gübremizi üretiriz.
Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.