Âhilik, çok özel bir kültürümüzdür

0

Âhilik, çok özel bir kültürümüzdür

Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, Âhilik Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada “Âhilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlâk ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir teşkilatımız; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür.” dedi. İriş, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

Âhilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Âhilik; iyi ahlâkın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyo-ekonomik bir düzendir.

Her ne kadar günümüzde Ahilik teşkilatı yerini esnaf odalarına bırakmış olsa da, bizler bu haftayı bir vesile bilerek, bireyi olgunlaştırmaya çalışan bu özel kurumun temsilcileri olarak gördüğümüz Edirne esnafımızın Ahilik Haftası’nı tebrik ediyor, hayırlı işler, bereketli kazançlar temenni ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir