Uğur Çakır: “Bir otomobil ustası olarak, bireylere araçlarının bakımı ile ilgili önerilerde bulunabilirim.”

0

Uğur Çakır: “Bir otomobil ustası olarak, bireylere araçlarının bakımı ile ilgili önerilerde bulunabilirim.”

  • Kendinizi tanıtır mısınız?

Uğur Çakır: Aslen Artvin, Hopa’lıyım. Babam, ben 7 yaşındayken iken Edirne’ye fırıncı olarak çalışmaya gelen Kemal Çakır. Dediğim gibi 7 yaşında iken Edirne ile tanıştım. 13 yaşında Edirne sanayisinde çalışmaya başladım. İlk 2 yıl başkalarının yanında çalıştım. Bu iki yıl çok zor geçti. Bu işi yapamayacağımı düşünerek geçti… Daha sonra kendimi bu işe adadım ve endüstri meslek lisesine giderek, diplomamı aldım. Otomobil ustası olmaya ve bu işi yapmaya karar verdikten sonra, mesleğime sıkı sıkı sarıldığımı söyleyebilirim. 3 yıl Opel, Toyota ve Volkswogen servisinde çalıştım, daha sonra da 3 yıl boyunca Renault servisinde çalışmaya devam ettim. Toplam 8 yıl boyunca beni yetiştiren ustamın yanında çalıştığımı da belirtmek isterim. Son olarak, Renault servisinin kapanması ile kendime bir yol çizmeye karar verdim ve kendi dükkanımı açtım. Kendi işyerimde 8. Yılıma girmiş bulunuyorum. Araç çekici hizmeti de veriyoruz. Bu bizim için büyük şans. Böylelikle müşteri de çekiyoruz. Firmamızda, beş çalışanımla beraber Edirnelilere hizmet vermeye gayret ediyoruz.

  • Çalıştığınız sektörü değerlendirmenizi istesek, neler söylersiniz?

Uğur Çakır: Edirne sanayisi özelinde değerlendirecek olursak, ciddi sıkıntılar söz konusu. Sanayide hizmet konusunda sıkıntılar var. İnsanlar, sanayiye araçlarını getirdiklerinde yeterli hizmet alamıyor, arabalarını yaptıracak usta bulamıyorlar. Maalesef, ‘‘dükkan benim, ihtiyaç yok, bu adamın işini yapsam da olur yapmasam da’’ zihniyeti ile insanlara yaklaşılıyor. Bu tabi ki Edirneliler için büyük bir problem. Bu gibi sorunlarla karşılaşanlar da bir daha gelmiyor zaten. Kaybeden Edirne ve Edirne sanayii oluyor.

  • Bir otomobil ustası olarak, insanlara araç bakımı ile ilgili ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

Uğur Çakır: Öncelikle araçlarının periyodik bakımlarını muntazam olarak yaptırmaları gerekiyor. Özellikle uzun yola, tatile çıkmadan hemen önce. Özellikle söylüyorum, mutlaka bakım yaptırarak uzun yola çıkın. İnsan hayatı riske atılacak kadar basit bir şey değildir. ‘’Bu araba şu kadar idare eder, beni yolun sonuna kadar götürür’’ mantığı ile hareket etmemek gerekiyor.

periyodik bakımı nedir? periyodik bakımı neden önemlidir? sorularını soran araç sahipleri için araç periyodik bakımı hakkında detaylı bilgi vereyim;

Ülkemizde trafik kazası sayısının ne yazık ki fazla olması araba bakımına da aslında daha çok önem verilmesi gerektiğini gösteriyor.

Arabanıza biniyorsunuz ve trafiğe çıkıyorsunuz. Aslında kendinizi arabanıza emanet ediyorsunuz. Peki güvende olmanız için aracınızın çok güvenli olması gerekmiyor mu? Tabii ki gerekiyor. Bunun için aracınızın bakımını ihmal etmemeniz, değişmesi gereken parçalarını değiştirmeniz, yağını, lastiklerinin basıncını, frenleri vs. kontrol etmeniz hayati açıdan büyük önem taşıyor.

Peki yaptırılması gerekli olan periyodik bakımı nedir?

Periyodik bakımı araç sahibinin her yıl yaptırması gereken bakımdır. Dizel araçlarda 15 bin km’de bir yapılması gereken bu bakım, benzinli araçlarda 10 bin km’de bir olmalıdır.

Bir sürü bütçeler ayırarak aldığınız arabanızı korumanız gerekir. Bunun için de en önemli şart bakımdır. Nasıl ki kendi bakımınızı ihmal etmiyorsanız arabanızın da buna ihtiyacı vardır.

Aracını fazla kullanmayan kişi nasıl olsa kullanılmadığı için temiz kalacağını düşünebilir fakat bu yanlıştır. Bakımı yapılmayan araç git gide yıpranmaya başlar ve donanımları işlevini yerine getiremez duruma gelir. Örneğin motor yağı uzun süre motorun içinde beklediğinde işlevini kaybediyor. Motorun yanması ise çok büyük masrafların da habercisidir.

Hepsinden önemlisi bu durumun hayati riski de vardır. Bakımı yapılmayan bir araçla yola çıkılması son derece tehlikelidir. Örneğin frenleri tutmayan bir araca binmenin sonucunu kimse düşünmek istemez. Hayatınızı önemseyin ve mutlaka araç bakımını yapın.

Periyodik Bakımda Değişim Yapılması Gerekenler

  • Yağ filtresi,
  • Hava filtresi,
  • Polen filtresi,
  • Yakıt filtresi,
  • Motor yağı.

Bakımı Yapılması Gerekenler

  • Motor,
  • Fren,
  • Far ayarı,
  • Ön takım kontrolü,

Genel kontrol.

Genel bakımların dışında ağır bakımlar da vardır. Bu bakımlar da gerektiğinde yapılmalıdır. Aşağıdaki gibidir:

  • Triger kayışlarının kontrolü,
  • Balatanın kontrolü,
  • Şanzımanın kontrolü,
  • Direksiyonun kontrolü,
  • Rot ayarı.
  • Çocukluğunuzdan bugüne kadar Edirne’de yaşamış, bu şehrin insanı olmuşsunuz. Edirne’yi bir turizm ve ticaret kenti olarak nasıl görüyorsunuz?

Uğur Çakır: Edirne’yi gerçekten çok seviyorum. Herkesin birbirini tanıdığı, küçük ve güzel bir şehir. Edirne’yi dışarıdan gelen turistler, bizden daha çok seviyorlar ve Edirne’nin ekonomisini ayakta tutuyorlar. Bizler de şehrimize sahip çıkmalı, Edirne’yi hak ettiği yerlere getirmek için birlik olmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir