Edirne’yi yine dantel böcekleri sardı

0
2020 yılında Edirne’de görülen Dantel böcekleri bu yıl da etkisini göstermeye başladı. Bu böceklerin herhangi bir hastalık yapma, ısırdığı zaman hastalık taşıma veya mikrop taşıma gibi bir etkileri yok. Hafif dokunduğu zaman ciltte hafif alerjik bir kaşıntı yapıyor. İlk yağmurda da ağaçlar yıkanacağı için kaybolup gidecekler.
  • 2020 yılında Edirne’de görülen Dantel böcekleri bu yıl da etkisini göstermeye başladı. Bu böceklerin herhangi bir hastalık yapma, ısırdığı zaman hastalık taşıma veya mikrop taşıma gibi bir etkileri yok. Hafif dokunduğu zaman ciltte hafif alerjik bir kaşıntı yapıyor. İlk yağmurda da ağaçlar yıkanacağı için kaybolup gidecekler.

DANTEL BÖCEĞİ NEDİR?

Ağaç ve çalıların yeşilliklerinde bulunan özleri emerek beslenen dantel böcekleri, renksiz, benekli ve kesikli görünürler. Şeffaf ve küçük hücrelerin kanatlarını ve göğüs kafesini örtmesi ile dantelli bir görünüm kazanan bu böceklerin ismi görünümlerinden gelir.

Dantel böceği, Amerika kıtasına ait Amerikan Tahtakurusu olarak adlandırılıyor. Ülkemizde dantel sineği ve güvercin biti isimleriyle de biliniyor. Yüzlerce dantel böceği çeşidi vardır. Her farklı tür tek bir bitki ile beslenir. Bu nedenle peyzajda çok çeşitli türlerin ekilmesi, böceğin yayılmasını önleyecektir.

Kumaş gibi yüzeylere yapışan dantel böcekleri (Corythucha arcuata) kumaş ne kadar sallanırsa sallansın yüzeyden ayrılmıyor, tek tek çıkarılması gerekiyor. İstilacı ve yapışkan özellikte olan dantel böceklerinin rüzgarla birlikte ağaçlı bölgelerden geldiği belirtiliyor.

DANTEL BÖCEĞİ NEDEN OLUR?

Dantel böceği neden olur? sorusunun yanıtı, bu böceklerin beslenmek için bitkilere ihtiyaç duymasıdır. Kurak geçen yaz ve sıcak hava dalgaları sebebiyle, dantel böcekleri (Amerikan tahtakurusu) Avrupa üzerinden Türkiye’ye göç ediyor.

DANTEL BÖCEĞİ ZARARLI MIDIR?

Dantel böcekleri hastalık taşıma, mikrop taşıma gibi bir zarar vermezler ancak insan vücuduna ve bulduğu her yüzeye yapışarak kaşındırabilir ve rahatsızlık verebilirler.

Geçtiğimiz yıl Edirne’de dantel böceği sayılarındaki artış nedeniyle Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu şu açıklamada bulunmuştu; “Bu böceklerin herhangi bir hastalık yapma, ısırdığı zaman hastalık taşıma veya mikrop taşıma gibi bir etkileri yok. Hafif dokunduğu zaman ciltte hafif alerjik bir kaşıntı yapıyor. İlk yağmurda da ağaçlar yıkanacağı için kaybolup gidecekler.”

DANTEL BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

Dantel böcekleri kuru, sıcak ve güneşli ortamları sever. Bu nedenle toprağa kompost eklemek ve nemli tutmak uzaklaştırmak için etkili yöntemlerden biridir.

Ayrıca dantel böceklerini avlayan canlıları bitkilerinizden uzaklaştırmamalısınız. Avcı böcekleri geniş spektrumlu ilaçlarla öldürmeniz, dantel böceklerinin çoğalması için uygun ortam sağlar.


Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sizinle ne düşündüğümüzü paylaştığımız gibi, sizin düşüncelerinizi de duymak istiyoruz! Yorumunuzu paylaşın, geri bildiriminizi bekliyoruz!

Sınır Ötesi Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin