Remzi Çınarkök: “Bizim görevimiz Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak ara eleman değil, aranan eleman yetiştirmek.”

0

Remzi Çınarkök: “Bizim görevimiz Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak ara eleman değil, aranan eleman yetiştirmek.”

  • Remzi Hocam, Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak son derece başarılı çalışmalara imza atıyorsunuz. Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, gerek verdiği eğitimin kalitesiyle, gerekse de öğrencilere meslek kazandırması ile Edirne’de oldukça önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Okul Aile Birliği Başkanı olarak kısaca okulunuzu tanıtmanızı rica ediyoruz.

Remzi Çınarkök: Okulumuz 1877 yılında meslek lisesi olarak kurulmuş ve o günden bugüne kadar olan süreçte meslek lisesi olarak Edirne’deki öğrencilere hizmet veriyor. 143. Yılına giren okulumuzda 10 bölüm mevcut. Bunlar: bilişim teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik ve elektronik teknolojileri, inşaat teknolojileri, raylı sistemler teknolojileri, makine teknolojileri, metal teknolojileri, motorlu araçlar teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, tesisat teknolojisi, iklimlendirme ve havalandırma, bölümleri… Bu bölümler çerçevesinde aktif olarak hizmet veriyoruz. Öğrenci sayımız yettiği müddetçe bu bölümleri açmaya çalışıyoruz. Zaten her bölüm için yeterince talep de gelmekte.

Okulun Atölye Sorumlusu deneyimli eğitimci Kadir Tunca
  • Okulunuzun öğrenci kapasitesi nedir? Öğrenci yetiştirirken ne gibi kriterleriniz var?

Remzi Çınarkök: Okulumuz 2000 kişiye kadar öğrenci kaydı alabilir. Kriterlere geçmeden evvel bir önyargıdan bahsetmek istiyorum. Velilerimizde bir düz lise, Anadolu lisesi sevdası var. Maalesef halk arasında meslek liseleri kötü eğitim veriyor ya da meslek lisesine eğitim durumu iyi olan öğrenciler gitmez gibi bir önyargı var. Bu önyargıyı kırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çocuklarımız da öğrenilmiş çaresizlik duygusu ile bu önyargılara kapılıyorlar. Zamanında talim terbiye kurulu başkanları, milletvekilleri çıkartan okulumuz neden buradan parlak insanlar yetiştirmeye devam etmesin? Ki ediyor zaten… Bir okulu güçlendiren oraya giden öğrencilerin kalitesidir. Eğitim durumu iyi ve geleceği parlak çocuklarımızı meslek liselerine yönlendirmek hepimizin görevi. Ayrıca akademik bakımdan başarılı olamayan öğrencilerimizden de muazzam bir iş performansı alıyoruz. Çocuklarımızı iş yerlerine yerleştiriyor, iş yeri açacak noktalara gelmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Akademik bakımdan iyi olan çocuklarımıza ise bu noktada elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Destekleme kursları ile öğrencilerimize takviye ders veriyoruz ve en önemlisi onları yükseköğretime girmeleri için yardımcı olmaya çalışıyoruz.

  • Tarihi bir binada, belki de Edirne’nin en güzel binalarından birisinde eğitim-öğretim faaliyetleriniz devam ediyor. Bu bakımdan herhangi bir zorluk yaşıyor musunuz?

Remzi Çınarkök: Tabi ki bazı handikapları var. Okul içerisinde bir yenilik yapmak istediğiniz vakit, iki üç yıl sonrasını görmek durumundasınız. İzinler ve onaylar için Anıtlar kurulundan çıkacak sonucu beklemek durumundayız, örneğin. Küçük çaplı onarımlarda bunu almak kolay oluyor ancak büyük çaplı onarımlarda bunu almak o kadar da kolay olmuyor. Küçük çaplıdan kastım, bizim de yapabileceğimiz tamirat ve onarım ancak özel idareye sevk edilmesi gereken işler de oluyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, özel idare üzerinden yapacağı müracaatlarda izin çok geç çıkıyor. Örneğin, elektrik tesisatının yenilenmesi için yazı yazdığınız vakit, dört beş ay beklemek zorundasınız.

  • Okulunuzun yaptığı etkinliklerden kısaca bahsetmenizi rica ediyoruz.

Remzi Çınarkök: Edirne’de en aktif okullardan biriyiz. Döner sermaye sistemi ile üç tane okulun donatım işini almış bulunuyoruz. An itibariyle 480 sıra ve sınıflarda ihtiyaç olan öğretmen masası, sandalyesi, Atatürk köşesi, öğretmen dolabı gibi ihtiyaçları üretiyor ve donatımını gerçekleştiriyoruz. Devlet malzeme ofisi ile yarış edecek noktadayız ve aynı fiyatlara bu işi yapıyoruz. Bununla birlikte, ‘Değişim Gelişim İçin Avrupadayız’ isimli projemizi 31 Ağustos itibariyle tamamladık. Öğrencilerimizi yurtdışına gönderdik ve robotik kodlama ile alakalı staj gördüler. Türkiye’ye geldiklerinde bu staj çalışmalarına devam ettiler ve çok başarılı sonuçlar aldık. Kalkınma Ajansı ile birlikte geliştirdiğimiz bir projemiz de mevcut. ‘Tasarımdan Üretime Yeni Vizyon’ isimli projemizin imza töreni gerçekleşti, onay bekliyoruz. Onay gerçekleştiği anda okulumuza iki tane üç boyutlu yazıcı, bir tane lazer kesici ve aynı zamanda iki tane de çizim ve üretim bilgisayarı alacağız. Bunlarla alakalı çalışmalarımız da devam ediyor. Bu ve bundan sonra gerçekleştireceğimiz etkinlikleri okulumuzun internet sitesinden takip edebilirsiniz.

Bu vesileyle yeni dönem alakalı birkaç şey söylemek isterim. Yeni eğitim-öğretim yılına başladık ve okulumuza yeni gelen öğrencilerimizi elimizden geldiğince adapte etmeye çalışıyoruz. İnşallah iyi bir başlangıç yapacağız ve öğrenci sayımızı arttıracağız. Edirne’mizin ihtiyacı olan ara eleman değil, aranan eleman. Bizim görevimiz Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak aranan eleman yetiştirmek. Bunun için de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir