Yunun ve Bulgar Turistlerin Etiket Uygulanmaması Şikayeti ETSO’yu Harekete Geçirdi

0

Yunun ve Bulgar Turistlerin Etiket Uygulanmaması Şikayeti ETSO’yu Harekete Geçirdi

Yunun ve Bulgar Turistlerin Etiket Uygulanmaması Şikayeti ETSO’yu Harekete Geçirdi

Yunun ve Bulgar Turistlerin Etiket Uygulanmaması Şikayeti ETSO’yu Harekete Geçirdi

►‼Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, son dönemde yoğun bir şekilde kente gelen Yunan ve Bulgar turistler fiyat etiketi uygulanmamasından şikayetçi olduğunu, esnafların fiyat etiketlerini görünen yerlere koyması gerektiğini vurguladı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, son dönemde yoğun bir şekilde kente gelen Yunan ve Bulgar turistlerin tüm ihtiyaçlarını ülkemizden karşıladıklarını belirterek, esnafların fiyat etiketlerini görünen yerlere koyması gerektiğini vurguladı.

Fiyat etiketi olan mağazalara turistlerin güvenle girerek alışveriş yaptığını bunun da yapılan ticarete katkı sağladığını belirten Zıpkınkurt, “Dolayısıyla esnafımızın fiyat etiketlerini dükkanlarına veya malların üzerine asmasını öneriyorum. Bakıyoruz büyük mağazalardan alışveriş yapıyorlar, niye? Çünkü üzerinde fiyat etiketi var. Ama bizim büyük mağazların haricinde küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin birçoğunda fiyat etiketi yok. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü dönem dönem denetimlere çıkıyor ama fiyat etiketinin olmaması, müşterinin aklında ‘acaba yabancıya farklı fiyata mı mal satıyor?’ gibi endişeye yol açıyor. Dolayısıyla bunu ortadan kaldırmamız lazım. Dolayısıyla esnafımızın fiyat etiketlerini dükkanlarına veya malların üzerine asmasını öneriyorum. Bakıyoruz büyük mağazalardan alışveriş yapıyorlar, niye? Çünkü üzerinde fiyat etiketi var. Ama bizim büyük mağazların haricinde küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin birçoğunda fiyat etiketi yok. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü dönem dönem denetimlere çıkıyor ama fiyat etiketinin olmaması, müşterinin aklında ‘acaba yabancıya farklı fiyata mı mal satıyor?’ gibi endişeye yol açıyor. Dolayısıyla bunu ortadan kaldırmamız lazım” dedi.

“YABANCI MÜŞTERİNİN YANINDA YERLİ MÜŞTERİ UNUTULMAMALI”

ETSO Başkanı Zıpkınkurt, “Bu arada yabancı çok geliyor ama yerli müşteriyi de unutmamamız lazım. Bilhassa yabancı müşterinin çok olduğu dönemde yerli müşteriye karşı bir ilgisizlik var. Yerli müşteriyi de gözardı etmemek lazım. Müşterinin yerlisi – yabancısı, ufağı – büyüğü olmaz, müşteri veli nimettir mantığıyla, esnaflık terbiyesiyle insanlarla ilgilenmemiz lazım” diye konuştu.

“GÜLER YÜZLÜ DAVRANDIYSAN DÖNÜŞTE O SANA ZATEN UĞRAR”

Zıpkınkurt, “Bildiğiniz gibi yaz başında Kapıkule ve Pazarkule’de stand açtık. Hiçbir yerde görmediğimiz kadar müşteri gördük şehir içinde. Bu konuda esnaflardan soru geliyor bize giderken geldiler de dönüşte şehiriçine uğramaları için ne yapacaksınız diye. Ben de diyorum ki sen zaten iyi davrandıysan, güler yüzle servis yaptıysan dönüşte o sana zaten uğrar. Ama sen adama güler yüzlü davranmadıysan, iyi yolcu etmediysen dönüşte benden ne bekliyorsun? Ticaret Odası sana ne yapacak? Sen kendinde arayacaksın hatayı. Artık Yunan ve Bulgar dostlarımız da günü birlik değil bir gece yatmalı geliyor. Artık otelcilerin ve işletmelerin de kendilerini buna göre düzenlemesi lazım. İnsanlar artık akşamları kalıyorlar Edirne’de ve eğlence hayatına gitmek istiyorlar. Bunlar için yeni sektörler oluşacaktır tahmin ediyorum. Esnafımızın da kendini bu yeni talebe göre dizayn etmesi lazım” diye konuştu.

“PAZARKULE İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILARAK GENİŞLETİLMESİ GÜNDEMDE”

Turistlerin şehre giriş çıkışlarının artmasından kaynaklı kapılarda yoğunluk olmaya başladığını kaydeden Zıpkunkurt, “Sınır kapılarımızda da ciddi bir yoğunluk var. Bununla alakalı Gümrük Baş Müdürümüz’le haftada en az 2-3 kez telefonla konuşuyor ve sık sık biraraya geliyoruz. Neler yapabiliriz bunları konuşuyoruz. Bildiğiniz gibi Pazarkule Gümrük Kapısı gündemde. Artık burası yetersiz kaldı. Bununla alakalı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda bir çalışma yapıldı. O kapının yenilenmesiyle alakalı bir çalışma var. Gümrük ve Ticaret İşletmeleri projeleri hazırlattı. Bakanlık’ta tartışılıyor, kaç metrekare olsun, alışveriş mağazası olsun mu, idari binalar ne olacak gibi konular konuşuluyor. Kaldı ki geçen hafta büyük ihtimalle Rıfat başkan Milli Savunma Bakanı ile biraraya gelecekti. Askeriye var biliyorsunuz Pazarkule’de, oranın yerinin değişmesi lazım. Bildiğiniz gibi odamızın da gümrük sahası içerisinde 5 bin metrekare yeri var. Biz de arsamızı vermeyi planlıyoruz yapılacak gümrük binalarının içine. Dolayısıyla oradaki gümrük sahası da genişlerse Pazarkule’yi de rahatlatmış oluruz. Hem otobüs trafiği hem de binek araç trafiği ciddi anlamda rahatlamış olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir