Havsa, Trakya’nın en modern ilçesi

0

Av. Aydın Balkan: “Havsa, Trakya’nın en modern ilçesi”

  • “Çocukların geleceğimiz ise, onların en temel hakkı olan oyun oynamalarına izin verecek projelerin bir an önce uygulamaya koymaya çalışıyoruz. Çocuklar oyun oynarsa o şehir, insani bir yerleşime dönüşecektir. Aslında diğer bağamda, çocuklarımız bizim geleceğimiz için oyun oynamış oluyorlar. “Çocukların Havsa’sı” düşüncesi, insanların dünyasından uyarlanmış kurallarla döngüsel bir kavram olmadığı gibi, çocuklar sadece eğitim verilerek yetiştirilmeye, kaba tabirle onları yontmaya çalışan bir çaba hiç değildir.

    Aydın Balkan kimdir?

Av. Aydın Balkan: Avukat Aydın Balkan, Edirne’nin Havsa ilçesinde 1985 yılında doğmuş, babası Havsalı, annesi de Havsa’nın Osmanlı köyünden olan; aslında, neredeyse bütün Trakya halkının tamamı gibi muhacir bir aileden gelen, anne tarafının kökeni Yunanistan’a, baba tarafının kökeni, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya’nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan’ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihi bir bölgeye dayanan muhacir bir ailenin çocuğudur.

Orta ve lise tarihlerini Edirne’de Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesinde işletme okumuş, işletme tahsilini üçüncü sınıfta bırakıp 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geçerek eğitimini tamamlamış, yıllarca Edirne merkezde avukatlık yapmış, evli iki kız çocuğu babasıdır.

2017 yılından buyana aktif siyasetin içinde olan, Ak Parti Havsa ilçe başkanlığı ile siyasete başlamış, ardından yaklaşık bir buçuk sene sonra Ak Parti’den Havsa Belediye Başkanı olmuş ve halen bu görevi sürdüren bir kardeşinizdir.

  • “Ak Parti’den Havsa Belediye Başkanı olmuş ve halen bu görevi sürdüren bir kardeşinizdir.” cümlesini kullanarak Belediye Başkanlığını görev olarak nitelendirdiniz. Belediye Başkanlığı sizce meslek midir, görev midir?

Av. Aydın Balkan: Seçimle gelinen her idareci makam bana göre görevdir. Meslek ise gelir elde etmek için yapılan iştir. Benim mesleğim avukatlıktı ve mesleğinde başarılı seçkin avukatlardandım ama halkımızın istek ve teveccühü ile avukatlık mesleğimi bırakıp Belediye Başkanlığı görevini tercih ettim. Halkımızın isteği ve bu görevi benden daha iyi yapacağına inandığım başka bir arkadaş çıkmadığı sürece görevime devam edeceğim.

  • Havsa’nın sıkıntıları, çözülmesi gereken sorunları nelerdir? Belediye Başkanı olduktan sonra hangi sorunları çözdünüz? Havsa için daha başka neler yapılması gerekiyor? Yarınlar için nasıl bir Havsa hayal ediyorsunuz?

Av. Aydın Balkan: Bizim Başkanlık dönemizde Havsa’nın çözülen sorunları olduğu gibi önceden gelip, devam eden sorunları da var. Bir de çözüm bekleyen sorunları var. Bu süreç her ilçede böyledir.

Bizlerin amacı bu sorunları en aza indirmektir. Havsa Belediye Başkanlığımız döneminde Havsa Belediyesi olarak sorunları azalttığımızı düşünüyoruz. Hacı Bayram Veli’nin bir sözü vardır “Gönlü taş olanın şehri taş, Gönlü aşk ile dolu olanın şehri gülistan olur” Bu şiarla çalışmalara başladık.

İlçeye Su Sağlayan Su Sistemimizi Değiştirdik

Elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan arızalar sonucu oluşan hava birikmesi, üst yapılardaki ağırlık kaynaklı çeşitli basınç değişimleri ile mutlaka su patlakları olur.

Şöyle ki, başkan olduğumuz dönemlerde ilçemiz halkının gerek içme suyla ilgili, gerek yol ve kaldırımlarla ilgili, gerek doğal gaz alt yapısı ile ilgili sorunları ve beklentileri vardı.

Göreve geliri gelmez ilk önce ana su depomuzu ve ilçeye su sağlayan su sistemimizi değiştirdik. Yaklaşık 60 yıllık 40 metre yüseksekliğindeki ana su basıncı sağlayan depomuzu ilk önce bir yıktık. İçindeki merkezi basınçları veren ana boruların hepsi çok eski ve çürümüştü. Ardından yeni nesil su motorları taktık. Bu motorlar ile eski sistemden farklı olarak İlçemize istediğimiz basınçta istediğimiz miktarda su verebiliyoruz. Verilen su miktarlarını, tüketimi ve ihtiyacı hesaplayabiliyoruz. Bu da su hatlarımızı oldukça rahatlattı. İlk geldiğimiz dönemde haftada 8 – 10 su patlağı olurken şimdi sayıyı 1 – 2’ye düşürdük. Belediyelerde su patlağı bitmez. Elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan arızalar sonucu oluşan hava birikmesi, üst yapılardaki ağırlık kaynaklı çeşitli basınç değişimleri ile mutlaka su patlakları olur.

Bu motorların değişmesi ile yaklaşık %60 elektrik tasarrufu sağlık. Yaklaşık 100 metreden su çekiyoruz. Göreve geldiğimizde aylık 80.000 liraya civarında elektrik faturası ödüyorduk, yeni sistem ile bu miktar 30 – 35 bin liraya düştü.

Şu anda şebeke sularımız sizin satın aldığımız sulardan daha temiz. Bu suları İstanbul’daki kapsamlı laboratuvarlarda test ettirerek gördük. Su konusunda dünya kriterlerine göre %90 üzerinde başarılıyız. Sularımız % 100 içilebilir.

Halkımızın Bir Doğal Gaz Beklentisinin Tamamını Yerine Getirmek Üzereyiz

Bununla beraber ilçemiz halkında bir doğal gaz beklentisi vardı. Zaten Cumhurbaşkanımızın Türkiye çapında yaklaşık 400 ilçeye gaz verilmesi konusunda talimatı da vardı. Gazdaş ile Zorlu Holding ile yaptığımız görüşmeler, çalışmalar neticesinde, İktidar partisinin belediyesi olmanın verdiği avantajı da kullanarak hızlı bir şebeke döşeme süreci geçirdik. Bu sene itibariyle ilçeye döşenen şebeke oranımız % 90’a ulaştı. Bu oran göreve geldiğimizde 0’dı. Aslında büyük bir alt yapı yatırımı yaptık.

Bu olguyu sadece gaz olarak düşünmeyin. Dağıtıcı firma yolu açıp, doğal gazın kaynağından alınıp son kullanıldığı lokasyona taşınmasında kullanılan boru, birleştirme parçası (fittings) ve ekipmanların tümünü yerleştirip, üzerine bir miktar kum atıp gidiyorlar ve biz arkasından tüm kaldırımları, tüm asfaltı tüm parkeleri yenilemek zorundayız. Açıkçası burada da yoğun bir iş yükü ile karşı karşıya kalıyoruz.

Ama şöyle bir dezavantajımız oldu. Gazdaş Edirne, İstanbul, Tekirdağ gibi büyük şehirlerde açtığı yerin masrafını vererek kapılmasına katkı sağlıyor.

Havsa gibi 400 küçük belediye ise yapılan anlaşma gereği herhangi bir ödeme almadan tüm üst yapı maliyetlerini üstlenerek ilçe sakinlerini doğal gaza kavuşturuyor.

Burada ciddi anlamda iş yükümüz arttırdığı gibi ciddi parasal güçte gerektiriyor. Hâlihazırda ilçenin yaklaşık %90 ının gaz ekipmanları döşendi ve hali ile tüm yollarımız, tüm kaldırımlarımız, tüm ev bağlantılarımız kısaca her yer bozuldu. Projeye göre, planın programlı şekilde Havsa Belediyesi olarak üzerimize düşen herşeyi yapmaya devam ediyoruz.

Doğal gaz hattı döşenmeye başladıktan sonra açın yolları çökme olmaması için 4 – 5 aylık mecburi bekleme sürecinden sonra hemen kapattık. Ne ana yollarda, ne de ara yollarda vatandaşımız zahmet çekmediler.

İlçemizin Kaldırım Sorunu Çözdük

Havsa ilçemizde 30 – 40 yıldır neredeyse doğru düzgün hiç kaldırım yapılmamıştı. Tüm kaldırmamız bozuktu. Şu anda Havsa’mıza Edirne’den gelip İstanbul yönüne gittiğinizde de İstanbul tarafından gelip Edirne yönüne gittiğinizde sadece 200 metrelik bir kaldırım boşluğumuz kaldığını görürsünüz. Onun dışındaki tüm kaldırımları yaptık. Osmanlı Köyü tarafına giderseniz sadece sağ tarafına gaz verilmediği için yapmadık.

Ayrıca kaldırımlarımıza araç sorunlarını düşünerek otopark alanları, halkımız için yeşil dinlenme alanları, yeni nesil sokak mobilyaları ve yeni led işlemeli sokak aydınlatmalarımız ile çevremizin en modern caddelerini hazırladık. Yine kaldırım genişletme çalışmaları ile rahat bir yürüyüş ortamı hazırladık.

Şu an Edirne tarafından gelen bir vatandaş İstanbul tarafına doğru 3 km boyunca rahat, konforlu, keyifli bir yürüyüş ile İlçe boyunca gidip ayağı yola inmeden 3 km gelebilir.

Havsamızın Pazarını Yeniledik

Bununla beraber ciddi bir pazar çalışmamız oldu. Bu konu ile ilgili Trakya Üniversitesiyle çalıştık. Pazar yerlerimizin üstünü kapattık ve kapatırken de güneş enerjisini uyumlu şekilde çatı yaptık. Havsa Belediyesi olarak çevreci ve enerji dostu pazar yerleri gün yüzüne çıkacağız. Pazar yerini kapalı hale getirdik. Yaklaşık 7500 m2 bir alanı kapattık. Pazaryerine bugünün parası ile yaklaşık 25 milyon TL lik bir yatırım yaptık. Bunun yanında pazar alanlarının üzerine yenilenebilir enerji kullanımı için güneş enerji panelleri kuracağız. Yine Güneş enerji santrali için de 20 milyonluk ek bir maliyeti var.

Türkiye’nin 11 ilinde birden yaşanan deprem felaketi dolayısıyla Bakanlıklar tüm kredileri ve destekleri geçici süre ile durdurdu. Buna rağmen Ankara’ya gittiğimde projeyi T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza sundum. “Aslında da tam Ak Partinin vizyonuna uygun bir proje” dedi ama maalesef tasarruf tedbirlerine takıldık. Dolayısı ile finansman konusunu çözdüğümüzde bunu da derhal İlçemize kazandıracağız.

Yapılan çalışma enerji tasarrufuna büyük katkı sağlanacak. Proje kapsamında mevcutta üzeri açık olan yerlerinin üzerini fotovoltaik güneş enerji panelleri yerleştireceğiz. Hazırlanan proje ile Pazar Yeri üzerinde ki alana enerji paneli yerleştirilerek şebeke bağlantılı elektrik enerjisi üretimi yapılacak.

Kendi Elektriğimizi Kendimiz Üreteceğiz

Havsa Belediyesi olarak, “Göreve geldiğimiz günden beri belediye kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Bu proje Havsa Belediyesi olarak bizim aylık 400 bin liralık elektrik maliyetimizi tamamen sıfırlayacak, senelik getirisi toplamda 5 milyon lira olacak ve 4 senede kendisini amorti edecek.

İnşallah önümüzdeki dönem depremle ilgili tasarruf tedbirleri sıkıntısını atlattığımız gibi çalışmalarına başlayacağız. Onu da şöyle planladık, hatta çatıya hiçbir delik delmeden tamamen üzerine yeni bir sistem monte edilecek. Çatıya panelleri taşıyacak nitelikte yaptık. Normalde çatıya 10 liralık bir masraf yapacaksak biz 15 liralık masraf yaptık ki bu güneş enerjisinin yükünü taşıyabilsin. Şu an ilçemizde özellikle hemşehrilerimiz pazar yerinde tertemiz rahatlıkla alış veriş yapabiliyorlar. Yazın dışarıda sıcaklık 35-40 derece oluyorsa Pazar yerinde 28-30 derece oluyor.

Bugünlerde yoğun yağış altında, hemşerilerimiz ayaklarına su damlası değmeden gönül rahatlığı ile pazarımızda alışveriş yapabiliyorlar.

İlçe Meydanı Çalışmamız Devam Ediyor

Birde meydan çalışmamız var. Meydanımız eski idi. Bu meydan Havsa’da bulunan Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi Kervansarayının hem bahçesi hem de arka tarafını kapsıyor. Yaklaşık 24 dönümlük bir proje. Bunun Hükümet konağı tarafında ki 11 dönüm yapıldı 13 dönümünün yapım çalışmaları devam ediyor. Örneğin, Keşan da ki ve Edirne Selimiye meydanında ki düzenlemeleri T. C. Çevre Şehircilik ve Alt Yapı Bakanlığı yaptı. Ama Havsa İlçe Meydanını biz kendi imkanlarımızla yapıyoruz.

Meydanımızın ilk etabını bitirerek bu sene hemşerilerimizin hizmetine açtık. Hemşerilerimiz ve dışarıdan gelen misafirlerimizin de keyifle vakit geçirdiği bir alan olması, geri dönüşlerin çok güzel olması hasebi ile de çok içimize sinen bir proje oluyor.

İlçe Otogarımızı Yeniledik

İlçe otogarımızı yeniledik. Kısmetse bir dahaki ay açılışını yapacağız. Otogara gelen bir kişi aynı zamanda ilçenin ter temiz, pırıl pırıl modern meydanını da görecek. Bir yerleşim yerinin meydanı misafir odası gibidir, bizde bu mantalite ile çalışıyoruz. Edirne’de dahi olmayan bir düzenleme yapıyoruz.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde bir meydanlaşma çalışması yapılmamış. Çevremizde ki çoğu il ve ilçelerde küçük meydanları var. İlçemizde yaptığımız gibi kapsamlı 24 dönüme yayılan, içinde kafeteryaların, çocuk parklarının, sergi alanlarının olduğu, kadın satış reyonlarının bulunduğu, büyük bir kapsamlı meydanları yok. Örnek bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

Havsa Deresini Islah Ediyoruz

Havsa deresini ıslah çalışmalarımız da devam ediyor. İlçe Merkezimiz ovada kurulu olduğu için deremiz 100 yıllardır taşkınlarla anılıyordu. Taşkınlarda bununla ilgili de çalışmamız var. Dereyi sadece ıslah etmekle kalmayacağız. Devamında yürüyüş yolları, bisiklet yolları, kafeteryalar olan 1 km gidiş 1 km, dönüş 2 km bir eksen içinde yaşam alanı oluşturacağız. Derenin ıslahı çalışmasına geçen sene başladık. Çalışmalar bu sene de devam etti. Deremizin duvarları yapıldı. Dere yatağı temizlendi. Şimdi dere yatağı v kanal şeklinde betonlayarak üzerindeki köprüleri yapacağız. İnşallah önümüzdeki sene bu projeyi de tamamlayacağız.

Katı Artık Aktarma İstasyonumuzu Yaptık

Havsa’mıza katı atıkların çevreye zarar vermeden bertarafını sağlamak üzere düzenli olarak nakledilmesi amacıyla inşa edilen katı atık aktarma istasyonumuzu inşa ettik. Daha önce 4 çöp aracımızla Edirne’ye her gün çöp taşıyorduk. Yaklaşık 35 km mesafeye çöplerimizi boşaltıyorduk ve dönüyorduk, çöp boşaltma için her araç 70 km yol kat ediyordu. Biz bu aktarma istasyonuna bir tane tır aldık. 4 aracımız ilçenin çöplerini toplayıp aktarma istasyonuna boşaltıyor, tırımız günde bir kez Edirne’ye gidip çöpleri boşaltıyor. Bununla beraber 16 personel çalışıyordu bu işte şu anda bu işte çalışan personel sayımızı 12’e düşürdük ve yakıt giderimizi 3te bire düştü.

Hatta biz bunu yapınca o zamanın Edirne Valisi Ekrem Bey, bizdeki çalışmayı örnek alarak aynısını Keşan’a yaptırdı, 2 tane tır da hediye etti. Bu kapsamda da örnek alınan bir proje oldu.

Daha önce Trakya Üniversitesi Yüksek Okulunun çevresinde çöplüğümüz vardı. Çöplüğün kokusunun, pisliğinin sınıflara dolmasından dolayı öğrenciler ders yapamıyordu, hatta sınavların bile iptal edildiği oldu. Bu çöplüğü oradan kaldırdık. O alanı T.C. Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü ile beraber çevre düzenlemesi yapıp, ağaçlandırdık, bir gül bahçesine dönüştürdük.

Gül Hasadı Şenliği Yapıyoruz

Havsa’da 2 senedir gül hasadı şenliği yapıyoruz. Son zamanlarda görüyorsunuz, Edirne gülü popüler oldu. İşte biz Havsa’da bunun bilimsel anlamda çalışmasını yapmaya başladık.

T.C. Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu ile birlikte geçtiğimiz sene ‘Çalıştayını’ da yaptık. Çalıştayımıza Isparta’dan hocalara bağlandı ve özel bir gül olan Edirne gülünün gerçekten Edirne’ye ait olduğunu ama Isparta’nın sahiplenip Isparta Gülü olarak tescil ettirdiğini gündeme getirdiler. Zamanında Edirne’den Bulgaristan’ın Kazanlık bölgesine doğru bütün nehir kenarlarında gül bahçeleri varmış. Hatta Kazanlık’ta gül bahçeleri işletilmeye, Gül festivali yapılmaya devam ediyor. Çok güzel bir de Gül Müzeleri var.

Yeni Nesil Bir Kütüphane Yaptık

Çocuklarımız rahat ders çalışsın diye 2 katlı, girişi normal kafeterya şeklinde üst katı, 160 metrekare ‘Kitap Kafe’ yaptık. Bu kafede sabah açıp, gece 12 kadar hizmet vereceğiz. Sadece arka duvarı olan, her tarafı camdan, modern mobilyalar ile dizayn edilmiş, ferah bir ortamda çocuklar istediği gibi derslerini çalışabilecekler. İstedikleri kitaplar okusunlar. Bilgisayarlarını, tabletlerini, internetlerini biz vereceğiz. Okumak istedikleri kitapları da hangisini okumak istiyorlarsa Havsa Belediyesi olarak biz alacağız.

Yeni nesil kütüphane içerişe açtığımız kafeterya da sunulan ikramlardan ücret almayacağız. Bireyler bu rahat ortamda arkadaşları ile buluştukça, bir birlerini gördükçe keyifli ortamda daha çok çalışacaklar daha fazla gelecekler. Kısa ve özetle burası kütüphaneden ziyade bir çalışma alanı olacak. Bu sayede kötü alışkanlıklardan uzak duracaklar. Buraya şehit olan Havsa’lı öğretmenimiz Halil Hilmi Sakarya’nın ismini vereceğiz.

İlçe Girişlerimizi Düzeldik, Burada Bir İlçe Varmış Havası Yarattık

Eskiden ilçemize hem İstanbul tarafından hem de Edirne tarafından girişlerde çarpık çırpuk bir görüntü vardı. Çer çöp içinde düzensiz ve karanlıktı. Gir benisi yoktu. Şimdi var. İlçe kenarından geçen asfalttan geçerken bakıldığında burada bir ilçe varmış havası yarattık. Işıklandırmalarını değiştirdik, kaldırımlar yaptık, banklar da koyduk, devamına da bir yürüyüş yolu yaptık.

Toplam 1,5 km lik Yürüyüş Yolunun 1 kilometresi bitti kalanını yakın zamanda tamamlayacağız

Tamamen trafiğe kapalı bir yürüyüş yolu yapım çalışmalarımız devam ediyor. Üniversitenin bahçesinin içinden geçip, gül bahçesinin yanından dönen yürüyüş alanına spor aletleri de koyduk. Genci ile yaşlısı ile öğrencisi ile Havsalı’lar bu yolu kullanıyorlar. 7 metre genişliğinde çok ferah bir yol oldu. Sadece bir ışıklandırma ile ilgili sorunumuz var. Onu da Tredaş ile görüştük, geceleri de aydınlatılmasını istedik, yakın zamanda yapacaklarını belirttiler şayet onlar yapmaz ise Havsa Belediyesi olarak ışıklandırmasını da biz yapacağız.

Edirne’de Kendi Alt Yapısından Oyuncu Yetiştirip Oynatan Tek Kulübüz

Havsa Birlik Spor Başkanı ilhami Diner

Şu anda 100 kadar çocuğumuz var altyapımızda. 11 yaştan başlayıp 18 yaşına her yaşta takımlarımız var. Bu kulüplerde yetiştirip amatör takıma oyuncu veriyoruz. Şu anda Edirne’de ki tüm takımlar dışarıdan parayla oyuncu alıp oynatıyorlar. Dediğim gibi bizim gibi topçu çıkartan geniş altyapısı olan takım sayısı 2 yi 3 ü geçmez.

Bu sene 15 yaşındaki bir çocuğumuzu lisansı ile birlikte başka bir amatör kulübe sattık. İnanıyorum ki önümüzde ki yıllarda Edirne’de ki bütün kulüpler Havsa Spor’dan lisanslı oyuncu alacaklar. Gelecekleri 2 – 3 takımdan birisi Havsa Spor olacaktır. Lisanslı oyuncu satışımız seneye 4 – 5 kişi olacak, fiyatları 20 bin lira, 30 bin lira gibi rakamlar olacak ve bu sayı katlanarak artacak.

Takımımız kendi kendini amorti eden, futbolcularıyla katma değer üreten, en önemlisi de Havsalı çocuklardan oluşuyor. Bugün Edirne ilçelerinde neredeyse tamamı ile kendi oyuncuları ile oynayan doğru düzgün takım yok. Hepsi dışarıdan parayla oyuncu alıyorlar. Haftalık ücret verip oynatıyorlar. Biz Havsalı çocuklarla, Havsa Sporu kurup, fazlasını yetiştirip diğer takımlara lisanslı futbolcu satıyoruz. 3 yıl gibi kısa bir zamanda bunu başara bildik.

Spor Tesisleri Yaptık

Havsa Spor’a bir tane de tesis yaptık. Üst katta yönetim odası, yanında bir sosyal tesisi, altında soyunma odaları, çamaşır odası, kurutma odası olan tesis kazandırdık. Tesisin kafeterya ve restoranı da var.

Bunların gelirini Havsa Spora vereceğiz. Gençlerimize Her Alanda Kucak Açtık

Gençlere yönelik olarak Havsa Gençlik Spor’u kurduk. Havsa Belediyemizin Kız Voleybol takımı var. Havsa Belediyemizin her sene Edirne’de dereceye giren, birinci veya ikinci olan, bölge şampiyonalarına katılan ve ana sınıfından alıp, üniversiteye gönderene kadar her yaşta her branşta çocuklarımıza folklor (Halk Bilimi) öğretip oynattığımız kurslardan yetiştirdiğimiz ekiplerimiz var. İlçemizde folklorumuzun unutulmaması için yaptığımız çalışmalardan çocuklar da çok memnun, aileler de çok memnun, biz de çok memnunuz.

Trakya Üniversitesi İle Birlikte Havsa Sempozyumu Düzenledik

Trakya Üniversitesi ile birlikte Havsa Sempozyumu düzenledik. Bu sempozyumda Havsa’nın tarihini, kültürünü, ekonomisini, geleceğini konuştuk. Profesör, doçent ve doktorlar oluşan 70 akademisyenin katıldığı sempozyumda katılımcı akademisyenlerin 55 tanesi Havsalı idi. Yapılan sunumları kitaplaştırdık.

Havsa İle İlgili İmar Çalışmalarımız Devam Ediyor, Türkiye’de ki Planlı Programlı Ender İlçelerden Biri Olacağız

Havsa’nın imarı ile ilgili 6 tane projemiz var. Belediye olarak Havsa’nın tüm mevcut alanın projesini çıkardık. Zemin etütlerini yaptırdık. Kırklareli Üniversitesi Şehir Plancılığı Bölümüyle çalışmalarımız devam ediyor. 2024 yılında bitecek olan bir imar planı hazırlıyoruz. Havsa’nın imarını tamamı ile değiştireceğiz. Artık 2050 liye 2100’e hitap eden daha fazla yeşil alanların, daha fazla sosyal alanların, daha geniş yolların ve kaldırımların olduğu, insanların daha keyifli yaşayacakları bir Havsa imar edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı da kitaplaştırıyoruz. Toplamda 4 Cilt olacak bu çalışmaların ilk cildini de yayımladık.

Havsa Belediyesi Kır Bahçesi Düğün Salonu Yaptık

Belediyemizin yanına çok modern Havsa Belediyesi Kır Bahçesi Düğün Salonu yaptık. Fiyatları biraz uygun tutuğumuz için Sazlıdere, Karakasım gibi çevre köylerden de gelip cemiyetlerini orada organize ediyorlar. Köylerden talep çok olunca Havsa halkı sıra bulmakta sıkıntı yaşamaya başladı. Bir tane da yapmayı düşünebiliriz.

  • Havsa Edirne’nin bir mahallesi konumunda? Edirne turizm potansiyeli ile revaçta. Edirne’nin turizmi Havsa’dan başlıyor. Bunu değerlendirmek için neler düşündünüz?

Av. Aydın Balkan: Havsa Edirne’nin bir mahallesi değil, Edirne’ye giden yol Havsadan başlıyor. Çeşitli nedenlerle Edirne’ye taşan: Havsa Edirne’nin bir mahallesi değil, Edirne’ye giden yol Havsadan başlıyor. Çeşitli nedenlerle Edirne’ye taşınmış olan Havsalıları kast ediyorsanız, “Geçmişte Havsa’dan şehre bakarak hayal kuranlar, bugün şehirden Havsa’ya bakınca hasret kokluyorlar.”

Haklısınız, Edirne’nin Turizmi Havsadan Başlar. Havsa da bununla ilgili en önemli turizm destinasyonu, Sokollu Külliyesi. Zaten yapmakta olduğumuz ilçe meydanı bu alanı kapsıyor. Külliyede yer alan hamam ile ilgili bir projemiz var, Yaklaşık 600 – 650 m karelik bir alanı kaplıyor, Anıtlar Kurulu projeyi onaylandı. Bu restorasyon projesinin maliyeti günün koşullarına göre değişmekle birlikte 50 – 60 milyon lira tutacağını tahmin ediyoruz. Sokollu Mehmet Paşa tarafından, 1572 yılında Hersek Sancak Beyi iken ölen, en sevdiği oğlu Kurt Kasım Bey için yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde İstanbul’u Edirne’ye bağlayan yolun üzerindeki vezir külliyelerinden biridir. Kasım Bey’in sancak beyi konumuna bağlı olarak külliye yapılarının boyutları diğer vezir külliyelerine göre daha mütevazidir. İnşa edildiğinde cami, imaret, arasta, kervansaray ve hamamdan oluşan yapıdan bugüne cami, hamam ve arastanın merkezinde yer alan dua kubbesi gelebilmiştir. Bu yapılar bugün dua kubbesinin altından ve dolayısıyla külliyenin ortasından geçen Mimar Sinan Caddesi üstünde bulunuyorlar. Bu yol daha önceden külliye yakınındaki tarihî bir köprüye ulaşıyordu. Külliyenin en anıtsal yapısı olan Sokollu Mehmet Paşa Camisi,

  1. yüzyıldan bugüne birçok onarım görmüştür. Yapının özgün kalemişleri süslemeleri ve hat yazıları yok olmuştur. Buna rağmen insan ölçeğine yakın iç mekânı hâlâ sade güzelliğini koruyor. Minberi caminin geçirdiği onarımlar sırasında yenilenmiş, mihrap ise özgünlüğünü koruyabilmiştir. Caminin bugün yok olmuş son cemaat yeri revağının üç kubbeli olduğu, kalan sütun altlıklarından anlaşılabiliyor. Cami ibadete açık.

Zaten Külliye Lüleburgaz’daki nin neredeyse mimari olarak aynısı. Şu an mesela Lüleburgaz’a gittiğinizde taş dükkânlar var. Restorasyon projeleri bittiğinde taş dükkânları dahi birer kültürel mirasımız olarak kullanacağız. Çeşitli toplantılarımızı, organize ettiğimiz sergilerimizi, tarihiyle kültürü ile bütünsellik sağlayacak etkinlik alanlarımız olacak. Havsa’nın kültürel atmosferi yansıtacak şekilde kullanacağız.

Odalar, ana hamamlar dışında dükkânlar var, Hamamları camiye bağlayan otantik tarzda dükkânlar var. Ama onların çoğu, özellikle; 30 Temmuz 1752 tarihinde meydana gelen merkez üssü Havsa ve Hasköy olan bu depremde yıkılmış, neredeyse kullanılamayacak hale gelmiş. Kalan birkaç dükkânın da duvarlarını alıp supyan mektebi yapmışlar. Caminin arka tarafında çok az bir dükkân bulunuyor. Ama onlarda da şöyle bir sıkıntı var, dükkânlar çok küçük. Bugünkü ticari hayata pek elverişli değil. Hem de temelleri hamama doğru devam ediyor.

Yeni Hükümet Konağının burayı yapmamasının nedenlerden birisi temel ayaklarının eski Hükümet Konağın altına kadar girmesi idi.

Projelerimizin En Büyüğü Havsa Canlı Hayvan Pazarı

Havsa Canlı Hayvan Pazarı

Canlı Hayvan Pazarı projemizde Edirne il Özel İdaresiyle bir ortaklık yaptık. 20 yıl boyunca gelir ortaklığı yapacağız, daha sonra tamamen bize terk edecekler. Ciddi maliyetli bir proje. Bu da 5 kere ihaleye çıktık ama müteahhitler ihaleye girmedi.

Yeni, modern sıfır bir pazar yeri yapacağız. Şu anki hayvan pazarı yaklaşık 10 dönümlük alanı kaplıyordu bu 17 dönüm üzerine kurulacak. ‘Eski Hayvan Pazarımız’ artık şehir merkezinde kalmış, geliştirme imkânı olmayan ve mevcut yapıları da yetersiz kalan bir hayvan pazarıydı.

Bu Canlı Hayvan Pazar’ı sadece Havsa için önemli değil. Tüm Trakya bölgesi için son derece önemli. Belediye meclisi kararı ile anayol üzerinde yeni bir yer tahsis ettik. Edirne İl Özel İdaresiyle yaptığımız anlaşmaya göre yapım finansmanını ortaklaşa karşılayacağız. Bölgeye son derece modern, yeni bir hayvan pazarı kazandıracağız. Özellikle hayvancılıkla geçimini sağlayan bireyler gerek satış noktasında gerek alım noktasında yeni bir imkânlara kavuşacak. Yeni alanımız 4.500 metrekare kapalı alana sahip olacak. 2.000 metrekare otoparkı bulanacak. Vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri çay ocağı, lokanta gibi sosyal donatıları da bulunacak. Bu projede 5 dükkânlı bir alan var. Yine kantar, karantina ve veterinerlik kısımları olacak. Yani son derece kapsamlı yapılacak. Türkiye’nin en büyüklerinden biri olan Havsa Canlı Hayvan Pazarı ilçemizin markası idi olmaya da devam edecek.

  • Çok güzel projeleriniz Kendi imkânlarınızla yaptığınızı vurguladığınız işler var. Yapacağınız işler var. Bir de belediyenin rutin giderleri var. Sonuç olarak büyük maliyetlere dayanan kavramlardan bahsediyorsunuz. Gerekli finansmanı nasıl sağlıyorsunuz?

Av. Aydın Balkan: Göreve seçildiğimiz sene bölgenin en borçlu Belediyesi idik. İlk iş olarak ödemeler de ciddi bir düzenlemeye, yapılandırmaya gittik. İtiraflı olduğumuz alacaklar vardı, borçlar vardı, bunlarla ilgili davalar açtık ve ciddi bir sıkılaştırma politikası uyguladık. İlk yıl gerek kendi partili belediye meclis üyelerimizden ve seçmenlerimizden, gerek muhalefet partili meclis üyeleri ve seçmenlerden iktidar partisine mensup olduğumuz halde neden hiçbir yatırım veya proje üretmediğimize dair eleştiriler aldık.

Tamam, biz iktidar partisinin belediyesiyiz ama hükümet sana paraları saçmıyor, rantablı projen olmadan herhangi bir bağışta bulunmuyor. Açık bir mantıkla, belediyeler birer işletmedir. Bu mantalite ile konulara yaklaşmanız için 3 ayağınızın çok kuvvetli olması lazım. Bir muhasebe ayağı, iki finansman ayağı, üç hukuki altyapı ayağı.

İlk olarak hukukçu olduğum için borçları ciddi anlamda yapılandırdık. Bu yapılandırma bize beklemediğimiz avantaj sağladı. Yüksek enflasyondan dolayı biz borcumuzu sabit tutup ödemeye başladık. Göreve geldiğimizde ki zamanın parasal değeri ile yaklaşık 40 – 42 milyon TL borcumuz vardı. Bunun yaklaşık 10 – 12 milyonu muacceldi, yani bizden önceki belediye yönetimince ileriye atılmış, ertelenmiş buna rağmen ödenmemiş borçtu. O zamanlar bizim yılık bütçemiz yaklaşık 13 milyondu. Yani bütçemizin 3 katından fazla borcumuz vardı. Bunu 12 milyonu vadesi geçmiş borçlardı. Ödemeleri durdurduk, yapılandırdık. Ödemelerini 2 – 3 seneye yaydık. Alacaklıların yıllardır ödenmeyen paraları olduğu için anlaştılar, zaman içinde tahsilatlarını yaptılar.

Çevre il ve ilçe esnafları nazarında Havsa Belediyesinin kredisi hiç yoktu. Hatta keresteci arkadaşlarımdan belediyeye kereste istediğimde “Aydın Başkanım kendin için istiyorsan hemen verelim ama belediyeye istiyorsan kusura bakmayın vermeyiz. Biz belediyeyle çalışmıyoruz. Kırtasiyeci arkadaş kâğıt vermiyordu.

Zaten Belediye Başkanı olunca ilk ziyaretime gelenler de alacaklardı. “Bizim alacaklı olduğumuz paralar ne olacak” dediler. Yerli esnaftan 10 liraya alınacak mal veya hizmet uzaklardan 20 – 30 liraya tedarik edilmiş.

Bir örnek vereyim, biz yönetime gelmezden önce parke taşın belediyeye işçilik maliyetini vadeli ödemek koşulu ile 16 – 17 TL yaptırmışlar.

Biz geldiğimizde kaça yaparsınız dedik? “Ödeme düzenli olursa 4-5 TL ye yaparız.” dediler.

Bu şekilde bir taraftan mali disiplin ile bütçemizi tamir ederken, bir taraftan da akıllı ve planlı harcamalar ile de hizmetlerimizi en verimli şekilde yapmaya devam ettik.

Belediyeye her yaptığımız iş için bakanlıklardan hibeler de aldık. Mesela kaldırımlar için Bakan Bey Havsa’ya geldiğinde 1 milyon TL hibe verdi. İşçilik ve altyapı masrafları ile toplamda bize yaklaşık 4 milyonluk bir maliyeti vardı.

Sistemli ve planla çalışmayla devam ederek Havsa ilçemizi kısa sürede diğer ilçeler arasında örnek gösterilir hale getirdiğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki 5 sene içinde Havsa’yı çok daha hızlı büyüyen, gelişen ve talep edilen bir ilçe haline getireceğiz.

İmar çalışması bittikten sonra yeri oluşturacağımız mahalleler ile yeni oluşturacağımız sosyal alanlarla ile özellikle belli bir refah seviyesini üzerindeki insanlar Edirne’yi değil, Havsa’yı tercih edeceklerdir. Çok sayıda akademisyen ve iş insanı Havsa ilçemizde oturmak için ev arsa gibi yerler arayışına girdiğini biliyorum.

Burada vakit nedeni ile sayamadığım asfaltlama çalışmalarımız, bölgemizde bir markaya dönüşen Kadın Kooperatifimiz, Tema Parklarımız gibi birçok çalışmaya yine bu dönem içinde imza attık.

Hazırladığımız plan ve programlar dâhilinde proje bazlı çalıştık. 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde İlçemizin ihtiyaç duyduğu projeleri hedeflediğimiz bu perspektifle hazırdık. Biliyorduk ki hiç bir mazeret başarının yerini tutamazdı. Vadettiğimiz projelerimizi hayata geçirirken hiç bir zorluk ve engelden kaçınmadan bir bir projelerimizi uygulamaya koyduk. Çalışmalarımız geldiğimiz günden bugüne hiç durmadan, sistemli bir şekilde her gün bir yenisi eklenerek devam ettik.

İşte Havsamız uygulamaya koyduğumuz bu yeni nesil Belediyecilik anlayışı ile kendi ölçeğinde şehircilik anlamda bölgesine rol model olan yoğun ve nitelikli bir değişim sürecine sahne oldu.

Bu değişim sürecinde yakaladığımız ivmeyi bu dönemde arttırarak, çalışkanlığımızla, heyecanımızla, gençliğimizle bizlere inanan güvenen hemşerilerimize layık bir Havsa’yı oluşturmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir